Stejně jako na klasické masové guláše, i na ty houbové má často každá rodina ten svůj osvědčený recept, který se předává z generace na generaci. My vám ale přinášíme recept tak trochu netradiční, s čerstvou červenou paprikou, která pokrmu dodá úžasnou vůni i chuť. Nejlepší je nasládlá kapie, klidně ale použijte baňatou červenou papriku nebo třeba zralou zeleninovou papriku. A pokud milujete ostřejší chutě, posypejte guláš na talíři nakonec ještě na kolečka nakrájenou chilli papričkou.
Vhodnou přílohou jsou bramboráčky nebo čerstvý chléb, vychutnat si houbový guláš ale můžete i s kynutým nebo karlovarským knedlíkem či těstovinami.
Recept na houbový guláš s paprikou
Ingredience (na 4 porce):
- 400 g hřibovitých hub
- 200 g lišek
- sádlo
- 3 cibule
- 2 stroužky česneku
- 80 g uzené slaniny
- 140 g rajčatového protlaku
- 3 červené kapie
- drcený kmín
- 2 lžičky mleté sladké papriky (pokud máte uzenou, použijte tu)
- 600 ml vývaru
- 1 velká syrová brambora
- pepř mletý
- sůl
Postup:
1. Houby očistěte a nakrájejte na větší kusy.
2. Na rozpáleném sádle orestujte dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte na malé kostičky nakrájenou slaninu a nechte ji zesklovatět.
3. Přidejte prolisovaný česnek, na proužky nakrájenou červenou papriku a houby a krátce zarestujte.
4. Základ guláše zasypejte mletou paprikou a drceným kmínem a vše ještě asi minutu za stálého míchání restujte.
5. Přidejte rajčatový protlak a znovu krátce zasmahněte.
6. Obsah hrnce zalijte vývarem, osolte, opepřete a nechte vařit asi 15 minut.
7. Syrovou bramboru nastrouhejte najemno a vmíchejte do guláše, poslouží k zahuštění bez nutnosti přidávat mouku.
8. Vařte přibližně dalších 15 minut, dokud nebude brambora úplně rozvařená.