Stejně jako na klasické masové guláše, i na ty houbové má často každá rodina ten svůj osvědčený recept, který se předává z generace na generaci. My vám  ale přinášíme recept tak trochu netradiční, s čerstvou červenou paprikou, která pokrmu dodá úžasnou vůni i chuť. Nejlepší je nasládlá kapie, klidně ale použijte baňatou červenou papriku nebo třeba zralou zeleninovou papriku. A pokud milujete ostřejší chutě, posypejte guláš na talíři nakonec ještě na kolečka nakrájenou chilli papričkou.

Vhodnou přílohou jsou bramboráčky nebo čerstvý chléb, vychutnat si houbový guláš ale můžete i s kynutým nebo karlovarským knedlíkem či těstovinami.

Recept na houbový guláš s paprikou

Ingredience (na 4 porce):

  • 400 g hřibovitých hub
  • 200 g lišek
  • sádlo
  • 3 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 80 g uzené slaniny
  • 140 g rajčatového protlaku
  • 3 červené kapie
  • drcený kmín
  • 2 lžičky mleté sladké papriky (pokud máte uzenou, použijte tu)
  • 600 ml vývaru
  • 1 velká syrová brambora
  • pepř mletý
  • sůl

Postup:

1. Houby očistěte a nakrájejte na větší kusy.

2. Na rozpáleném sádle orestujte dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte na malé kostičky nakrájenou slaninu a nechte ji zesklovatět.

3. Přidejte prolisovaný česnek, na proužky nakrájenou červenou papriku a houby a krátce zarestujte.

4. Základ guláše zasypejte mletou paprikou a drceným kmínem a vše ještě asi minutu za stálého míchání restujte.

5. Přidejte rajčatový protlak a znovu krátce zasmahněte.

6. Obsah hrnce zalijte vývarem, osolte, opepřete a nechte vařit asi 15 minut.

7. Syrovou bramboru nastrouhejte najemno a vmíchejte do guláše, poslouží k zahuštění bez nutnosti přidávat mouku.

8. Vařte přibližně dalších 15 minut, dokud nebude brambora úplně rozvařená.

9. Podle potřeby houbový guláš dochuťte a servírujte.