Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Králík třikrát jinak: Na zelenině, v roládě i francouzské masové pomazánce!

/
  • Králičí maso je dietní a lahodné.
    22. dubna 2021 ● 08:10

    Králík je domácí mazlíček, je také románovou postavou (John Updike) a někdy bydlí s kámošem v klobouku. Ale také patří na pekáč. Jeho maso je jedním z nejhodnotnějších! Tedy předsudky stranou, už je po Velikonocích, tak si připravte sváteční nedělní oběd z králíka.

  • 1.

    Lahodný králík na zelenině a brambůrkách

    Potřebujeme: ◗ 1 králíka ◗ 8 brambor ◗ 1 cibuli ◗ 3 stroužky česneku ◗ 150 g anglické slaniny ◗ 650 g zeleninové směsi ◗ 500 ml kuřecího bujónu ◗ rajčatový protlak ◗ 100 g másla ◗ sůl a mletý černý pepř.

     

    Postup: Brambory očistěte a pokrájejte na půlky. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno. Králíka rozčtvrťte, slaninu nakrájejte na tenké proužky, které vložte na chvíli do mrazáku. Králíka prošpikujte, osolte, opepřete a zprudka opečte na másle. Vyjměte ho do pekáčku. Do výpeku na pánev přidejte cibuli, česnek, po chvilce i rajčatový protlak a polovinu vývaru.

     

    Vzniklou směs společně s bramborami přidejte k masu. Pečte při 180 °C 40 minut. Přilévejte v případě potřeby vývar. Na posledních deset minut přidejte zeleninu.

  • 2.

    Králičí rillettes v brandy

    Potřebujeme: ◗ 1 králíka ◗ 200 g slaniny ◗ sůl ◗ 2 lžíce brandy ◗ 500 ml suchého bílého vína ◗ 1 cibuli ◗ 5 kuliček pepře ◗ 4 jalovčinky ◗ 2 snítky tymiánu ◗ 2 snítky rozmarýnu + na dokončení ◗ 1 bobkový list ◗ 200 g kachního nebo husího sádla ◗ 4 stroužky česneku.

     

    Postup: Králíka naporcujte a osolte. Slaninu nakrájejte na kousky, rozehřejte ji a orestujte králíka, ke konci přidejte brandy. Ve velkém hrnci svařte 1200 ml vody s 500 ml vína, rozpůlenou cibuli s kořením a bylinkami. Do hrnce vložte králíka, přiveďte k varu, snižte teplotu, zakryjte poklicí a vařte, dokud maso nezačne odpadávat od kostí, asi 2 hodiny.

     

    Maso vyjměte, nechte trochu vychladnout, oberte a najemno natrhejte. Rozpusťte sádlo a za stálého míchání do něj postupně zapracovávejte natrhané maso.

    Podle chuti rillettes dosolte. Pak vmíchejte odložený a najemno nasekaný rozmarýn i drcený česnek. Přesuňte do sklenice, po vychladnutí uzavřete víčkem a dejte do ledničky.

     

    Rillettes (čti rijet) je masová pomazánka, specialita francouzské gastronomie. Pochází z oblasti Touraine ve střední Francii a má chráněné zeměpisné označení původu. Poprvé o rillettes čteme v kuchařské knize z roku 1480. A pozor, nesmí chybět tymián a rozmarýn ani česnek a bobkový list. A bílé víno!

  • 3.

    Králičí roláda s fazolkami a koprem

    Potřebujeme: ◗ 1 králíka ◗ 2 stroužky česneku (oloupané) ◗ po 1 lžíci sušeného oregana a rozmarýnu ◗ 8 plátků anglické slaniny ◗ 250 ml suchého bílého vína ◗ po ½ lžičce pepře a soli

     

    Na náplň: ◗ 1 fenykl ◗ 280 g artyčoků v oleji ◗ ½ lžičky soli ◗ 1 cibuli ◗ 1 lžíci slunečnicového oleje ◗ 125 ml vody ◗ 50 g sýra pecorino

     

    Na pečené zelené fazolky: ◗ 250 g zelených fazolí ◗ ½ lžičky hrubé soli ◗ po 1 lžičce kari a bylinkové soli ◗ 2 lžíce olivového oleje ◗ 1 hrst kopru

     

    Na dresink: ◗ 1 citron ◗ 1 stroužek česneku ◗ 1 lžíci olivového oleje ◗ 1 lžíci medu ◗ po ½ lžičce soli, pepře a tymiánu.

    Postup: Připravte si náplň. Cibuli a fenykl nakrájejte na drobné kousky. Osmažte na oleji, dokud nezrůžoví. Přidejte trochu vody a poduste asi 5 minut. Následně směs přimíchejte k artyčokům nakrájeným na čtvrtky a nastrouhanému ovčímu sýru pecorino. Králíka vykostěte, umyjte a osušte, ochuťte solí, pepřem, sušenými bylinkami a na kostky nakrájeným česnekem.

     

    Maso naplňte náplní, zaviňte s plátky slaniny a přikryjte alobalem. Vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Pečte asi 45 minut. Potom odstraňte alobal, podlijte maso vínem a dále pečte 20 minut.

     

    Příprava fazolek: Zelené lusky vařte ve vodě asi 8 minut, potom je přendejte do žáruvzdorné nádoby a promíchejte s kořením a olejem. Nakonec je asi na 15 minut vložte do trouby předehřáté na 190 °C. Podávejte posypané koprem.

     

    Citronový dresink připravíte tak, že v misce smícháte citronovou šťávu, koření, najemno nakrájený česnek, olivový olej a med. Roládu podávejte s pečenými zelenými fazolkami a citronovým dresinkem.

     

    Česká klasika: Jak naporcovat králíka?

    Video
    Video se připravuje ...

    Česká klasika: Jak naporcovat králíka 

  • 4.

    Maso plné výhod

    Ano, jedním z nejlepších zdrojů živočišných bílkovin je králičí maso. Je to vskutku dietní pochoutka. Jde o málo tučné maso, které obsahuje nejméně cholesterolu v porovnání s ostatními běžnými druhy masa. Má i vysokou nutriční hodnotu.

     

    Nabízí vyvážený poměr důležitých aminokyselin. Z vitaminů převažují vitaminy řady B. Kosterní svalovina je bohatá na draslík, fosfor, síru, hořčík a zinek. Je snadno stravitelné a v minulosti se králičí mláďata považovala i za postní jídlo. Proto byli za raného středověku pěstování v klášterech.

Dnešní horoskopy