Co o rajčatech (možná) nevíte 

✔ Rajčata jsou nejbohatším zdrojem lykopenu, který je důležitý pro zdraví prostaty u mužů.

✔ Do Evropy byla poprvé přivezena v roce 1500.

✔ První rajčata v Evropě byly žluté odrůdy, italský výraz pro rajče je pomodoro (pomo/d/oro), a v překladu znamená zlaté jablko.

✔ Rajče je ovoce.

Kečup jako od babičky

Budete potřebovat: 1 kg rajčat, 1 ks cibule, 100 g třtinového cukru, 60 ml jablečného octa, cca 100 ml vody, 2 ks bobkového listu, špetku mleté skořice, špetku nového koření, špetku muškátového oříšku, lžičku mleté papriky, 3 kuličky pepře

Postup: Rajčata a cibuli očistěte a nakrájejte na menší kousky, ty vložte do hrnce s vodou, octem a cukrem. Koření zabalte do plátna, aby se vám lépe vytahovalo. Za občasného míchání vařte asi 45 minut, dokud se směs nerozvaří. Poté koření vyjměte a pomocí tyčového mixéru směs rozmixujte.

Následně přes síto směs propasírujte a rozdělte do čistých a vyvařených skleniček. Sterilujte asi 15 – 20 minut při teplotě 90 stupňů.

Domácí rajčatové pesto

Budete potřebovat: 1 kg rajčat, 2 stroužky česneku, 3 lžíce extra panenského olivového oleje, šťávu z citronu, bazalku, sůl a pepř na dochucení

Postup: Rajčata na spodní straně nařízněte nožem do tvaru křížku tak, aby se vám po spaření lépe loupala. Vložte je do mísy a zalijte převařenou horkou vodou. Necháte odstát a po vychladnutí oloupejte, poté je rozkrojte a vydlabejte semínka. Následně všechny ingredience vložte do mixéru a mixujte, dokud nevznikne kašovitá hmota. Můžete přidat také parmezán nebo chilli papričku dle chuti. Na závěr osolte a opepřete.

Náš tip: Pro aromatičtější chuť můžete bazalku přidat až těsně před podáváním s těstovinami.

Sušená rajčata

Budete potřebovat: 1 kg rajčat, 8 stroužků česneku, hrst sušené bazalky, extra panenský olivový olej, špetku chilli, papričky dle chuti, sůl

Postup: Nejprve si připravte plech, na ten rozložte pečicí papír. Poté si očistěte rajčata a rozřízněte je napůl. Osolte a přidejte sušenou bazalku. Pečte asi jednu hodinu při teplotě 180 stupňů, poté snižte teplotu na 120 a nechte je v troubě 30 minut. Následně ještě uberte a při 100 stupních pečte ještě 45 minut. Takto usušená a vychladlá rajčata dejte do připravených vyvařených skleniček. Přidejte česnek a zalijte olivovým olejem tak, aby se celá ponořila.

Co jíst v létě? Rajčatová polévka nahradí lehký oběd

Fotogalerie
3 fotografie