Muchomůrka růžovka je velice chutná houba, vhodná zejména k přípravě řízků. Radek Touš má ale na její úpravu jiný recept. „V lese samý masák, tak jsem udělal moje oblíbené jídlo. Jsou to růžovky plněné houbovomasovou směsí a čedarem,“ popisuje Radek.

Jak na to?

Nejprve orestujeme na másle šalotku, přidáme namleté houby (více druhů), mleté kuřecí maso (může být vepřové či hovězí), sůl, pepř, drcený kmín. Dohromady orestujeme, dokud není pryč všechna tekutina. Pánev dáme stranou, a když je směs trochu vychladlá, tak do ní vmícháme sýr čedar.

Mladé masáky oloupeme, naplníme směsí, posypeme sýrem a pečeme cca 30 minut na 200°C. Podáváme s chlebem, čerstvou bagetkou či vařeným bramborem.

Muchomůrka růžovka, nebo tygrovaná?

„Nejdůležitější rozlišovací znak představuje prsten, jenž je u muchomůrky tygrované na povrchu hladký, zatímco růžovka jej má svisle rýhovaný. Oba druhy se navíc liší jinou barvou dužniny, která je u růžovky v některých částech bělavě narůžovělá,“ popisuje na webu Natur atlas mykolog Jaroslav Malý.

Muchomůrka růžovka a vliv na zdraví

Růžovka obsahuje látky s protizánětlivými a protirakovinnými účinky. Zjištěny v ní byly také velmi prospěšné betaglukany, celá řada mastných kyselin, organických kyselin a aminokyselin.

„Za zmínku stojí zejména lysin, což je esenciální aminokyselina, kterou si lidské tělo nedokáže samo vyrobit a musí jej tudíž přijímat z potravy. Lysin je nezbytným stavebním prvkem pro všechny bílkoviny v těle. Zajímavý je také fakt, že jeho zvýšený příjem potlačuje tvorbu oparů,“ uvádí mykolog Malý.

Mykolog radí: Jak se vrátit z lesa s košíkem plným hub.

Fotogalerie
8 fotografií