Začalo to muffinem

Muffiny byly známy už na přelomu 10. a 11. století v Anglii. Původně se vyráběly z toho, co dům dal, a pochutnávalo si na nich hlavně služebnictvo. Muffiny se stále zdokonalovaly a brzo si našly cestu i na panský stůl jako sladké pečivo k tradičnímu čaji.

Stejná forma, jiné těsto

Jaký je rozdíl mezi muffinem a cupcakem? Muffin se přirovnává k české bábovce. Zatímco cupcake je zkrátka malý dortík, který vždy zdobí lahodný krém. Jediné, co mají oba dezerty společného, je forma na pečení a košíček.

Z Anglie do Ameriky

V Americe se údajně muffiny staly oblíbeným dezertem díky jednomu anglickému pekaři. Postupně se americké muffiny začaly lišit od těch anglických, například se místo kvasnic do nich začal přidávat prášek do pečiva.

225 let starý model

První recept pochází už z roku 1796, a to z knihy americké kuchařky Amelie Simmonsové. Název cupcake byl poprvé použit o 32 let později, roku 1828, a to díky tomu, že mini dortíky byly často pečeny v keramických šálcích nebo podobných formách.

Jednoduché těsto

Hlavními ingrediencemi na těsto jsou mouka, cukr, vejce, máslo nebo rostlinný olej, prášek do pečiva a případně podmáslí. Promíchané hladké těsto se pak rovnoměrně rozdělí do formy na cupcakes, vyložené papírovými košíčky, a dá na 15 – 20 minut do trouby.

Vychladlé mini korpusy se mohou plnit krémy nebo džemy a zdobí se krémem z mascarpone a šlehačky a kousky ovoce.

Čokoládové cupcakes

POTŘEBUJETE: Na těsto: ✔ 95 g hladké mouky ✔ 40 g hořkého kakaa ✔ ¾ lžičky prášku do pečiva ✔ ½ lžičky jedlé sody ✔ špetku soli ✔ 2 větší vejce (pokojové teploty) ✔ 200 g krystalového cukru ✔ 80 ml slunečnicového oleje ✔ 2 lžičky vanilkového extraktu ✔ 120 ml podmáslí.

Na krém: ✔ 230 g změklého másla ✔ 350 g moučkového cukru ✔ 50 g hořkého kakaa ✔ 45 ml smetany ke šlehání ✔ špetku soli ✔ 2 lžičky vanilkového extraktu.

Na ozdobu: ✔ čerstvé maliny ✔ rozpuštěnou čokoládu nebo čokoládový topping.

POSTUP: Troubu předehřejte na 175 °C. Formu na cupcakes vyložte 14 papírovými košíčky. Připravte si těsto. Ve větší míse smíchejte mouku, hořké kakao, prášek do pečiva, jedlou sodu a špetku soli. V menší míse vymíchejte dohladka vejce, krystalový cukr, olej a vanilkový extrakt. Postupně vaječnou směs vmíchejte do moučné. Poté přimíchejte podmáslí a vypracujte hladké těsto.

Pomocí lžíce nebo naběračky na zmrzlinu naplňte z poloviny (!) připravené košíčky. Dejte do trouby a pečte 15 – 20 minut. Nechte zcela vychladnout.

Připravte si krém. Pomocí ručního mixéru vyšlehejte dohladka změklé máslo (bude to trvat zhruba 2 minuty). Postupně vmixujte moučkový cukr a hořké kakao. Poté vmíchejte smetanu, špetku soli a vanilkový extrakt a míchejte 30 vteřin na nižší otáčky, poté zvyšte na nejvyšší otáčky a míchejte 1 minutu.

Krémem naplňte cukrářský pytlík se zdobicí špičkou a vychladlé mini korpusy ozdobte. Lehce polijte rozpuštěnou čokoládou nebo toppingem a ozdobte čerstvými malinami.

Fotogalerie
5 fotografií

„Přestali jsme obědvat.“ Doktorka Cajthamlová o obezitě, dětech a nešvarech u jídla za covidu.

Video
Video se připravuje ...

„Přestali jsme obědvat.“ Doktorka Cajthamlová o obezitě, dětech a nešvarech u jídla za covidu Pavlína Horáková, Aleš Brunclík