Fotografie zachycuje oduševnělou spisovatelku a zároveň krásnou ženu, když jí bylo 25 let. „O starší fotce Boženy Němcové, než máme my, jinde v tuzemsku nevím. Ta naše je nejstarší,“ uvedl ředitel Muzea Chodska v Domažlicích Josef Nejdl.

První fotograf

Mladou ženu s vážným výrazem, v tmavých šatech, s kapesníčkem v ruce zvěčnil nejspíše v roce 1845 mnich z augustiniánského kláštera v Domažlicích Vojtěch Kramer. Tehdy se Němcová do města přistěhovala se svým manželem, a na Chodsku pak pobývala ještě další tři roky.

„Byl prvním člověkem, který začal už ve 40. letech 19. století fotografovat na Chodsku, což byl v té době v Domažlicích velmi exotický koníček,“ řekl Nejdl. Kromě Němcové Kramer pořídil i nejstarší dochovanou fotografii koně v Česku a hlavně portrétoval domažlické měšťany.

Chráněná před vyblednutím

Snímek objevili pracovníci muzea náhodou, když systematicky zpracovávali nahromaděné fondy. Vzácnou fotografii ale ničí čas. Probíhají v ní chemické procesy, a tak bledne.

Návštěvníci muzea ji tak nemohou vidět. „Je zabalená ve speciálním papíru a uložená v našem fotoarchivu, kde je stálá teplota 15 stupňů Celsia,“ dodal Nejdl.

Němcová v Domažlicích

Němcovi začínali v Domažlicích na náměstí v domě č. 67. „Boženě se tam ale vůbec nelíbilo. Dům byl orientovaný na sever, nešlo tam sluníčko, byla tam tma, byt byl vlhký a chladný,“ řekl Nejdl.

Když si rodina po čase trochu finančně polepšila, přestěhovala se přes náměstí do rohového domu č. 120 (je zde teď umístěna pamětní deska). „Byt byl mnohem komfortnější, slunnější, situovaný na jih a Božena se tady cítila mnohem lépe, než v předchozím domě,“ dodal Nejdl.

Útěky na venkov

Spisovatelku domažlické ženy nenáviděly. Naopak velké přízně se jí dostávalo na chodském venkově, kam utíkala před hněvem měšťanek. „Hodně chodila do Mrákova do rodiny domkáře Bílka a na statek zdejšího rychtáře Josefa Konopy. Od nich měla nejvíce námětů ke své tvorbě,“ vysvětlil Nejdl.

Na Chodsku tak vznikly pohádky O chytré Horákyni, Čert a Káča, O hloupém Honzovi či Čertův švagr (zfilmováno jako pohádka S čerty nejsou žerty).

Boženin společník

Chodsko a přízeň zdejšího lidu Němcové učaroval natolik, že s místními obyvateli vedla i po svém odchodu čilou korespondenci. Například jedna z postav románu Pohorská vesnice, Józa, je ve skutečnosti slepý mládenec a synovec rychtáře z Mrákova Jan Konopa (zvaný Honza Kůbuc), který byl pro svoji výřečnost, vtip a inteligenci častým Němcovým společníkem. Je vyobrazený na jejím památníku v Mrákově.

VIDEO: „Neměla jsem odvahu se na sérii Božena podívat,“ říká odbornice Pokorná.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: „Neměla jsem odvahu se na sérii Božena podívat,“ říká odbornice Pokorná Blesk

Fotogalerie
22 fotografií