Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jablka v hlavní roli: 7 lahodných podzimních receptů!

/
  • Jablečná sezona je tu! Vyzkoušejte některý z receptů.
    17. září 2021 ● 09:57

    Doba sklizeň jablek je tu. Oblíbené ovoce můžete zpracovat na mnoho způsobů. Vybrali jsme pro vás sedm receptů, kterými obohatíte rodinný stůl. Rozhodně sklidíte zasloužený obdiv.

  • 1.

    Jablečná bábovka

    Potřebujete: 300 g polohrubé mouky, 250 g plnotučného tvarohu, 250 g cukr krupice, 200 g másla, 4 vejce, 4 velká kyselejší jablka, 1 prášek do pečiva, 100 ml mléka, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce rumu, sůl, zakysaná smetana k podávání.

     

    Postup: Oloupaná jablka nastrouhejte. Pokud při strouhání pustí vodu, slijte ji. Žloutky vyšlehejte s máslem a cukrem do pěny a přidejte prosetou mouku a prášek do pečiva. Dále přidejte tuzemák, mléko a tvaroh. Z bílků ušlehejte sníh, který osolte a postupně ho přimíchejte společně s jablky ke směsi.

     

    Směs vlijte do bábovkové formy vymazané máslem a vysypané moukou a pečte asi 45 minut na 170 °C. Podávejte se zakysanou smetanou.

  • 2.

    Ovesný pohárek s podzimním ovocem

    Potřebujete: 200 ml zakysané smetany, 150 g ovesných vloček, 2 jablka, 1 hruška, hrst vlašských ořechů, med na zakápnutí.

     

    Postup: Vločky namočte na 10 minut do vody a pak slijte. Hrušku a 1 ½ jablka oloupejte a rozmixujte společně se zakysanou smetanou. Směs smíchejte s vločkami a dejte do sklenice nebo mističky. Půlku zbylého jablka položte na směs a zasypte ořechy. Zakápněte medem dle chuti.

  • 3.

    Jablečné řezy se zakysanou smetanou

    Potřebujete:  4 vejce, 200 g cukru moučka, 200 g polohrubé mouky, 8 lžic slunečnicového oleje, 8 lžic vlažné vody, 1 kypřicí prášek, rum.

     

    Potřebujete na krém: 2 zakysané smetany, 1 bílý jogurt, 1 vanilkový cukr, 4 jablka, 2 pytlíky želatiny, rum.

     

    Postup: V míse vyšleháme žloutky s cukrem, poté přidáme vodu, tuzemák a znovu šleháme. Pomalu přisypáváme mouku smíchanou s kypřicím práškem.

     

     Až se směs spojí, začneme pomalu přidávat sníh z bílků, a nakonec pomalu přiléváme olej. Těsto vlijeme do menšího pekáče na pečicí papír. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C zhruba 15 minut.

     

    Zakysanou smetanu smícháme s jogurtem, vanilkovým cukrem a tuzemákem. Jablka nastrouháme nahrubo a vymačkáme z nich šťávu, ve které rozpustíme želatinu (můžeme přilít trochu jablečného džusu).

     

    Na upečený piškot rozetřeme zakysanou smetanu. Poté opatrně naklademe nastrouhaná jablka a, nakonec nalijeme želatinu.

  • 4.

    Koláč z jablek s čokoládou a ořechy

    Potřebujete: 1 listové těsto, 5 chuťově kyselejších jablek, 200 g oloupaných lískových ořechů, 80 g hořké čokolády, 30 g cukru krupice, meruňková marmeláda, hladká mouka, máslo, vejce.

     

    Postup: Oloupaná lísková jádra pražíme, pokud nejsou upražená, v troubě na 160 °C cca 10 minut občas promícháme. Poté je dáme do mixéru a mixujeme do pasty zhruba 10 minut. Poté přidáme čokoládu, máslo a mixujeme, dokud se čokoláda nerozpustí.

     

    Vyválené listové těsto přeložíme na plech s pečicím papírem a po celém obvodu uděláme 1 cm široký okraj, který přilepíme rozšlehaným vajíčkem.

     

    Na těsto namažeme lískooříškové máslo, na které klademe plátky jablek na tenko nakrájených, tak aby se překrývaly. Okraj koláče potřeme vajíčkem a dáme do předehřáté trouby 180 °C a pečeme 30 minut. Jakmile má koláč zlatavou barvu, vyndáme ho a potřeme rozehřátou marmeládou pro větší lesk.

    Autor: akademiekvality.cz

  • 5.

    Jablečná limonáda

    Potřebujete: 2 nektarinky, 1litr jablečného moštu, 0,5 l perlivé vody, 4 snítky čerstvé meduňky.

     

    Postup: Z nektarinek odstraníme pecky, tyčovým mixérem rozmixujeme na pyré a dáme do mrazáku. Zmražené nektarinky dáme do sklenice, zalijeme jablečným moštem, perlivou vodou a důkladně promícháme.  Nakonec do limonády přidáme čerstvou meduňku a podáváme.

    Autor: akademiekvality.cz

  • 6.

    Zapečená jablka

    Potřebujete: 4 větší jablka, 100 g vlašských ořechů, 2 lžíce rozinek, 2 lžíce drcených ovesných vloček, 50 ml rumu, 3 lžíce medu, špetka skořice, 1 vanilkový cukr, 20 g másla + máslo na vymazání formy, vanilková zmrzlina.

     

    Postup: Z jablek odřízněte vršek se stopkou a spodní část opatrně vydlabejte tak, aby držela pohromadě a vznikl prostor pro náplň.  Vydlabanou dužinu bez jadřinců, nakrájejte nadrobno. Smíchejte ji s nadrobno nasekanými ořechy, rozinkami, ovesnými vločkami, rumem, medem, skořicí a vanilkovým cukrem.

     

    Na dno každého jablka vložte kousek másla a navrstvěte náplň. Jablko přiklopte částí se stopkou a vršek ještě potřete máslem. Máslem vymažte i dno zapékací misky. Do misky vyskládejte jablka, podlijte je do 1 cm vodou a pečte na 170 °C asi 30 minut. Horká jablka podávejte s vanilkovou nebo skořicovou zmrzlinou.

    Autor: akademiekvality.cz

  • 7.

    Buchta s jablky a tvarohovým krémem

    Potřebujete na těsto do formy 20×30 cm: 3 vejce, 100 g třtinového cukru, 60 g másla, 50 g ovesných vloček, 150 g celozrnné špaldové mouky, 1 lžička mleté skořice, 1 kypřicí prášek, 3 jablka, 1 mrkev, 1 hrst vlašských ořechů.

     

    Potřebujete na krém: 250 g měkkého plnotučného tvarohu, 30 g moučkového cukru, 1 vanilkový lusk, 1 lžička citronové šťávy.

     

    Postup: Troubu rozehřejte na 170 °C. Vejce vyšlehejte s cukrem a postupně zapracujte změklé máslo. Do směsi vmíchejte najemno rozemleté ovesné vločky, mouku, skořici a kypřicí prášek.

     

     Jablka zbavte slupky a jádřince, nakrájejte na kostičky. Mrkev nastrouhejte najemno. Přidejte je do těsta společně s nahrubo nasekanými ořechy a dobře promíchejte.

     

    Plech vyložte pečicím papírem a vlijte těsto. Pečte 35 až 40 minut. Krém připravte smícháním tvarohu, moučkového cukru, semínek vanilkového lusku a citronové šťávy. Buchtu nechte zcela vychladnout na mřížce. Potřete tvarohovým krémem a rozkrájejte na porce. Každý kousek pak můžete ještě dozdobit nasekanými ořechy.

    Autor: akademiekvality.cz
    Fotogalerie
    8 fotografií

Dnešní horoskopy