Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tragická nehoda vrtulníku Petra Kellnera: Těla obětí zůstala na hoře smrti přes noc

Autor: VaB - 
30. března 2021
12:17

Petr Kellner (†56) se společně s dalšími čtyřmi lidmi vydal na heliskiing – lyžování z vrtulníku. Vše ale skončilo tragicky, stroj s šestičlennou posádkou spadl, přežil jen jeden. Blízký přítel Kellnera a snowboardista David Horváth. Aljašský policejní šéf popsal záchranu zraněného i to, jak probíhalo vyzvednutí mrtvých.

Kellner byl ubytován v luxusním horském resortu, kde byl častým hostem. V sobotu vpodvečer se společně s přáteli a průvodcem vydal vrtulníkem na heliskiing směrem k hoře Knik. Vrtulníkem Airbus AS 350 absolvovali cestu dlouhou asi 171 kilometrů. 

Pak ale došlo k nehodě! Vrtulník se zřítil, pět lidí, včetně Kellnera, na místě zemřelo. Jediným přeživším byl známý snowboardista David Horváth. „David Horváth je několikanásobným mistrem ve snowboardingu na U-rampě,“ řekl Blesk.cz český lyžař Robin Kaleta, který se se zraněným sportovcem, jenž platí za ikonu českého snowboardingu, zná. Jeho stav je vážný, ale stabilizovaný.

Zpráva o pádu

Důstojník aljašské policie Austin McDaniel serveru iRozhlas přiblížil detaily záchranné operace i toho, jak nalezli zraněného Horvátha a co se stalo s těly. „Dne 27. března ve 22 hodin byli aljašští policisté (Alaska State Troopers) upozorněni na zpoždění vrtulníku a obdrželi jsme zprávu, že vrtulník mohl havarovat někde v okolí ledovce Knik, který se nachází v údolí Matanuska-Susitna. Záchranný tým byl okamžitě vyslán na místo nehody. Našli jsme jednoho přeživšího a transportovali ho do místní nemocnice, aby mu byla poskytnuta zdravotní péče,“ řekl důstojník.

Na místo se policisté a záchranné týmy vydali i druhý den, v okamžik havárie byla už totiž tma. Začali prohledávat trosky a snažili se identifikovat zemřelé. To se nakonec povedlo. O tom, jak k nehodě došlo, mluvit nechtěl.

Helikoptéra havarovala krátce po půl sedmé večer, podle všeho se ale v oblasti stmívalo až po půl deváté - dvě hodiny denního světla měly být dle zkušeného instruktora létání Dana Gryndera dost na cestu tam a zpět, včetně sjezdu lyžařů. Vyjádřil také domněnku, že za nehodou stojí náhlá ztráta orientace pilota. Bílé plochy sněhu jsou podle něj velmi matoucí a chvilka nepozornosti může způsobit tragédii.

Pro těla se vrátili druhý den

Policisté zatím s přesností nemohou říct, v kolik hodin k nehodě došlo. Původně pracovali s tím, že se jeden vrtulník zpozdil, jiná posádka si pak na ledovci všimla havarovaného stroje.

V sobotu se záchranářům povedlo z trosek vyprostit jen zraněného Horvátha. Pro ostatních pět zemřelých se mohli vrátit až druhý den. „V neděli ráno, kdy už bylo denní světlo, jsme dali dohromady skupinu dobrovolníků k záchraně (Alaska Rescue Group), všichni sedli do vrtulníku a letěli na místo nehody, kde vyprostili dalších pět lidí,“ doplnil McDaniel.

Jeden z vyšetřovatelů z Národní gardy pro bezpečnost dopravy uvedl, že na základě pozorování je pravděpodobné, že vrtulník letěl 3-4 metry pod letovou hladinou. Následně narazil do ledovce. K nárazu došlo ve výšce 1676 metrů nad mořem, vrtulník se po nárazu svalil asi o 250 metrů níž. 

Trojnásobný táta Greg

Mrtvých je celkem pět. Kromě Petra Kellnera (†56) a Benjamina Larochaixe (†50) i tři cizinci. Obyvatel Colorada Greg Harms (†52), obyvatel Aljašky Sean McManamy (†38) a pilot Zachary Russell (†53).

Na instagramu na Grega Harmse vzpomíná rodina i přátelé, před nedávnem se stal už potřetí otcem. „Můj strýc Greg zemřel tento víkend při nehodě vrtulníku. Byl průkopníkem ve světě heliskiingu, pracoval jako průvodce, a dokonce řídil svou vlastní společnost,“ vzpomíná Cory s tím, že mu dodával "jiskru" do života. 

"Příběhy, některé jsem s tebou i zažil, ale většinu ne, jsou jednoznačně legendární. Doufám, že některé z těchto příběhů zůstanou s námi a budeme je moci sdílet s tvou dcerou ve správný čas," napsal na sociální sítě kamarád RIchard.