Viktorka si dosud hrála v obývacím pokoji a spala v ložnici s rodiči. Rodina se ale každým dnem rozroste o dalšího člena. Úzkou místnost o rozměru 1,7 × 4 m, která slouží jako sklad a občasná ložnice pro babičku, je proto třeba změnit v dětský pokoj. Babička bude nově přespávat na rozkládacím gauči v obýváku. 

Do malého pokoje se bohužel vejde pouze jedna postel a skříň. Designéři si proto dali podmínku, že se rodiče přesunou do úzké místnosti, kde vznikne ložnice s kvalitním prostorem na spaní. Dětský pokoj vytvoří ze současné ložnice.

Vláďa s Terezou mají rádi minimalistický a skandinávský styl. Jediné, na čem trvají, je, že by rádi zachovali staré dveře. 

Pro designéry Zuzanu Schubertovou a Viktora Cikoše byl zásadním problémem úzký tvar místnosti, kam se nevejde ani dvojlůžko na šířku. „S takto úzkou místností určenou k bydlení jsme se snad ještě nesetkali. Zásadní otázkou také bylo, jestli se nám podaří Vláďu a Terku přesvědčit, aby do té úzké místnosti šli oni, a stávající ložnici proměníme v dětský pokoj pro dva. Děti přes den přece jen potřebují více světla, prostoru pro hraní, časem pro školu atd. Navíc, jak jsme se dozvěděli od Terezky, druhé dítě bude chlapeček. Ve větší místnosti tak lépe poskládáme vše pro potřeby holčičky i chlapečka.“

Rodina je hodně spjatá s přírodou, žijí ekologicky, přemýšlejí nad nezávadností materiálů a mají rádi útulný, přírodní styl, což bylo designérům blízké. Budoucí ložnici, která začala vznikat v úzké místnosti, proto pojali velmi originálně. Po celé šíři 1,75 m vznikla pódiová postel z masivu, která opticky hezky místnost rozšířila.

„Předěl mezi postelí a zbytkem místnosti jsme vyřešili svěží zeleno-šedou výmalbou, kterou jsme použili i na strop, aby opticky vzniklo takové lůžko s nebesy. Přední stranu postele jsme kolem dokola ukončili trámky. Za hlavami vznikl manželům odkládací prostor pro knihy a noční lampičky,“ popisují proměnu místnosti designéři.

Aby manžele nebudilo ranní slunce a netrápilo je horko v létě, jsou v celém bytě venkovní rolety. „A jak se nám povedl dětský pokoj? Na to se podívejte v televizi,“ vzkazují autoři proměny.

Premiéru dalšího dílu Postav si sen! uvidíte v pondělí 12. dubna ve 21.35 na Primě.

Fotogalerie
15 fotografií