Naďa je matka samoživitelka, ale má štěstí – pomáhají jí rodina a přátelé. Před bydlením po ubytovnách a pronájmech ji zachránil bratr, který ji nechal bydlet ve zděděném bytě v přízemí pražského činžáku. Její holčička touží po pokojíčku – klasickém dětském, princeznovském.

Původní pokoj pro Izabelu nevyhovoval a připomínal spíše skladiště. Byl tmavý a plný plísní na zdech. Barvami ani zařízením vůbec nepřipomínal dětský pokojíček. Chyběl psací stůl, úložné prostory... Plochu celého pokoje zabírala manželská postel, na které Izabela trávila svůj čas hraním a sledováním televize. Že jde o pokoj pro malou slečnu, prozrazovaly jen hračky a holčičí oblečení.

Pokoj se musel nejprve celý vyklidit. Byť šlo o jedinou místnost, proměna dala designérům Zuzaně Schubertové a Viktoru Čikošovi zabrat atypickým tvarem, spoustou křivých stěn a vysokou vlhkostí.

„Zásadní problém byly plísně a atypický tvar místnosti. Začali jsme protiplísňovou výmalbou a samozřejmě už jsme zeď ničím dalším, jako jsou třeba tapety, nezatěžovali. Veškerý nábytek byl vyráběn na míru, což prostoru výrazně pomohlo – využili jsme tím každý centimetr,“ popisují designéři.

Protože Izabela miluje růžovou, zelenou a tyrkysovou barvu, snažili se pokojíček udělat v těchto barvách. Dominantní je růžová v několika odstínech. Jako doplněk zvolili tyrkysové pouffy a zelené rostlinky v podobě samolepek, které se pnou všude po pokojíčku. Cílem bylo navodit dojem „zahrádky ve městě“.

„Celému pokojíčku dominuje bílé patro z masivu na spaní, kterému jsme domalovali na zdi střechu, takže působí jako dům na nožkách. Ve spodní části patra vznikne prostor na hraní a především úložný prostor na oblečení i hračky,“ upřesňují autoři proměny.

Spodní část patra je vlastně takový pidi obýváček. Nechybí samozřejmě ani školní zóna, protože Iza už je v první třídě a doteď neměla svůj prostor pro školní věci ani psaní úkolů.

Hned u okna jsme jí tedy vytvořili atypický stůl s úložnými policemi a kontejnerem. Kromě růžové barvy jsme však základ celého pokoje ladili do běleného dubu, v jehož dekoru je jak podlaha, tak dveře. Zkrátka jsme se snažili vytvořit pokoj, který by byl snový pro malou princeznu. Ale až vyroste, nábytek může klidně zůstat, jen stěny se vymalují jinou barvou,“ dodávají odborníci.

Premiéru dalšího dílu série Postav si sen! uvidíte v pondělí 22. března ve 21.35 na Primě.

Fotogalerie
14 fotografií