Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ušlapání, infarkt a mrtvice: V Kapitolu zemřeli kromě veteránky další tři Trumpovi fanatici

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
8. ledna 2021
12:15

Středeční vpád příznivců dosluhujícího prezidenta Spojených států Donalda Trumpa do budovy amerického Kongresu - Kapitol si vyžádal 5 obětí, kromě válečné veteránky Ashli Babbitové (†35), která podlehla střelnému zranění, v řadách demonstrantů zemřeli další tři lidé: V davu byla ušlapaná Roseanne Boylandová (†34) z Georgie, Kevin Greeson (†55) z Alabamy dostal infarkt a Benjamin Phillips (†50) z Pensylvánie utrpěl mozkovou mrtvici. Zraněním po „fyzickém střetu“ s prezidentovými podporovateli podlehl rovněž jeden z policistů Brian Sicknick, uvedl list Daily Mail.

Podle Greesonovy rodiny Američan trpěl na vysoký krevní tlak, infarkt podle všeho vyvolalo „všeobecné nadšení“, které panovalo v davu Trumpových příznivců. Boylandová byla podle příbuzných ušlapaná uvnitř Kapitolu, byla to první „trumpovská“ událost, které se žena účastnila. Phillips pracoval jako počítačový programátor, je to zakladatel protrumpovského webu Trumparoo.

Video  Trumpovi příznivci řádili v Kapitolu: Čtyři mrtví, infarkt v davu a Biden završil výhru  - Reuters
Video se připravuje ...

Švagr oběti: Za její smrt může Trump

Boylandová se s davem dostala do jedné z hal Kongresu, v mačkanici ale byla „rozdrcená“, uvedla ve svém prohlášení její rodina. Policisté, kteří ženu objevili, se ji pokoušeli skoro hodinu oživovat, bohužel marně. Příbuzní dodali, že jí účast na akci rozmlouvali, také ona váhala, zda se do Washingtonu ke Kapitolu vydat, nakonec ale jela.

Do Washingtonu dorazila v úterý večer, podle všeho se chtěla držet stranou, ale Trumpova řeč, kterou pronesl na mítinku nedaleko Bílého domu a ve které doslova vyzval shromážděné, aby „pochodovali na Kapitol“, ji vyburcovala a dodala jí odvahu. „V Trumpa věřila, nic víc na tom není. Tohle byla její první akce, ani na ni neměla být, nechtěli jsme, aby jela. Slíbila, že se bude držet zpátky. Ještě se vyšetřuje, co přesně se jí stalo. Někdo říká, že zkolabovala, někdo, že ji umačkal dav, někdo, že ji ušlapali,“ sdělili tisku příbuzní.

Její švagr Justin Cave má jasno, za její smrt může prezident Trump, jeho mítink a následný vpád do Kapitolu. „Roseanne stejně jako ostatní, co tam byli, byla velmi vášnivá, co se týče svých názorů. Já osobně si myslím, že prezident podnítil tuhle násilnou akci, která ho stála 4 životy jeho největších fanoušků, jedním z nich byla i moje švagrová,“ prohlásil Cave.

„Myslím, že by měli uplatnit 25. dodatek ústavy,“ dodal Cave, tímto dodatkem by Kongres mohl prezidenta zbavit funkce.  „Ztráta Roseanne naší rodinou otřásla, byla skvělá sestra, dcera, teta. Všichni, kdo ji znali, vědí, jak soucitná byla. Když jsme viděli, co se v Kapitolu děje, doufali jsme, že Roseanne není v tom davu. Bohužel byla a stálo ji to život,“ řekl Cave jménem celé rodiny.

„První den zbytku našich životů,“ tak události v Kapitolu krátce před smrtí popsal Phillips. „Tenhle rok by měli přejmenovat na Rok Nula, protože něco velkého se stane,“ touto větou se loučil se svými přáteli. Na stránce Trumpových příznivců, kterou založil a spravoval, zorganizoval převoz desítek prezidentových fanoušků z Pensylvánie do Washingtonu. Není úplně jasné, kdy přesně ho zasáhla mrtvice.

„Chtějí válku? Budou mít válku.“

Greesonovu smrt oznámil na facebooku jeho syn. „Můj táta měl včera infarkt, bohužel zemřel. Všichni jsme ho moc milovali. Byl to skvělý muž, který nám všem bude moc chybět. Myslete na nás a modlete se za nás,“ napsal ve svém příspěvku. Greeson byl velmi aktivní na platformě Parler, kterou využívají převážně Trumpovi příznivci.

„Chtějí válku? Budou mít válku. Demokraté nemají zbraně, my ano, přineste je, přinesu ty své,“ napsal v jednom ze svých příspěvků. Jeho přátelé a příbuzní však tvrdí, že neměl sklony k násilí, že šlo jen o „silácké řeči“, kterými chtěl vyjádřit svou podporu Trumpa. Rodina zároveň požádala o soukromí. Sám prezident Trump úmrtí svých příznivců nijak nekomentoval.

Smrt na straně policie

Policie Kapitolu rovněž potvrdila smrt Briana Sicknicka, který pro ni pracoval od roku 2008. Sicknick zasahoval během středečních násilností v Kapitolu, kde se dostal do fyzického střetu s příznivci prezidenta Trumpa a utrpěl přitom zranění. Poté, co se vrátil na oddělení, zkolaboval a zdravotníci ho převezli do nemocnice, cituje televize ABC policii. Ve čtvrtek v noci zraněním podlehl. Jeho smrt bude vyšetřovat metropolitní policie.

Video  Co bude s Trumpem? Možná vlastní reality show, říká analytik  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

johnny stopper ( 8. ledna 2021 20:00 )

Podle smyslu nadpisu byl zahynuvší policista zas fanatik policie, tak jste to mysleli?

Zobrazit celou diskusi