Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rodina našla muže na Jičínsku bez známek života: Rychlá reakce policistů mu zachránila život

Ilustrační foto.
Ilustrační foto.  (Autor: reprofoto Policie ČR)
Autor: VaB - 
7. ledna 2021
15:05

Hlídka policistů z Jičína zachránila život muži, kterého našla rodina bez známek života. Policisté v systému First responder muže resuscitovali, a zachránili mu tak život. Záchranáři si muže převzali už při vědomí.

V policejních vozech nejsou jen zastavovací pásy, radary na měření či dlouhé střelné zbraně pro efektivní ochranu. Spousta z nich, po celé České republice, má i AED – automatický externí defibrilátor a zdravotnický batoh. 

Na rozdíl od záchranářů mají policisté jednu velkou výhodu. Jsou ve vozidle v terénu, jejich reakční čas je tedy v řádu několika vteřin, mohou okamžitě vyrazit k osobě, která potřebuje rychlou a neodkladnou pomoc – třeba resuscitaci. Policisté v Královéhradeckém kraji jsou i v systému First responder.

A právě tento systém, vybavenost policejního vozu a zdravotnická znalost hlídky zachránila život muži na Jičínsku. „Přímo na Nový rok vyjížděli k muži, kterého našla rodina ležet bez zjevných známek života. Policisté po obdržení zprávy ze systému First responder okamžitě vyrazili na místo události, kam dorazili jako první, a začali muže ihned resuscitovat. Po chvíli se jim podařilo obnovit základní funkce a udržet ho při vědomí do příjezdu záchranářů, kteří si muže převzali do své péče,“ popisuje mluvčí Lucie Konečná. 

Policisté mají pro podobné případy kurzy první pomoci. I přesto je pro policisty každá podobná akce psychicky náročná. „Policistky a policisté, stejně jako všichni ostatní civilisté, jsou v těchto situacích vystaveni obrovskému psychickému vypětí, neboť ani sebelepší školení nedokáže nasimulovat situaci při ostrém zásahu. A i přestože prošli a průběžně procházejí školeními zaměřenými na záchranu života, nejsou to fundovaní zdravotníci,“ dodává Konečná.

Na závěr své kolegy pochválila: „Závěrem je určitě na místě vyzdvihnout rychlý zásah policistů a výbornou spolupráci s ostatními příslušníky složek IZS, díky níž se opět podařilo zachránit to nejcennější, lidský život.“ 

Video  Resuscitace muže na Jičínsku.  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání