Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vláda protáhla zákazy do 22. ledna, Blatný připustil zpřísnění a skiareály dál stojí

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
7. ledna 2021
11:53
Autor: ČTK, simao - 
7. ledna 2021
07:00

Vláda ve čtvrtek odsouhlasila prodloužení opatření proti šíření koronaviru až do 22. ledna. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) navíc nevyloučil další zpřísnění, v pondělí chce vládu informovat o omezeních v sousedních zemích. Zatímco skiareály dál neotevřou a do škol budou moci stále jen děti z 1. a 2. tříd, do nemocnic budou moci s respirátory nově i návštěvy.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) uvedl, že opatření, která byla vyhlášena 27. prosince, budou platná až do 22. ledna.

„Na dnešním mimořádném jednání vlády bylo zejména rozhodnuto o tom, že stávající nastavení ochranných opatření budou pokračovat. Dohodli jsme se, že budou pokračovat do 22. ledna. Jedná se především o prodloužení těch ochranných opatření omezejících volný pohyb, prodej, poskytování služeb a tak podobně s tím, že předpokládáme, že ta opatření tak, jak byla nastavena od 27.12., by se měla projevit nejpozději v průběhu příštího týdne,“ uvedl Blatný.

Blatný nevyloučil zpřísnění

Nevyloučil přitom, že by během příštího týdne mohlo dojít i ke zpřísnění. „Jestliže by došlo k zásadnímu zlepšení, nebo zhoršení v průběhu příštího týdne, nedá se vyloučit, že to bude vláda ad hoc řešit v průběhu příštího týdne,“ poznamenal Blatný.

Podle ministra je pravděpodobné, že vláda bude muset požádat Sněmovnu o další prodloužení nouzového stavu, který platí právě do 22. ledna. „22. je ještě za určitou dobu, ale je velmi pravděpodobné, že v tuto dobu bude stupeň 5 nebo minimálně 4 trvat a s ohledem na současný vývoj epidemické situace v rámci celé Evropy je velmi pravděpodobné, že bude potřeba nouzový stav prodloužit,“ míní Blatný.

Ministr zdravotnictví uvedl, že je potřeba čas na to, aby se zhodnotilo, zda opatření jsou, či nejsou funkční. „Když je nebudeme dodržovat, potom je nad slunce jasné, že funkční nebudou. V průběhu příštího týdne v případě, že se situace nezlepší, že nedojde k tomu předpokládanému zlomu té křivky, potom samozřejmě budeme konat,“ doplnil k tomu Blatný.

Vláda současná opatření přijala před vánočními svátky, platit měla do 10. ledna. Počty nově nakažených ale v posledních dnech dosahují rekordních maxim od březnového vypuknutí epidemie.

Kompenzace pro vlekaře

Zavřené zůstávají i skiareály. Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) připravuje speciální program kompenzací pro lyžařská střediska. V pondělí jej chce představit vládě. Střediska mohla být v zimní sezoně zatím otevřena od 18. do 26. prosince.

„Je faktem, že jsem se pokoušel navrhnout variantu takovou, kdy by za určitého systému a určitých podmínek bylo možné umožnit řízený systém lyžování, na druhou stranu respektuji argumenty, které jsou na stole s ohledem na počty nakažených a s ohledem, jak je to nastaveno v jiných zemích,“ uvedl na tiskovce Havlíček.

Sjezdovky turistům zcela neuzavřou

Havlíček vypočetl, že je v ČR 150 větších a 300 menších skiareálů, které obslouží 2.5 milionu lyžařů, do rozpočtu přináší 13 miliard korun a zaměstnávají na 45 tisíc lidí.

„Není to segment, který bychom měli jakýmkoli způsobem podceňovat, a já jsem rád, že na tom můžeme začít okamžitě pracovat. Nepůjdeme cestou německou, která nejen že zavřela areály, ale i s ohledem na to, co by hrozilo podobně jako v ČR, ještě zamezila příjezd k těm areálům. Chceme, aby turisté, nebo ti, kteří se tam chovají korektně, měli možnost tam dojet a měli možnost alespoň nějakým elementárním způsobem vyplnit svůj volný čas v rámci pobytu v přírodě,“ dodal Havlíček.

Blatný pokračující zákaz provozu lanovek a sjezdovek komentoval slovy: „Stran skiareálů jedná se - a konec konců to všichni z nás vidíme z těch dostupných fotografií a často i z vlastní zkušnosti - že skiareály v současné době rozhodně nejsou místy, kde by docházelo k omezování sociálního kontaktu. To je ta hlavní věc, která vede k tomu opatření.“

Video  Skiareály zůstávají zavřené! Havlíček slíbil kompenzace, turistům sjezdovky nezavřou. Blatný řekl důvod zákazu  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Návrat návštěv do nemocnic

Vládní opatření nově umožní návštěvy v nemocnicích. V zařízeních dlouhodobé a následné péče bude nutný negativní test na covid-19 a respirátor, uvedl dnes Blatný.

V případě lůžek akutní péče budou vyžadována hygienická a protiepidemická opatření, zejména respirátory, dodal ministr.

Antigenní testy i po 15. lednu

Plošné antigenní testování na nový typ koronaviru bude pokračovat i po 15. lednu. Do dnešního rána bylo antigenních testů v ČR provedeno přes 950.000.

„I nadále po 15. lednu budou prováděny antigenní testy, které budou pro občany k dispozici bezplatně, budou hrazeny ze zdravotního pojištění a bude možnost je provádět opakovaně jako dosud,“ řekl Blatný.

Za prosinec byla pozitivita antigenních testů přes pět procent, odhalily přes 26 700 nakažených. Z nich přes 10 300 bylo bez příznaků.

20 tisíc vakcín Moderny místo 80 tisíc

Všechny dávky vakcíny Pfizer na tento týden přišly do jednotlivých očkovacích center v úterý, poznamenal ministr Blatný. U vakcíny nově schvalované Moderna bylo původně plánováno, že v lednu bude dodáno 80 tisíc dávek do ČR, potvrzeno je zatím 20 tisíc ve dvou rozdělených dávkách.

„Samozřejmě se snažíme o to, aby se ta čísla zvyšovala, snaží se o to všechny země v rámci EU, ale potvrzeno je zatím jen 20 tisíc,“ řekl Blatný.

Blatný přitom v příapdě očkování pokáral nemocnice za to, že ne všechny vykazují počet podaných vakcín v den, kdy očkují. Vykázáno je nyní zhruba 20 tisíc naočkovaných lidí v Česku.

„Je nezbytně nutné vykazovat tato očkování v den, kdy byla provedena. Zatím zřejmě některé nemocnice ta vyšetření vykazují se zpožděním, některé nemocncec ještě nepoužily všechny ty dávky, které dostaly, což považujeme za chybu. Je potřeba, aby se očkovalo co nejrychleji, kapacity na to při těch dávkách, které teď máme, jsou takže na tomto budeme trvat,“ vzkázal Blatný.

Odmítl kritiku, že by Česko v očkování zaostávalo. „Jistě jsou země, které podaly více očkovacích látek, je ale i v Evropě řada zemí, které očkování zahájily daleko později, než my, takže jsme někde mezi těmito dvěma extrémy,“ tvrdí ministr.

Informace o okolních státech a jejich opatřeních

Na pondělním jednání vlády by mělo od ministerstva zdravotnictví zaznít srovnání všech okolních zemí a jejich epidemické situace - včetně u nich existujících opatření tak,aby členové vlády měli detailní přehled o tom, co se přesně děje za hranicemi ČR.

„Potom se budeme rozhodovat, jakým způsobem půjdeme dál. Máte pravdu, že je samozřejmě možno ta ochranná nebo omezující opatření nadále zpřísnit,“ podotkl Blatný.

Na přímý dotaz, zda není na čase zpřísnit opatření a zavést s ohledem na problémy v nemocnicích a vyčerpání doktorů a sester tvrdý lockdown, Blatný reagoval slovy, že je sám doktorem a v této oblasti strávil téměř 30 let. „Je to všechno nadoraz a já tomu rozumím, na druhou stranu můžete nařídit jakákoliv opatření, cokoliv, ale ve chvíli, kdy ta opatření nejsou dodržována, případně nejsou vymáhána, tak je problém. Nevyřešíte to tím, že nařídíte nějaká nová opatření,“ míní ministr.

O restauracích nejednali. Blatný řekl, proč

Zavřené zůstávají nadále restaurace a hospody v ČR, které mohou prodávat pouze přes výdejní okénka. Naděje na zlepšení stavu jim po dnešním jednání vlády nesvitla. Ministr Blatný argumentoval jasně proti tomu, aby se restaurace otevřely.Považuje je za epidemiologické riziko.

„Restauarace jako jedna z mála oblastí je prokazatelně místem - a v principu to není nic proti restauracím - ale je to místo, kde se lidé setkávají v blízkosti, kde nemohou mít roušky, protože konzumují jídlo nebo pití a je i ze zahraničních studií vidět, že toto je místo, kde je riziko nákazy zhruba dvojnásobné oproti běžnému setkávání. Ve stupni číslo 5 nikdo o otevření restaurací neuvažuje nejenom v naší zemi, ale v žádné jiné zemi, takže o restauracích jsme zatím nijak nejednali,“ řekl Blatný při dotazech novinářů Blatný.

Video  Blatný: Otevření restaurací jsme neřešili, riziko nákazy je v nich dvakrát vyšší. Nouzový stav bude třeba i po 22. lednu  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

krapotkin ( 8. ledna 2021 00:58 )

Nebreč. Na podzim jim u voleb ukážeme zač je toho loket. Jednoho šmejda nezvolíš a vleze tam jinej, ještě horší.

grafty8 ( 8. ledna 2021 00:42 )

přesně

http­s://ww­w.sez­namzpr­avy.cz­/cla­nek/sa­bina-slonkova-tajnosti-pana-blatneho-a-spol-1364­73#dop­_ab_va­rian­t=0&do­p_req_­id=b5uZ­bjHMU­ek-2021­010723­38&dop­_sou­rce_zo­ne_na­me=zpr­avy.sz­nhp.bo­x&sou­rce=hp­&seq_n­o=3&ut­m_cam­paig­n=&ut­m_me­dium=z-boxi­ku&ut­m_sou­rce=ww­w.sez­nam.cz

assa18 opavska ( 7. ledna 2021 22:39 )

ja uz tomu fakt nerozumim

assa18 opavska ( 7. ledna 2021 22:37 )

http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=Bur4­53SwEDQ

marmat ( 7. ledna 2021 21:02 )

"Nouzový stav se vyhlašuje na základě ústavního zákona č. 110/1998 Sb., o bezpečnosti České republiky. Doba trvání nouzového stavu je nejvýše 30 dnů. Prodloužit se může pouze po předchozím souhlasu Poslanecké sněmovny."

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa