Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Miniaturní bydlení od Hongkongu po New York: Život v kleci, rakvi nebo mikro-domě na kolech

  • Autor: ran - 
    1. 1. 2021
    06:10

    Malometrážní nemovitosti se v dnešním světě pomalu stávají takřka módním trendem. Někdo si je „vybírá“, protože mu zkrátka nic jiného nezbývá – druhá možnost by byla ulice. Někdo by i na výběr měl, ale raději obětuje zbytné metry čtvereční, hlavně když bude moci bydlet na žádané adrese ve velkoměstě. Jiný se zase rozhodne žít na malém prostoru z čistě vlastního popudu, z náklonnosti k minimalistickým řešením. Mezi městy, kde jsou mini byty k nalezení, jsou ale velké rozdíly – přeplněné sdílené bytové domy v Hongkongu s útulným bytečkem třeba v Londýně se moc srovnávat nedají…

  • 1.Klece a rakve v Hongkongu

    Hongkong je vyhlášený tím, že v něm tisíce a tisíce lidí žijí v tak zvaných „klecových bytech“, které nezabírají víc místa než jedno běžné parkovací stání. Obyvatele města k tomu dotlačila neutěšená bytová situace, kdy v 7,5milionovém čínském městě ceny nemovitostí a nájmů vystoupaly k nebeským výšinám. Prostor o rozměrech menšího bytu se tak často rozdělil na samostatné kóje o 1,5-2 m2, jakési „bytové jednotky“, kam se nevejde o mnoho víc než postel, ale kde kolikrát dokáže přežívat i třeba matka se dvěma dětmi. Ta nejmenší místa nejsou skutečně nic než postel v kleci.

    Podmínkám podobných improvizovaných nemovitostí v jednom z nejdražších velkoměst se přizpůsobili mladí i staří (bohužel). Jejich škála i kvalita jsou různé, někde má sice člověk pro sebe 12 m2, záchod ale má těsně vedle postele a hygienické a další standardy musí oželet. Najde se tam i o něco méně zanedbané sdílené bydlení, které využívá třeba mladá Jezz Ng v hongkongské čtvrti Mong Kok. Místa má jako všichni ostatní žijící v podobných „klecích a rakvích“, ale alespoň jí do jejího „nano-bytu“ oknem proudí denní světlo. A uvnitř má… no jako v klícce - útulno a čisto.

    V čínském Hongkongu lidé moc na výběr nemají, bytová situace je tam jedna z nejhorších. V čínském Hongkongu lidé moc na výběr nemají, bytová situace je tam jedna z nejhorších. | Profimedia.cz

  • 2.Paříž a 9 m2

    Pidi byty se najdou i v hlavním městě Francie. A i tam se leckdo vejde do místnosti například o velikosti 3x3 metrů (ačkoli podmínky podobných nemovitostí nejsou nikdy tak strašidelné jako třeba zrovna v Hong Kongu.) 9 m2 také přesně představuje rozměr bytu, který je francouzskými zákony ještě povoleno pronajímat. I tak, alespoň podle Nadace Abbé Pierra, která se zasazuje o důstojnější bydlení pro chudší občany, je ve městě na 7 tisíc jednotek, jejichž rozměry nedosahují ani oněch devíti metrů.

    Žádná láce se ale ani tak většinou čekat nedá. Za dvě malé místnosti, každá o velikosti přesně 9 m2, může nájemník podle nadace majiteli nemovitosti vysolit i 13 tisíc měsíčně. Nadace, která nese jméno po francouzském katolickém knězi se silným sociálním cítěním, dlouhodobě bojuje za změnu bytové politiky. Přesně tak, jak by se Abbé Pierrovi líbilo. A pozor, toto jméno není ve Francii malý pojem – v populární anketě „Největší Francouz všech dob“ se věhlasný kněz a charitativní pracovník, který například založil Emauzské hnutí pečující o bezdomovce, umístil na třetím místě. Předběhl ho jen bývalý prezident na prvním místě a objevitel pasterace a vakcíny proti vzteklině na druhém.

    Mini byty se najdou i v Paříži. Mini byty se najdou i v Paříži. | Profimedia.cz

  • 3.Londýn a 14 bytů ze 4

    I v britské metropoli bojují s místem a stoupajícími cenami nemovitostí. A i tam přemýšlejí, zda se jde vydat cestou zmenšování plochy k bydlení. Britský komfort bydlení je samozřejmě výrazně uspokojivější než jinde, jejich prťavé byty se ostýchavě zastavily na 18 m2… Najde se v nich vše, co jeho obyvatel potřebuje – postel, kuchyň, toaleta a sprchový kout a poměrně hodně úložného prostoru.

    Ve speciálním architektonickém projektu Laury Encinasové z roku 2018 se těchto mikroapartmánů vešlo do zrekonstruovaného třípatrového viktoriánského domu 14 a náklady na investici činili v přepočtu 17 milionů korun. Kromě útulných designových garsoniér se našlo místo i na společné prostory a velkou zahradu na dvoře.

    14 mini bytů se vešlo do třech pater starého domu v Londýně. 14 mini bytů se vešlo do třech pater starého domu v Londýně. | Profimedia.cz

  • 4.Německo nezaostává

    Náš západní soused nezůstává s experimenty s malými byty i domy pozadu. V březnu 2017 byl v Berlíně představen projekt malých domečků, v nichž by nájemník zaplatil měsíčně něco málo přes 2,5 tisíce korun. Postavilo se jich na 20 během jednoho roku, každý z nich nezabírá o mnoho víc než parkovací místo pro osobní auto a je ze všech stran zalité přirozeným světlem. V každém z nich je místo pro vaření, práci, odpočinek, hygienu i spánek. Postel je umístěná v nástavbě nad malou kuchyňkou.

    O kousek dál ve městě Oberursel v německé spolkové zemi Hesensko během několika let vzniklo rezidenční bydlení v budově bývalé trafostanice. Dům z počátku 20. století je v dnešní době už zabudován do okolní zástavby a svoji dřívější funkci vzhledem moc nepřipomíná. Za projektem stojí architekt Achim Shollenberger, který si v domě přichystal bydlení i sám pro sebe. Jeho byt, stejně jako ostatní, má 14 m2, a Achim je v něm, soudě podle fotografie, naprosto spokojený... 

    Ani Německo nezůstává pozadu. Ani Německo nezůstává pozadu. | Profimedia.cz

  • 5.V New Yorku i na britském venkově

    Také v americkém velkoměstě se lidé stěhují do bytových domů plných nových menších bytů. Velikosti bytových jednotek v nich (zatím) začínají na 23 m2, garsoniéra na fotografii ale už má poměrně slušných 30 m2. Přísně vzato se tedy o skutečně miniaturním bytě moc mluvit nedá. Ovšem i USA si se skutečně minuaturními zařízeními zažily své - tzv. klecové hotely byly oblíbené zejména přes zimu, kdy se v nich zahřívali bezdomovci, kteří zašli raději tam než do městského útulku, a to hlavně kvůli soukromí.  

    Skutečně výjimečným místem k bydlení ovšem je malinký domeček v anglickém městě Twickenham. Na první pohled působí skutečně roztomilým dojmem. Z obou stran ho obklopují normálně vyrostlé domy, na šířku zabírá 2,6 metrů a nedávno byl k mání za necelých 9 milionů korun. Domeček na svých 30 m2 skrývá dvě místnosti a k tomu plně vybavenou kuchyni. Doslova největší lákadlo se ale skrývá za baráčkem – zadní vchod totiž ústí na zahrádku, která, i když není nijak přerostlá, zabírá víc prostoru než samotný dům.

    New Yorčané se na skutečně miniaturní byty necítí. Na anglickém venkově se ale najde i takovýhle mrňous. New Yorčané se na skutečně miniaturní byty necítí. Na anglickém venkově se ale najde i takovýhle mrňous. | Profimedia.cz

  • 6.Domeček na kolečkách

    Karavany a další pojízdné domovy jsou sice dnes už stará vesta, ale najdou se tací, kteří i v tomto segmentu bydlení našli místo na originalitu. Vzali spojení dům na kolečkách doslova a karavan vyvedli v podobě krásné miniaturní perníkové chaloupky. Dílo truhláře Marka Burtona získalo na popularitě a zejména ve Velké Británii a v USA podnítilo další tvůrce k podobným výtvorům. Domeček na kolečkách se stal splněným snem pro mnohé mladé, kteří si tímto způsobem sáhli na vlastní bydlení.

    Základní verze vychází v přepočtu na nějakých 260 tisíc korun, cena plně zařízeného domečku pak šplhá k půl milionu korun. Velikostí odpovídající malé kůlničce (14 m2) má dřevostavba k dispozici všechny základní náležitosti, které člověk k životu potřebuje.

    Domečky na kolečkách jsou oblíbené v Británii a Americe. Domečky na kolečkách jsou oblíbené v Británii a Americe. | Profimedia.cz

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi