„Pro mě neskutečná pocta. Fotografie blesků skončila v soutěži Věda fotogenická v kategorii Cena Akademické rady AV ČR na první příčce,“ těší se Popek. Nejvíc hlasů obdržela fotka i od veřejnosti.

Ani jeho druhý snímek nezůstal pozadu. Jmenuje se Lávové jezero sopky Nyiragongo, která se nachází v Kongu, a vyhrál v kategorii Živly přírody.

Odborník na bouřky

Martin se z amatérského lovce blesků časem vypracoval na profesionálního pozorovatele Ústavu fyziky atmosféry AV ČR. Také patří k největším odborníkům na vzácné bouřkové jevy v Česku.

Video
Video se připravuje ...

Fotograf Martin Popek z Nýdku natočil lávové jezero sopky Nyiragongo v Kong Martin Popek

Jako první zachytil Popek díky vysoce citlivé kameře Elfy - nejnáročnější blesky na vyfocení, které na obloze vydrží asi jen setinu sekundy.

První v republice vyfotil duchy

Duchové nebo-li red sprites čili červení skřítci říká neobvyklým bleskům, kteří se podobají mrkvi a zůstanou na obloze přibližně jen na jednu setinu sekundy.

„Vyskytují se nejčastěji ve výškách od 60 až 90 kilometrů. Pak padají z horních vrstev atmosféry k zemi. Zřejmě souvisí s mohutnými výboji Cg+ odehrávajícími se v silných bouřích,“ líčí muž, který je povoláním zámečník. Před mnoha lety „duchy“ pozorovali piloti, ale nikdo jim to nevěřil.

Video
Video se připravuje ...

Fotograf Martin Popek zaznamenal na obloze výjimečný úkaz, kterému se říká duchové Martin Popek

„K zaznamenání je potřeba specializovaný přístroj, u něhož se používá nejcitlivější kamera, která je propojena s počítačem se speciálním software. Kamera v podstatě pořád běží a počítač zachytává změny v obraze,“ říká Popek.

Nebojí se, že by ho „trefilo“

Podle něj jsou bouřky krásné, tajemné a děsivé zároveň. Blesky pozoruje z vyvýšeného místa u skokanských můstků v obci, které má kousek od domu. Pravděpodobnost, že do něj elektrický výboj uhodí, je podle něj prý téměř mizivá.

„Fotím, dokud nezačne pršet a bouřka je přede mnou. Když už je nade mnou, začíná to být nebezpečné. To pak maximálně stojím na balkóně,“ dodává.

Jeho snem je rozluštit jednu z meteorologických záhad a to kulový blesk. O něm se prakticky neví nic.

Fotogalerie
8 fotografií