„Kraj je nyní rozdělený na tři zóny. Jednou je Bruntálsko s Krnovskem a Rýmařovskem. Tam z pohledu kraje neregulujeme nic. Platí tam pouze celostátní opatření,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Ostrava Pavla Svrčinová. V Moravskoslezském kraji za poslední týden přibylo 235 potvrzených případů nákazy koronavirem. Je to zhruba o stovku méně než o týden dříve.

Dezinfekce a testy

V dalších regionech - Ostravsko, Opavsko, Novojičínsko a Karvinsko - je podle ní situace stejná. Jsou tam ale nařízena dílčí opatření. Provozovatelé obchodů musí například zajistit pravidelnou dezinfekci nákupních košíků a vozíků, vedení nemocnic musí zajistit testování všech přijímaných pacientů. Sociální zařízení pak nesmějí přijímat klienty, kteří se neprokážou negativním testem, který nesmí být starší než čtyři dny.

Nejhorší je Frýdecko-Místecko

Tato opatření platí nadále i na Frýdecko-Místecku. Lidé tam ale navíc ještě musejí nosit roušky ve všech budovách mimo své bydliště. Povinné jsou i v prostředcích hromadné dopravy a autech, pokud v nich nejede rodina či jedna osoba. Platí dál i omezení vyhlášená pro koupaliště. Tam musí být kapacita přizpůsobena tomu, aby na každého návštěvníka připadalo deset metrů čtverečních plochy.

OKD obnovuje provoz

„Od dnešního dne (pátek – pozn. red.) se v dolech OKD naplno rozjede provoz. V odpoledních hodinách se uhlí začne těžit v Dole Darkov, ČSA a ČSM. Po šestitýdenním přerušení těžby tak znovu z dolů zamíří uhlí na povrch,“ uvedla mluvčí těžební společnosti Naďa Chattová.

OKD postupně navyšuje počet důlních pracovníků na jednotlivých lokalitách. K dnešnímu dni se do práce vrátilo po prodělaném onemocnění covid-19 už více než 900 zaměstnanců.

Fotogalerie
19 fotografií