Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Lenka o dramatu v Bejrútu: „Vybuchlo to u mého bytu. Lidé jsou vyčerpaní i naštvaní“

Autor: Nikola Forejtová - 
14. srpna 2020
06:15

Výbuch v Bejrútu si vyžádal více jak 160 mrtvých a tisíce raněných, z mnoha obyvatel libanonské metropole pak udělal bezdomovce. O domov přišlo přes 300 tisíc lidí. Spousta z nich je i nemocných seniorů, jak Blesk Zprávám popsala Lenka Filípková, která v Bejrútu zastupuje organizaci Člověk v tísni. Exploze dusičnanu amonného zasáhla i její byt, to ji ale tolik netrápí. Popisuje především bezútěšnost místních, velký žal, nedostatek materiálu na opravu domovů i nedostatek věcí pro běžný život.

„V době výbuchu jsem byla nedaleko. Zasažen byl i můj být,“ popsala Lenka Filípková Blesk Zprávám otřesný okamžik v libanonské metropoli Bejrút. „Lidé jsou tu zvyklí na ledacos. Zažili občanskou válku, teroristické útoky, válku s Izraelem, ale tato tragédie přišla úplně nečekaně,“ pokračuje Lenka, která v městě zastupuje organizaci Člověk v tísni. 

Vyčerpání, vztek a nedostatek všeho

Podle Lenky je nyní atmosféra v Bejrútu na bodu mrazu. „Lidé jsou vyčerpaní a naštvaní a ptají se, jak je možné, že se takové množství výbušnin nacházelo v úplném centru (...) Pro mnohé to bylo poslední kapkou a lidé nyní vyjadřují svůj hněv nad stavem, ve kterém se země nachází, a nad ekonomickou krizí či korupcí,“ pokračuje. 

Libanon se již několik let potýká s velmi nestabilním chodem vlády. Tato nádoba nyní přetekla a do všeobecného chaosu kolem města v troskách se tak přidaly demonstrace. Ty vyvrcholily podáním demise libanonského premiéra Hasana Dijába, který v pondělí oznámil svůj odchod. Nadále si ale stál za tím, že za problémy mohou jeho „zkorumpovaní předchůdci“. 

„Je to země obklopená relativně nestabilními státy, takže z pohledu logistiky je to problém dopravy a importu. Nyní je tam obrovské množství pacientů, chaos a teď se do toho přidaly demonstrace,“ řekl Blesk Zprávám logistik Lékařů bez hranic Zdeněk Müller v pořadu Epicentrum. 

Video  Čech o situaci v Bejrútu: Nevyvážený zdravotnický systém a lůžka plná covidových pacientů  - Pavlína Horáková, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Jak je na tom Bejrút se zdroji potřebnými k životu, ale i k opravě postižených čtvrtí? „I pro lidi, kteří mají úspory a mohou si dovolit rekonstrukci svých domovů, bude ta obnova náročná a potrvá velmi dlouho. Chybí materiál i řemeslníci,“ uvádí Filípková pro Blesk Zprávy.

Problém mají tamní obyvatelé i se zdravotnickým materiálem. Výbuch totiž zcela zničil tři nemocnice a čtvrtou významně poškodil. Vevnitř shořelo drahocenné vybavení, léky i jiný zdravotnický materiál.

Lenka: Roušky nás chrání před covidem i prachem

Do Bejrútu vyrazili lidé z celého světa, aby tamním obyvatelům pomohli nejen s odklízením trosek a ošetřováním zraněných, ale i s psychologickou pomocí. 

„Kromě zahraničních záchranářů a hasičů je na místě i mnoho zahraničních humanitárních organizací z celého světa. Většina z nich pracuje v Libanonu už řadu let a pomáhá zde syrským uprchlíkům, nyní se samozřejmě zapojují i do pomoci v Bejrútu. Je velmi důležité práci mezi sebou sladit, aby se pomoc neduplikovala, s tím pomáhá zaběhlý koordinační mechanismus OSN,“ uvádí Filípková, která už mnoho let zastupuje neziskovku Člověk v tísni.

Organizace založila i speciální sbírku. Více se o ní dozvíte zde.

„Zejména starší lidé jsou extrémně vyčerpaní a zlomení, už si toho prožili hrozně moc. Sestra mého souseda trpí Alzheimerovou chorobou, pro někoho, kdo je nemocný a už si toho prožil tolik, je takováto tragédie další obrovskou ránou,“ doplňuje. 

Stejně jako všude po světě, i v Libanonu přitom nadále pokračuje epidemie koronaviru. Během každodenní výpomoci tak musí obyvatelé Bejrútu a zahraniční pracovníci nosit roušku. „Zejména pokud se pohybuji v nejvíce zasažených čtvrtích, tak nosím roušku. A to jak kvůli pandemii koronaviru, tak kvůli prachu, který obsahuje zdraví škodlivé látky,“ zmiňuje dobrovolnice pro Blesk Zprávy. 

Z libanonské metropole Bejrút je město prachu a sutin. Více jak 300 tisíc lidí přišlo o své domovy. Z libanonské metropole Bejrút je město prachu a sutin. Více jak 300 tisíc lidí přišlo o své domovy. | Člověk v tísni

Bejrút byl minulý týden zasažen obrovským výbuchem. Ten proměnil několik čtvrtí v prach a zabil více jak 160 lidí. Dalších 6 tisíc bylo zraněno. Jak poznamenal Müller, další zachráněné pak už experti neočekávají. 

„Záchranáři považují 100 hodin za reálnou dobu, kdy je možnost člověka vytáhnout. Delší čas je spíš výjimkou. V tuto chvíli by nalezení dalších živých byl skutečně už zázrak,“ poznamenal pro Blesk. 

Za výbuchem údajně stál požár skladu, kde se od roku 2013 skladoval dusičnan amonný. Tento dezinfekční prostředek se používá i do pyrotechniky, údajně se zde nacházelo 2750 tun tohoto hořlavého materiálu. 

Video  Megavýbuch v Bejrútu: Nehoda, nebo pumový útok?  - Twitter
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi