Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Libanonci žádají léčbu v Izraeli. Varují před zbytečnou ztrátou životů a utrpením

Autor: ČTK - 
6. srpna 2020
15:35

Pokud Libanoncům zraněným při úterní explozi v Bejrútu nebude z politických důvodů umožněna léčba v Izraeli, bude to znamenat zbytečnou ztrátu životů. Podle izraelského listu The Times of Israel to uvedli izraelští lékaři z nemocnice blízko hranice s Libanonem. Počet obětí výbuchu v bejrútském přístavu vystoupal na nejméně 145 mrtvých a více než 5000 zraněných. Desítky lidí se stále pohřešují.

„Bude to znamenat zbytečné utrpení a smrt,“ uvedl lékař Anthony Luder z nemocnice v Safedu. Doplnil, že všichni jeho kolegové jsou připraveni na nápor zraněných z Bejrútu, který je vzdušnou čarou vzdálený pouhých 160 kilometrů. Zranění Libanonci by se podle Ludera mohli stát „obětí terorismu Hizballáhu“, pokud jim toto šíitské libanonské hnutí, jehož zástupci jsou i ve vládě, zakáže, aby byli léčeni v Izraeli.

Masivní exploze v Libanonu si vyžádala přes 70 obětí a 4 tisíce zraněných. Nemocnice jsou přeplněné, jedna byla navíc explozí zasažena. (5.8.2020) Masivní exploze v Libanonu si vyžádala přes 70 obětí a 4 tisíce zraněných. Nemocnice jsou přeplněné, jedna byla navíc explozí zasažena. (5.8.2020) | Reuters

Šéf safedské nemocnice Salman Zarka si nemyslí, že by Hizballáh a zejména jeho vůdce Hasan Nasralláh léčbu libanonských civilistů v Izraeli dovolil. Skupinu však vyzval, aby se soustředila na humanitární hledisko. „Opravdu doufám, že nám Nasralláh umožní zachraňovat životy,“ řekl Zarka ve středečním rozhovoru s kanálem Kan.

„Prosím, prosím, dejte politiku stranou a přijměte pomoc, kterou nabízíme,“ uvedl mezitím Luder. „Léčili jsme Libanonce po celá 80. a 90. léta,“ doplnil s tím, že to skončilo kvůli rostoucímu vlivu Hizballáhu, který je proti veškerému kontaktu s Izraelem.

Libanonské nemocnice nemají kapacitu

Luder, který je primářem pediatrického oddělení, uvedl, že libanonské nemocnice nejsou připraveny na takový nápor zraněných. „Počet mrtvých v Bejrútu naznačuje, že zdravotní potíže mají tisíce lidí, a oni zkrátka nemají vybavení, aby je ošetřili a jejich ostatní sousedé nejsou v dobré pozici, aby jim dokázali pomoci,“ řekl.

Také izraelská vláda v úterý večer, tedy krátce po útoku, oznámila, že je připravena Libanonu poskytnout humanitární pomoc. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu nabídku ve středu zopakoval. „Rozlišujeme mezi režimy a lidmi,“ řekl.

Silné výbuchy v libanonské metropoli Bejrútu nepřežilo nejméně deset lidí. (4.8.2020) Silné výbuchy v libanonské metropoli Bejrútu nepřežilo nejméně deset lidí. (4.8.2020) | reprofoto Twitter

Jako výraz solidarity s Bejrútem byla ve středu večer na telavivskou radnici promítnuta libanonská vlajka. „Humanita má přednost před každým konfliktem a naše srdce je s libanonským lidem po hrozné katastrofě, která ho postihla,“ uvedl starosta Ron Huldaj.

Izrael a Libanon jsou oficiálně ve válečném stavu a neudržují diplomatické vztahy. Naposledy vypukl otevřený konflikt mezi Izraelem a Hizballáhem v roce 2006, když komando bojovníků Hizballáhu přešlo hranici a uneslo z izraelského území dva izraelské vojáky. Následná měsíc trvající takzvaná letní válka stála život asi 1200 Libanonců a 160 Izraelců.

Promítnutí libanonské vlajky se však v Izraeli neobešlo bez kritiky řady zákonodárců. Devětadvacetiletý syn premiéra Jair Netanjahu to na twitteru označil za „šílené“ a doplnil, že „Libanon je oficiálně nepřátelský stát“.

MAMKA2316 ( 6. srpna 2020 16:34 )

HAMÁČEK K NĚMU HAŠEK,PAROUBEK A ČSSD JE NEVOLITELNÁ !!!!

Zobrazit celou diskusi