Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Školy a tábory jako „inkubátor“ nákazy. Vědce děsí šíření koronaviru mezi dětmi

Autor: ČTK - 
6. srpna 2020
08:40

Koronavirus se možná šíří snáz v prostředí škol a letních táborů, než se dosud předpokládalo. Vyplývá to ze zprávy amerických Středisek pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), která prozkoumala údaje z nových ohnisek v americkém státě Georgia, napsal zpravodajský server The Guardian.

Po propuknutí nákazy na letním táboře v Georgii CDC uvedla, že děti – včetně asymptomatických případů - mohou hrát významnou roli v komunitním přenosu covidu-19. Toto tvrzení odporuje řadě předchozích studií, které uváděly, že děti jen zřídka šíří koronavirus mezi sebou nebo na jiné osoby.

Letní tábory by se v Česku. Letní tábory by se v Česku. | Archiv Blesku

Na letním táboře YMCA, kterého se účastnilo asi 600 mladých lidí, se nákaza prokázala zhruba u 260 osob. Zatímco zaměstnanci tábora dodržovali bezpečnostní opatření včetně nošení roušek, táborníci je mít nemuseli a podle místních zdravotních činitelů „relativně velké“ skupiny dětí ve věku od šesti do 19 let spaly ve společných chatkách.

Neméně znepokojivé bylo zjištění, že se s větší pravděpodobností nakazily mladší děti, a také ty, které v táboře strávily delší dobu.

Zatímco se v řadě zemí světa vedou diskuse o tom, zda a kdy znovu otevřít školy, to, co se stalo v Georgii, dokazuje, jak málo je zatím známo o šíření covidu-19 mezi mladšími věkovými skupinami. K tomu přispěla i skutečnost, že mnoho zemí uzavřelo školy hned v počátku pandemie.

Události v Georgii odrážejí zkušenosti z Izraele, kde rychlé a úplné znovuotevření škol přispělo k novému rozšíření koronaviru. V počátcích pandemie byl Izrael vnímán jako příklad úspěšného boje proti nákaze. V březnu zavedl přísná koronavirová opatření, která ale postupně uvolňoval ve snaze zmírnit ekonomické dopady. Děti se do škol vrátily v květnu. Už na konci května se ale koronavirus začal šířit ve školních třídách a úřady ještě před letními prázdninami uzavřely asi 100 vzdělávacích ústavů a poslaly tisíce žáků a učitelů do karantény.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

frantacizek ( 6. srpna 2020 11:53 )

spíše jde o to, jak jsou následně děcka rezistentní, pokud ten vir prodělají. Stále to bude o testování, zodpovědnosti rodičů, student se vyleží a může zase do školy. jako s chřipkou. tu možnost nákazy mezi dětmi, tohle bych nedramatizoval.. to se ví, že se až o čtvrtinu zvýší, proto se vždy u epidemií a pandemií nejdříve zavírají školy, aby se potlačila. Ovšem nesmí to být na dlouhou dobu.

aeraluna ( 6. srpna 2020 09:02 )

Co vědce neděsí? To se na vědeckou dráhu dávají samí nepodarkové se slabejma nervíčkama? Vypadá to tak...nechť si tedy ráčí něco zobnout a přestanoi plašit hady.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa