Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Smolař roku? Muže (†59) zabil výbuch chemičky vzdálené 2,5 kilometru!

Aktualizováno -
15. ledna 2020
19:13
Autor: ČTK, chal - 
15. ledna 2020
18:39

Neuvěřitelnou smůlu měl Sergio Millán (†59) z předměstí španělské Tarragony. Sergio byl kolem sedmé večer sám doma a čekal, až se jeho manželka s vnučkou vrátí z procházky. Jejich příchodu se ale nedočkal. Dva a půl kilometru daleko totiž došlo k výbuchu chemičky. Masivní exploze jak špunt z lahve šampaňského vystřelila tunový kus plechu, který se zastavil až o dům, ve kterém bydlel Sergio. Náraz způsobil propadnutí stropu, padesátník našel v sutinách smrt.

Při obrovské úterní explozi a požáru v chemické továrně u katalánského města Tarragona na severovýchodě Španělska zahynuli dva lidé a osm dalších bylo zraněno, stav dvou z nich je vážný. Informovala o tom ve středu místní média. Jednou z obětí se stal zaměstnanec továrny, nalezený dnes v jejích troskách, druhý člověk zemřel v důsledku exploze asi 2,5 kilometru od místa incidentu.

Devětapadesátiletý Sergio Millán, který byl v úterý večer doma ve svém bytě na předměstí Tarragony, zemřel poté, co se na něj zřítil strop. Ten se zhroutil, když do okna nad mužovým bytem vlétl téměř tunový kovový plát. Ten předtím vzduchem urazil vzdálenost asi 2,5 kilometru po explozi továrny u obce La Canonja.

„Je to nejpravděpodobnější příčina, ač se zdá neuvěřitelná," řekl agentuře EFE starosta Tarragony Pau Ricomà. Podle něj s touto verzí pracují vyšetřovatelé událostí v továrně i ve čtvrti Torreforta v Tarragoně. Sergio Millán byl v úterý krátce před sedmou večer doma sám, protože jeho manželka šla předtím na procházku s vnučkou.

„Bylo to jako bomba," popsala deníku El País Antonia Moraová, Millánova sousedka. Uvedla také, že si nejprve myslela, že v domě vybuchl plyn.

Podle španělských médií byl předmět, který vlétl do domu ve čtvrti Torreforta, asi tři centimetry široký a měřil 122 krát 165 centimetrů. Vážil zhruba tunu, uvedly deníky El País a El Periódico. Podle nich to byl zřejmě kryt chemického reaktoru v továrně, který vylétl při explozi jako „špunt ze šampaňského".

Výbuch, jehož příčina není zatím známá, nastal krátce před 19:00 SEČ. Poté začalo v továrně hořet. Plameny šlehaly tak vysoko, že byly vidět několik kilometrů daleko. V okolí místa neštěstí byla krátce přerušena silniční i železniční doprava a místní úřady doporučily obyvatelům okolních obcí z preventivních důvodů nevycházet z domů.

Civilní obrana nicméně už krátce po výbuchu oznámila, že se nevytvořil toxický mrak a že do vzduchu v okolí se nedostaly nebezpečné chemikálie z továrny IQOXE. Ta se věnuje výrobě derivátů ethylenoxidu, který se používá například v kosmetickém průmyslu či při výrobě nemrznoucích směsí, lepidel, rozpouštědel či polyesterů.

Ethylenoxid je velmi výbušný, používá se i při výrobě raketového paliva a dobře hoří. „Exploze způsobila, že ethylenoxid začal hořet a páry z něj už obsahovaly jen oxid uhličitý a vodu," řekl deníku El Periódico chemik Vladimir Sánchez.

Místní úřady nyní také vyšetřují, zda provozovatel továrny dodržel všechny předpisy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání