Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Padal strop. Žena rodila pod střepy“. Emanuell popsal chvíle hrůzy po ničivé explozi

Autor: for - 
6. srpna 2020
12:15

Během masivní exploze v libanonské metropoli Bejrútu zemřelo podle čtvrtečních údajů 145 lidí a dalších pět tisíc lidí výbuch zranil. Zatímco padaly stropy a usedal prach, ale také jeden život na svět přišel. V jedné z nemocnic, která byla rovněž zasažena výbuchem, přicházel na svět malý George. Otec Emanuell zaznamenal na telefon, jak se porodním sálem náhle začne linout podivný zvuk následovaný výbuchem. Rodící ženu zasáhly střepy z výlohy a ošetřující lékaře odhodila tlaková vlna přes celou místnost. Celá rodina je ale v pořádku, jak informoval server BBC. 

Emanuell si měl užívat jeden z nejdůležitějších okamžiků svého života. Na porodním sále očekával příchod své syna, zatímco byla jeho manželka v obklopení lékařů. Radostný okamžik ale přerušila obrovská exploze, která v úterý otřásla libanonským Bejrútem. 

„Doktoři a sestřičky byli v jejím pokoji. Všechno to trvalo asi 20 sekund. Najednou jsme slyšeli zvuk a všechno se rozbilo. Výplň v oknech, sklo, nábytek. Všechno,“ popsal Emanuell tíživou situaci chvíli po explozi pro BBC. Celý incident se mu přitom povedlo zachytit na telefon. 

Emanuell okamžitě běžel ke své ženě, aby zkontroloval, jestli je v pořádku. Nalezl ji pod nánosem rozbitého skla. „Strop se najednou zhroutil. Bál jsem se, že bude zraněná. Nebo že bude zraněné moje dítě,“ uvedl. Ve videu, které Emanuell natočil, je vidět, jak výlohou otřásla exploze a odhodila stranou jednu ze sestřiček. Následně je vidět i krvavá podlaha na porodním sále. 

Novorozenec přišel na svět v St. Georg’s Hospital, tedy v jedné z nemocnic, která byla explozí silně zasažena. Na počest lékařů a sester pak dostal syn jméno George. Podle dosavadních informací malý George poprvé zahlédl světlo světa hodinu po výbuchu. 

Malý George přišel na svět ve velice bouřlivém okamžiku. Jeho narození jeho rodiče jen tak nezapomenou. Malý George přišel na svět ve velice bouřlivém okamžiku. Jeho narození jeho rodiče jen tak nezapomenou. | Reuters, reprofoto BBC,

Zničeny byly tři nemocnice

St. Georg’s Hospital byla téměř zničena. Další tři špitály proměnila exploze, která se dá podle expertů srovnat se zemětřesením o síle 3,5 stupně, téměř v prach. Příběhů s novorozenci má pak nemocnice více. V jejích chodbách došlo i k hrdinství sestřičky Pamely, která zachránila život třem dětem, které běžela vyzvednout na oddělení intenzivní péče. 

Nemocnice jsou nyní značně přeplněné. Pacienti musí být ležet i na chodbách a mnohdy i venku před nemocnicí. 

Příčina výbuchu se vyšetřuje. Úřady incident v přístavu přičítají explozi tun uskladněného dusičnanu amonného. Prezident USA Donald Trump prohlásil, že podle „svých skvělých generálů“ byl příčinou zřejmě pumový útok, což ale zdroje z amerického ministerstva obrany nepotvrdily. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi