Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Vesmírné exploze kvůli supermasivní velké díře. Vědci z NASA narazili na zajímavý úkaz

Autor: ČTK, tsv - 
28. února 2020
21:45

Astronomové objevili známky dosud největší zaznamenané exploze od počátků vesmíru. Nastala ve shluku galaxií Ophiuchus přibližně 390 milionů světelných let daleko od Země. Informoval o tom na svém webu americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Výbuch podle vědců vyšel od supermasivní černé díry v jedné galaxii, která se nachází v centru galaktického shluku Ophiuchus. Uvolnilo se při tom přibližně pětkrát více energie než při dosud největší explozi zpozorované lidmi ve vesmíru.

Objev zveřejnila organizace NASA na twitteru. „Byla nalezena největší exploze zaznamenaná ve vesmíru. Ukázka, jak data z naší observatoře přispěla k objevu rekordně obrovské erupce z černé díry stovky milionů světelných let daleko.“

„Už jsme viděli výbuchy v centrech galaxií dříve, ale tento je skutečně, skutečně masivní. A nevíme, proč je tak velký,“ poznamenala k objevu podle webu Phys.org australská astrofyzička Melanie Johnstonová Hollittová. „Ale stalo se to velmi pomalu – jako výbuch ve zpomaleném filmu, který trval stovky milionů let,“ dodala vědkyně.

Objev byl učiněn díky kombinaci údajů získaných ze čtyř zařízení sledujících vesmír. Jde o rentgenové teleskopy na oběžné dráze Chandra, jenž patří NASA, a XMM-Newton Evropské kosmické agentury ESA a o pozemní zařízení Murchison Widefield Array v Austrálii a systém teleskopů Giant Metrewave Telescope v Indii.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi