Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Vědec překvapil: Důkazy o mimozemském životě už máme možná tady na Zemi

Autor: Darina Jíchová - 
3. ledna 2020
20:25

Celé generace vědců, myslitelů i spisovatelů se snaží odpovědět na jedinou otázku. Jsme ve vesmíru sami? Mnozí doufají, že se kosmonautům podaří co nejdřív nalézt důkazy o existenci mimozemských civilizací. Nicméně podle filozofa Petera Vickerse z Durhamské univerzity už pravděpodobně takovéto důkazy vědci mají, jen je nedokážou správně interpretovat, informoval deník Dail Mail.

Vickers působí v Durhamu jako profesor filozofie vědy a domnívá se, že k řešení otázky existence mimozemského života je třeba „otevřená mysl“. „Astronauti podnikli už řadu misí, aby odhalili přítomnost života ve vesmíru, přinesli mnoho materiálu, který je třeba prozkoumat. Důkazy o mimozemském životě může přinést nečekaný zdroj,“ prohlásil Vickers.

K mnoha objevům vedla náhoda, připomněl vědec

„Takové důkazy už dávno mohou být uložené ve složkách vědců, kteří si jen neuvědomili, co mají v rukou,“ dodal Vickers. Své myšlenky shrnul v článku, který vyšel na vědeckém webu The Conversation. „K řadě vědeckých objevů došlo jen díky náhodě, od objevu penicilinu po objev reliktního záření,“ poukázal Vickers.

Ne rudá, ale barevná planeta: NASA zveřejnila úchvatné snímky z Marsu Ne rudá, ale barevná planeta: NASA zveřejnila úchvatné snímky z Marsu | NASA

„Při pátrání po mimozemském životě vědci často hledají takzvané biosignatury, tedy jakékoliv důkazy přítomnosti nějakého živoucího organismu. V posledních letech se ale mění chápání nejen toho, co to biosignatura je, ale i toho, která planeta je obyvatelná,“ pokračuje Vickers.

Po životě se pátrá na Marsu i na vzdálených exoplanetách

„Jediné, co v současnosti můžeme dělat, je interpretovat důkazy, které máme,“ prohlásil filozof. Ve svém článku zmínil i poslední objev vědců, kteří dokázali, že vzdálené exoplanety, tedy tělesa obíhající okolo jiné hvězdy než je Slunce, mají ve svých atmosférách vodu. Což mnohé vede k domněnce, že by tam mohl být i život.

Výzkumem 19 exoplanet se posledních pět let zabýval tým odborníků z Univerzity v Cambridge, 14 z těles mělo ve své atmosféře vodu, 6 z nich pak i sodík a draslík. Tento objev Vickers považuje za klíčový. „Ve vesmíru je mnoho světů, o kterých nic nevíme. Je možné, že někde se vyvíjí, byť i na mikrobiální úrovni, mimozemské civilizace,“ shodují se experti.

Nicméně zatím se pořád mimozemský život hledá mnohem blíže Zemi, v tomto roce zamíří na Mars čtyři mise, tři z nich budou mít za úkol zjistit, zda se na rudé planetě nachází nějaké živoucí organismy. Americká agentura NASA i Evropská kosmická agentura  rovněž neustále zdokonalují své satelity, aby mohly zkoumat větší část vesmíru.

„Je třeba očekávat neočekávané“

Podle Vickerse nezáleží jen na technice, musí se prý také změnit postoj vědců k tématu. „Při pátrání po mimozemských civilizacích musíme být velmi otevření, musíme se zbavit všech předsudků a oprostit se od konvenčního smýšlení,“ zdůraznil ve svém článku. Dodal, že všechna zjištění se musí několikrát překontrolovat a zkoumat z mnoha úhlů pohledu.

„Máme spoustu materiálů, ke zkoumání máme tisíce až miliony planet, lehce se dá pak něco přehlédnout. Co uteče jednomu vědci, může zachytit druhý, nebo třetí,“ uvedl Vickers. „Za dvacet let, co se zabývám studiem exoplanet, jsem pochopil, že je třeba očekávat neočekávané,“ shodl se s vědcem další expert - Scott Gaudi z NASA.

Video  Planetární geolog: Hrozbou při osídlování Měsíce jsou meteority a sluneční plazma  - Blesk TV
Video se připravuje ...

ostuda ( 4. ledna 2020 12:15 )

u nás ve vsi už jich máme plno. mají takové velké umaštěné holé hlavy bez krku a reagují na pivo a bůček

PavelSki ( 4. ledna 2020 11:07 )

Asi jako Cvach z Nemocnice na kraji města.
Povídá poučky, navíc chybné, neví a neumí nic.

Předpokládám filozof placen ze státních peněz, no alespoň nic nezkazí...

Zobrazit celou diskusi