Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Astronauti po sobě na Měsíci nechali skládku: Válí se tu boty, golfové míčky i pytle s fekáliemi!

Autor: rc - 
22. července 2019
21:15

Už je to skoro 50 let od doby, kdy naposledy na Měsíci přistáli lidé. Ovšem i těch několik málo přistání stačilo na to, aby se z Měsíce stala skládka! Na povrchu Měsíce se kromě stop člověka nachází i několik kamer, párů bot, golfových míčků a výkalů!

Koncem července uplyne přesně 48 let od doby, kdy David Scott s americkou vlajkou mával z Měsíce lidem na planetu Zemi. Psal se rok 1971 a Apollo 15 přistálo na povrchu Měsíce. Posádka pod vedením Davida Scotta byla vůbec první, která prozkoumala dokonce i měsíční útvary. Cílem cesty bylo také to, aby astronauti na Zemi přivezli pár měsíčních kamenů. Aby tak však mohli učinit, museli vybalancovat váhu lodi.

Astronauti proto vyházeli z raketoplánu vše, co nepotřebovali, aby mohli na Zemi vzácný náklad dopravit. Na Měsíci se tak doteď povaluje 12 kamer, 12 párů bot, teleskop a dva golfové míčky. Navíc tam pasažéři vesmírné lodi zanechali až šestadevadesát pytlů plných moči, fekálií a zvratek! Profesor astrofyziky Alastair Gunn však pro BBC uvedl, že lidský odpad nebude mít žádný špatný vliv „na měsíční prostředí“. Ba naopak.

„Po padesáti letech na měsíčním povrchu lidský odpad, z něhož jsou nyní pravděpodobně pouze pytle s prachem, může poskytnout důležité informace o přežití mikroorganismu ve vesmíru,“ dodal. Lidského odpadu ve vesmíru však zřejmě ještě přibude, americká NASA a Čína totiž v blízké době plánují další mise.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

brano34 ( 30. prosince 2019 11:42 )

Člověk se dostal jen do výše cca 600 km nad Zem. Nad hranicí 1000 km dochází k nenávratnému poškození organismu. Pokud by se dvanáct kosmonautů před padesáti lety dostalo byť jen na oběžnou dráhu Měsíce (400 000 km nad Zem), dávno by se tak už rozmohla Měsíční vyhlídková turistika. Lety kolem Měsíce s lidskou posádkou nejsou možné ani dnes. Jen pár mladých vycvičených jedinců se dostává na mezinárodní vesmírnou stanici ISS, kroužící jen 350 km na Zemí!

openha ( 1. října 2019 18:05 )

TO S TÍM RAKETOPLÁNEM JE FAKT PĚKNÁ BLBOST !!!

zlymikes ( 1. října 2019 17:49 )

Amíci,co můžeš od toho národa chtít. Vždyť ještě žijí v době dobývání západu- v karavanech, ve slumech, v papírových domcích a vůbec se nestydí svůj humus ukazovat na veřejnost. Vždyť většina epidemií vzniká u nich.

Monikay ( 23. července 2019 09:49 )

je to věděcký důkaz toho, že lidi jsou čuňata i na jiné planetě

kimirsen ( 22. července 2019 23:13 )

502 je překlep

Zobrazit celou diskusi