Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Velký den a krásná vlajka.“ Trump se potkal s astronauty z Apolla 11

Autor: ČTK - 
19. července 2019
19:55

Americký prezident Donald Trump v předvečer 50. výročí přistání prvního člověka na Měsíci přijal v Bílém domě astronauty z mise Apollo 11 Buzze Aldrina a Michaela Collinse. Jejich v roce 2012 zesnulého kolegu Neila Armstronga, který se jako první člověk prošel po měsíčním povrchu, zastupovali synové Eric a Mark.

„Zítra (v sobotu) je hodně velký den. Bude to 50 let poté, co jsme umístili krásnou americkou vlajku na Měsíci,“ řekl Trump na setkání v Oválné pracovně Bílého domu s odkazem na to, že v sobotu to bude přesně 50 let, co lunární modul Eagle s Armstrongem a Aldrinem dosedl na měsíční povrch v oblasti Moře klidu.

Jako první vystoupil na povrch Armstrong a Aldrin ho následoval. Collins přistání na měsíčním povrchu zajišťoval z velitelského modulu na oběžné dráze kolem Měsíce.

O dnešním setkání s prezidentem informoval na twitteru také Aldrin. „Mluvili jsme o americké budoucnosti ve vesmíru, o možnostech, jak naplňovat vesmírné výzvy a o nutnosti pokračovat v průzkumech i za horizontem,“ napsal Aldrin. Dodal, že si přeje, aby Amerika zůstala ve vesmíru vůdčí mocností.

Oslavy půlstoletí od letu na Měsíc v Americe začaly v úterý, kdy to bylo 50 let od startu rakety Saturn V s lodí Apollo 11, a skončí příští týden ve středu, kdy Armstrong, Aldrin a Collins v návratovém modulu přistáli v Tichém oceánu. Nejvíce akcí je připraveno na sobotu na výročí přistání na Měsíci, americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) ve spolupráce s muzei, knihovnami, školami a dalšími institucemi ale zorganizoval akce připomínající každý den letu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi