Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Je to Harvard teroristů.“ Trump chce v Afghánistánu nechat rozvědku

Autor: ČTK - 
2. července 2019
09:35

Americký prezident Donald Trump chce po stažení amerických sil z Afghánistánu v zemi nechat silné zastoupení americké zpravodajské služby. Řekl to v rozhovoru s televizí Fox News, napsala dnes agentura Reuters.

„Rád bych z Afghánistánu prostě odešel,“ řekl Trump. „Problém ale je, že podle všeho slouží jako laboratoř teroristům. Říkám tomu Harvard teroristů,“ rozvedl. I po stažení amerických sil „tam uchovám silné zastoupení zpravodajské služby“, dodal americký prezident. „Necháme tam silnější zastoupení rozvědky, než by člověk čekal, protože je to důležité,“ uzavřel.

Zástupci USA a vedení radikální hnutí Tálibán nyní vedou sedmé kolo mírových rozhovorů s cílem ukončit 18 let trvající válku. Jednat začali v sobotu v Kataru. Hlavními tématy rozhovorů jsou požadavek Tálibánu, aby zahraniční vojáci odešli, a požadavek Spojených států, aby Tálibán zaručil, že se Afghánistán nestane základnou pro útoky radikálů.

Poslední útok Tálibánu zabil šest lidí a zranil 51 dětí

Hnutí Tálibán, které v roce 2001 svrhla mezinárodní koalice vedená Spojenými státy, bojuje proti cizím vojskům v Afghánistánu a snaží se svrhnout Západem podporovanou afghánskou vládu. V Afghánistánu působí přibližně 20 tisíc zahraničních vojáků, převážně amerických, jako součást mise NATO. Většinou pomáhají nebo radí afghánským silám, někteří američtí vojáci však provádějí i protiteroristické operace.

Rozhovor s Trumpem byl nahrán během víkendu, tedy před pondělním útokem Tálibánu v diplomatické čtvrti v Kábulu, při němž zemřelo šest lidí a 105 dalších bylo raněno, z toho 51 dětí. Bílý dům „krutý“ atentát tálibů odsoudil, informovala dnes agentura AFP.

Manowar ( 2. července 2019 09:55 )

Dobře je kdysi CIA vycvičila a vyzbrojila proti rusům.

Zobrazit celou diskusi