Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Rekordmanka Kochová se vrátila z ISS. Ve stepi přistála i se dvěma muži

Autor: ČTK, tsv - 
6. února 2020
12:00

Na Zemi se dnes po jedenáctiměsíčním pobytu na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) vrátila americká astronautka Christina Kochová, Ital Luca Parmitano z Evropské kosmické agentury (ESA) a ruský kosmonaut Alexandr Skvorcov. Vesmírná loď Sojuz MS-13 se třemi členy posádky ISS přistála v kazašské stepi, oznámila agentura TASS s odvoláním na řídící středisko vesmírného letu v Koroljovu u Moskvy.

Kochová se už 28. prosince stala rekordmankou mezi ženami, pokud jde o dobu strávenou nepřetržitě ve vesmíru. Na stanici pobývala od loňského 15. března, celkem tedy na oběžné dráze strávila 328 dnů. Do dějin se zapsala také tím, že spolu se svou americkou kolegyní Jessikou Meirovou zvládla tři několikahodinové pracovní výstupy prvního čistě ženského týmu v otevřeném kosmu.

V interview, poskytnutém stanici NBC dva dny před návratem na Zemi, Kochová poznamenala, že nejvíce jí bude chybět stav beztíže. „Je opravdu zábavné být na místě, kde můžete kdykoliv skočit z podlahy na strop,“ řekla s úsměvem.

Její kolegové se na Zemi vrátili po standardní půlroční misi. Na ISS kromě Meirové zůstává ještě Američan Andrew Morgan a Rus Oleg Skripočka.

Příští expedice na ISS má odstartovat z kazašského kosmodromu Bajkonur 9. dubna. V nové posádce mají být ruští kosmonauti Nikolaj Tichonov a Andrej Babkin a americký astronaut Christopher Cassidy, uvedla TASS.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi