Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Noční požár bytu v Kladně zabil ženu: Popálený muž vyběhl ven! 14 zraněných, stovky evakuovaných

Aktualizováno -
25. ledna 2020
18:39
Autor: šim, šim, nec, nec, ČTK, ČTK - 
25. ledna 2020
06:52

Klidnou noc neměli obyvatelé sídliště v kladenské čtvrti Kročehlavy. Požár zničil jeden z bytů v nejvyšším patře 11patrového domu. Neštěstí má jednu oběť na životech i zraněné. Přes sto lidí muselo být evakuováno.

Policie ČR o události informovala na Twitteru před šestou hodinou ranní, hasiči měli požár nahlášen v půl čtvrté ráno. Na místo se okamžitě sjely všechny složky záchranného systému, které zahájily vedle hašení a záchrany lidí v zasaženém bytě také rozsáhlou evakuaci.

„V bytě zasaženém výbuchem a následným požárem nalezena žena ročník 1958 bez známek života. Další osoba z tohoto bytu, muž ročník 1958, z bytu vyběhl ven, nyní je s popáleninami hospitalizován v nemocnici,“ uvedla policie.

Evakuaci obyvatel do přistavených autobusů MHD řídily na místě asi dvě desítky policistů. Jeden z nich se nadýchal zplodin z požáru a musel být na místě ošetřen. 

O požáru informovali také hasiči, na místě zasahují středočeští a povolána byla také posila z Prahy, která do Kladna vyjela s automobilovou plošinou. Před sedmou ráno hasiči na twitteru uvedli, že neštěstí si kromě jednoho života vyžádalo také 14 zraněných.

Video  Požár panelové domu v Kladně  - ZZS SČK
Video se připravuje ...

"V době příjezdu hasičů byl byt v 11. patře požárem kompletně zasažen a požár se rozšířil i do bytu nad ním do 12. patra," uvedl mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda. Na místě zasahovaly desítky hasičů, zhruba po hodině byl oheň pod kontrolou.

Podle mluvčí středočeské záchranné služby Petry Effenbergerové bylo na místě 13 posádek záchranářů.Ošetřili 15 lidí, kteří se nadýchali kouře, po nezbytné péči na místě pak 14 z nich převezli do kladenské nemocnice. Mezi ošetřenými byli i dva policisté.

"Jedna osoba byla vážně popálená. Po intenzivní péči včetně připojení na umělou plicní ventilaci byla převezena do pražské nemocnice Vinohrady," dodala mluvčí.

Vyšetřování příčiny požáru vedlo policisty podle ČTK k závěru, že ho zavinila nedbalost nebo úmysl. Na místo přijel i speciálně cvičený pes pro vyhledávání urychlovačů hoření. Lidé si mohou až do devátého patra domu dojít pro osobní věci, u vyšších pater to není možné. Tři nejvíc poškozené byty jsou nepřístupné. V nezasažených bytech byla obnovena dodávka tepla kvůli urychlení vysoušení. Na místě nepřetržitě hlídkuje policie.

Dům je odpojen od veškerých energií a teď v něm nemohou obyvatelé zůstat. Většina evakuovaných je u příbuzných, o několik lidí se starají pracovníci kladenského magistrátu. Statik z bezpečnostních důvodů uzavřel vstup a část okolí domu.

Kladno zřídilo speciální telefonní linku 727 825 919 k podání základních informací pro obyvatele zasaženého domu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání