Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„Mamograf není prevence,“ hlásá postava alternativní medicíny. Ministerstvo na ni žene policii

Autor: Nikola Forejtová - 
23. ledna 2020
21:31

Známá postava ze světa alternativní medicíny Miloslava Matoušková bude mít na krku trestní oznámení. Ministerstvo zdravotnictví se k tomuto kroku odhodlalo poté, co Matoušková zveřejnila na facebooku video, kde nabádá ženy, aby nechodily na preventivní prohlídku na mamograf. Podle ní mamograf nikomu život nezachrání, naopak může zdraví uškodit. Matoušková je jednou z tvůrkyň kontroverzního videa, kde se ženy omlouvají mužům. 

„Tohle prevence rozhodně není. Nikdy by mě nenapadlo si nechat jít zmáčknout prso mamografem. Výzkumy dokazují, že není žádný rozdíl v léčbě rakoviny, pokud si ji nahmatáte doma, nebo když vám ji najdou na mamografu,“ tvrdí Matoušková ve videu, které pobouřilo i ministerstvo zdravotnictví.

Na video upozornil server iRozhlas.cz. Nyní hrozí Matouškové, která vystupuje jako redaktorka Akademie celostního zdraví, trestní stíhání.

„Videa, která obsahují nepravdivé informace a mohou odradit ženy od vyšetření, které je pro prevenci onemocnění rakoviny prsu zcela zásadní a může být i životně důležité, a navíc mají potenciál k virálnímu šíření po sociálních sítích, vnímáme jak my i odborníci jako vysoce rizikové. Z těchto důvodů se obrátíme s oznámením na Policii ČR, aby toto jednání prošetřila,“ sdělila serveru iROZHLAS.cz mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

Miloslava Matoušková ve videu, kde nabádá ženy, aby nechodily na preventivní prohlídky Miloslava Matoušková ve videu, kde nabádá ženy, aby nechodily na preventivní prohlídky | Reprofot Facebook / Akademie celostní medicíny

Kromě toho, že Matoušková nabádá k tomu, aby ženy nechodily na preventivní vyšetření, ještě tvrdí, že mamograf škodí. „Mamografy vystavují naše tělo záření, které může být až tisíckrát silnější, než při normálním rentgenovém snímku hrudníku, které znamená riziko vzniku rakovinu,“ míní. Video má desítky tisíc zhlédnutí a tisíce sdílení.

Zakladatelka screeningu v ČR a lékařka Miroslava Skovajsová ale tuto informaci považuje za nebezpečnou a dezinformační. „Záření mamografu je zcela minimální, odpovídá asi 7 dnům bežného záření, které je všude okolo nás. RTH vyšetření ruky odpovídá několika týdnům - například. Jedna mamografie je například jedna cesta do New Yorku,“ zmínila ve veřejném chatu pro ČT.

„Nemorální,“ reaguje expertka

„Nebezpečnost jejího sdělení tkví v tom, že říká ženám, aby přicházely pozdě ve stadiu hmatného nálezu, a dokonce aby odmítaly léčbu. S plným vědomím říkám, že je to protispolečenské nemorální vyjádření,“ napsala ve vyjádření pro ministerstvo zdravotnictví Skovajsová.

Už nyní nechodí na vyšetření až 40 procent žen. Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR se pak výskyt rakoviny prsu zvýšil o 16 procent. Zároveň ale došlo ke snížení úmrtnosti o 31 procent - a to právě díky screeningu, který dokáže nemoc odhalit v raném stádiu. 

Server, který na video upozornil, se dovolal Matouškové. Ta neuvedla zdroj svých tvrzení a podle informací serveru hovor ukončila vulgárním sdělením. 

Na preventivní vyšetření chodí jen 62 % žen. Na preventivní vyšetření chodí jen 62 % žen. | Nemocnice Na Bulovce

Matoušková je nyní známou postavičkou ve světě Celostní medíciny. Video o mamografu údajně natočila před dvěma lety, proslavila se ale jiným dílem, a to videem Ženy se omlouvají mužům.

Snímek, kde se opakuje záběr na ženy s věnečkem na hlavě a omlouvají se mužům, že jim ublížily, označilo několik lidí za sektu. Později vyplynulo na povrch, že se jedná o marketingové video, které má nalákat na e-shop s různými produkty. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dvorece ( 19. prosince 2020 14:39 )

Přečetla jsem si tu názory lidí z období středověku. Měla jsem sestru, která odmítla léčbu a na rakovinu zemřela, její kolegyně na pokoji se stejnou diagnozou, ale s léčbou souhlasila, přežila a žije. Je hlupák každý, kdo nechápe to dobrodiní, že žijeme v 21 století a máme přístup nejen k léčbě a k drahým lékům, ale naději, která díky tomu stále je. Jen opravdu zlí, zákeřní lidé dokáží dělat co ná.na ze článku, že v zájmu nějakého prodeje podezřelých výrobků klidně pošle ženy na smrt. Neviděla bych to na pokutu, ale rovnou na kriminál. Ostatní podobné ná.ny by si to pak rozmyslely, podvádět ženy..

Sibyla ( 24. ledna 2020 05:20 )

Švýcaři už od vyšetření mamografem zcela ustoupili, a více studií účinnost tohoto vyšetření zpochybňuje.

kratkespojeni ( 23. ledna 2020 23:31 )

učitelka,co učila postižený děti.Profesionální deformace

Martin Lapáček ( 23. ledna 2020 23:00 )

Názorově bych tuhle praštěnou bábu pasoval tak do roku 1930...

Zobrazit celou diskusi