Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Hamáček zuří po smršti kritiky. Záchranáře poslal do Bejrútu se Smartwings místo armády

Aktualizováno -
6. srpna 2020
15:05
Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
5. srpna 2020
22:05

Česká republika jako jedna z prvních zareagovala na ničivý výbuch v Bejrútu a vyslala na pomoc své záchranáře. Tým se 36 lidmi a pěticí psů ve středu večer dorazil na místo. Chválihodný počin ale v očích některých kritiků kalí skutečnost, že čeští hasiči, lékaři a kynologové odletěli z pražského letiště se zpožděním a ještě k tomu letounem společnosti Smartwings podnikatele Jiřího Šimáně. Tedy muže, který byl před třemi lety na svatbě premiéra Andreje Babiše (ANO) a jehož firma žádala po státu kvůli koronaviru státní záruky za úvěr. A do sporu se vložila i česká armáda, podle ní ministerstvo vnitra vůbec nežádalo o armádní speciál. Hamáček nakonec uvedl, že zpět už hasiči poletí v armádním stroji.

Do výbuchem zničeného Bejrútu odletěl letoun společnosti Smartwings se zpožděním zhruba dvě hodiny. „Je potřeba přeskládat materiál, který je na palubě, protože se všechno nevešlo,“ zdůvodnila pozdější odlet mluvčí hasičského záchranného sboru  Nicole Studená. Sama původně informovala o tom, že letadlo už odstartovalo.

V Bejrútu letoun s českými záchranáři přistál ve středu večer krátce před 22. hodinou středoevropského času. 

Materiál se podařilo přeskládat zhruba po dvou hodinách, a záchranáři tak odletěli krátce po osmnácté hodině.

Video  Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) popisuje podrobnosti mise hasičů, kteří jsou vysláni do Bejrútu. Mají pomáhat při prohledávání trosek po výbuchu.  - Blesk
Video se připravuje ...

Ministr vnitra krátce před tím informoval přímo na letištní ploše o české pomoci jako o jedné z nejrychlejších. „(Český) tým si vybuduje základnu a podle pokynů libanonských záchranářů se zapojí do záchranných prací. Co se počítá, jsou hodiny a minuty,“ řekl vicepremiér a ministr vnitra před odletem.

Hamáček zmínil „ďábelský plán“

„ČR zareagovala jako jedna z prvních, poslala do Libanonu špičkový záchranářský tým v řádu hodin. Máme být na co hrdí. Ale řeší se, jestli jsem se ďábelským plánem nepokusil zachránit Smartwings sumou 1,5 mil. Kč za let do Bejrútu...,“ napsal pak Hamáček na twitter.

A právě na sociální síti to pak schytal. Ne kvůli pomoci poskytnuté pomoci, ale kvůli tomu, že pro přepravu týmu USAR domluvil český stát letoun soukromé firmy.

„Předejdu některým dotazům, proč dopravujeme naše hasiče letadly Smartwings. Jednoduše za prvé proto, že Hasičský záchranný sbor má dlouhodobě se společností smlouvu, a za druhé jiná možnost nebyla,“ chtěl Hamáček předejít kritice už na letišti. Do armádního speciálu by se materiál podle jeho slov najednou nevešel. Možnost pak bylo využít letouny CASA. „A to minimálně dvě a letová doba by se zdvojnásobila,“ dodal Hamáček.

Video  Megavýbuch v Bejrútu: Nehoda nebo pumový útok?  - Twitter
Video se připravuje ...

I přesto na twitteru musel celou situaci vysvětlovat znovu. A ne zrovna v poklidné atmosféře. „Je to chvályhodné a patří Vám za to uznání. Ale proč, proboha, Smartwings? Tak strašlivě zbytečná chyba,“ pustil se do Hamáčka pisatel pod jménem Stanislav Mihulka.

„Protože mají letadlo, které to uveze, mají smlouvu s HZS o přepravě a všechno vyřídili během pár hodin,“ kontroval Hamáček na síti o chvíli později.

„Přesto, jistě chápete, jak to teď vypadá. Opravu nešlo je poslat vojenským speciálem? Darmo mluvit,“ nebyl spokojený s odpovědí Mihulka.

„Nešlo, PROTOŽE JE JEŠTĚ MENŠÍ...,“ reagoval dál Hamáček, očividně už dost nazlobený, protože si zapnul CapsLock. Tedy psaní velkých písmen. Tím ovšem dohady na twitteru neskončily. Pisatel z účtu pod jménem Petr Poláček dokonce obvinil Hamáčka ze lži.

„Vláda zneužije každého neštěstí,“

„Hamáček lže! Není pravda, že by se do českého armádního speciálu nevešlo 36 hasičů+náklad. Jeden z armádních speciálů má přepravní kapacitu 90 osob. Proč musí ČR využít firmu Smartwings patřící kamarádovi A. Babiše, není třeba zdůrazňovat. Tato vláda zneužije každého neštěstí,“ napsal.

I tomuto pisateli vicepremiér odpověděl - sáhl k ironii. „Pane Poláček, až zase příště něco povezeme, necháme si poradit. Do A319 se náklad prostě nevejde, měli jsme problémy ho naložit do 737-8 (proto zpoždění). Začít přestavovat sedačky na vládním speciálu ne taky super nápad, to se určitě stihne za pár minut,“ reagoval.

„A neměli bychom to vnímat jako bezpečnostní-strategický problém, že náš stát takový stroj nemá a malá evropská aerolinka jím disponuje?,“ přisadil si pak další z komentujících.

Klíčový hovor v 0:35

Hasiči se Hamáčka zastali. „HZS ČR požádal o přepravu USAR týmu standardní cestou Armádu ČR (hovor proběhl 5. srpna v 0:35 ráno). Požadavek zněl na přepravu 36 osob, psů a materiálu. Do slíbené doby Armáda ČR žádnou leteckou techniku nenabídla. HZS ČR proto využil nasmlouvané kapacity soukromého dopravce,“ uvedli hasiči na twitteru.

A ve čtvrtek se do sporu vložila i Armáda ČR. Na twitteru napsala, že od ministerstva vnitra neobdržela žádnou oficiální žádost o přepravu českých specialistů. „Každopádně přepravní schopnosti AČR jsou na vysoké úrovni. Zvlášť od našeho členství v programu SALIS v rámci NATO,“ napsala. 

Hamáček utnul virtuálí „válku“ o letouny s tím, aby armáda zajistila návrat USAR týmu z Bejrútu sama. 

Tlaková vlna způsobila v Bejrútu rozsáhlé škody až pět kilometrů od místa výbuchu a podle bejrútského guvernéra ztratilo domov až 300 000 lidí. Počet mrtvých se neustále zvyšuje, zatím na 135. Počet zraněných ve středu večer přesáhl pět tisíc. Jako o příčině výbuchu se spekuluje o špatném uskladnění nebezpečného materiálu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Jirik-ta ( 7. srpna 2020 22:17 )

Hlavně že zabavili náklad z Ruské lodi. O nákladu asi neměli ani tušení co to dovede. Jinak by to nemohli takto uskladnit v obydlené oblasti. Jsou to ubožáci.
"Exploze v Bejrútu: Jak mohlo „hnojivo“ nadělat tak obrovské škody? " na osel.cz
http­s://ww­w.osel­.cz/11­306-exploze-v-bejrutu-jak-mohlo-hnojivo-nadelat-tak-obrovske-skody.html

Jirik-ta ( 7. srpna 2020 22:12 )

To jako že to prožívá? To snad né.

.tg.bb ( 6. srpna 2020 19:24 )

No spíš následky CCCP šlendriánu.

.tg.bb ( 6. srpna 2020 19:23 )

"Armáda nenabídla???"

A co dělá ministr obrany, šťourá se v nose?

Jinak je to počin chvályhodný (dle Blesku "chválihodný"), ale organizace dost bída.

gabreta ( 6. srpna 2020 19:20 )

Pomoc soukromníkovi státem, je věc, kterou blbec nepochopí. Němci před lety, když byla krize řekli, že je třeba pomoc soukromníkům, než je nechat padnout a čekat je i se zaměstnanci na pracáku!

Zobrazit celou diskusi