Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Psí šampioni i ostřílení záchranáři. Kdo z Česka dorazil do Bejrútu zachraňovat životy?

Aktualizováno -
5. srpna 2020
21:45
Autor: sova - 
5. srpna 2020
18:30

Do masivním výbuchem zasaženého Bejrútu míří česká humanitární pomoc. Po 18. hodině odletěl do Libanonu takzvaný USAR (Urban Search And Rescue) tým, mezi jehož 36 členy jsou i kynologové se psy a odborníci na statiku z řad příslušníků Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje. Všichni dorazili ve středu kolem 21:40 českého času do Bejrútu.

USAR týmy jsou nasazovány v případě mimořádné události nebo živelné katastrofy, kde se specializují na záchranu ze sutin výšek nebo hloubek.

O vyslání českých záchranářů do Bejrútu informoval na svém twitteru i vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Do Bejrútu ve středu odpoledne vycestovali čeští hasiči, aby pomohli s pátráním po případných zraněných osobách při neblahém výbuchu v tamním přístavu. Do Bejrútu ve středu odpoledne vycestovali čeští hasiči, aby pomohli s pátráním po případných zraněných osobách při neblahém výbuchu v tamním přístavu. | Robert Klejch

Psovodi patří mezi evropskou špičku

ČR je připravena vyslat do Libanonu USAR tým HZS. Jednalo by se o 37 osob včetně 5 psovodů. Pokud libanonská strana vydá souhlas, bude připraven k odletu dnes odpoledne,“ napsal ve středu dopoledne a o chvíli později připojil vzkaz, že Libanon nabídku české vlády přijal. Nakonec je v týmu o jednoho člena méně.

„Na palubě letadla do libanonského Bejrútu budou také, jako členové týmu USAR, příslušníci HZS Libereckého kraje, konkrétně nstržm. Václav Vančura se svou Bellou, nstržm. Pavel Málek s tříletou fenkou německého krátkosrstého ohaře jménem Yetti ze Schwarzenberských strání, kteří do Bejrútu odlétají jako zkušení kynologové,“ informovali liberečtí krajští hasiči na svém facebooku.

Psovod Václav Vančura patří ve svém oboru mezi špičku, mezi liberecké kynology se řadí od roku 2016 a se svou fenkou Bellou získal například titul mistra Evropy na šampionátu v Belgii v kategorii individuálního mushingu (jízdy na psím spřežení).

Dvojici patří také druhé místo z mistrovství České republiky záchranných psů složek integrovaného záchranného systému. Jejich specializace je vyhledávání v sutinách.

V týmu jsou i pardubičtí hasiči

V týmu jsou ale také příslušníci hasičského sboru z jiných krajů. „Mezi kynology je i pprap. David Hynek. DiS. z HZS Pardubického kraje, územního odboru Ústí nad Orlicí, se svým psem Darrenem,“ uvedl například sbor z Pardubického kraje.

Záchranáři mají přístroje na vyhledávání zavalených

Takzvaný USAR tým je vybaven nejmodernější vyhledávací a záchranářskou technikou, včetně dýchacích přístrojů. Vedle lezeckého vybavení disponují motorovými pilami, rozbrušovačkami na kovy, zdivo a beton, vrtačkami, sbíječkami, hydraulickými stojky nebo také přístroji na vyhledávání zavalených osob.

Součástí týmu jsou také speciálně cvičení a certifikovaní psi pro sutinové vyhledávání.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

.tg.bb ( 7. srpna 2020 09:15 )

České povodně nebyly humanitární katastrofa. Katastrofa jsou třeba nynější záplavy v Číně, ale Čína tam nikoho nepustí. Pomáhat někomu v nouzi je rytířské a vždycky se to počítá. Nesmí to být ale spojováno s tzv. "bratrskou pomocí" na věčné časy a nikdy jinak.

.tg.bb ( 7. srpna 2020 09:13 )

Taky hluboce smekám a k partě nul přidávám nuly z Hradu, nuly ze sněmovny a nuly z krajů

e.lesanova ( 5. srpna 2020 20:42 )

Hluboce smekám před podobnými profesionály Takoví jako oni by měli dostávat milionové bonusy a ne kdejaký neužitečný politický tlachal, ředitel ČT, parta nul ze Senátu atp.

Zobrazit celou diskusi