Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Češka Tamara popsala zkázu v Bejrútu: Myslela jsem, že je to zemětřesení, pak bomba

Autor: ČTK - 
5. srpna 2020
17:10

Obyvatelé Bejrútu jsou z úterního výbuchu stále v šoku, všude na ulicích leží sklo, nemocnice jsou přetížené. Ještě před explozí jsme si mysleli, že situace v Libanonu nemůže být kvůli celkové krizi horší, vylíčila ČTK dění v libanonském hlavním městě česká humanitární pracovnice Tamara Stupalová. V prvních okamžicích měla pocit, že nastalo zemětřesení, později se obávala možného konfliktu s Izraelem.

„Měla jsem velké štěstí, že jsem byla čtyři až pět kilometrů od místa výbuchu. Zrovna jsem měla online lekci arabštiny. Seděla jsem v pátém patře, budova se několik vteřin silně třásla,“ popsala Češka okamžik exploze v bejrútském přístavu, která si podle úřadů vyžádala nejméně 100 mrtvých a tisíce zraněných. „Myslela jsem, že je to zemětřesení. Až poté mi učitelka řekla, že došlo k výbuchu,“ uvedla.

Vzhledem ke špatné politické i bezpečnostní situaci v Libanonu měla podezření na bombový útok. „Hned se začaly šířit fámy, že šlo o útok, který potvrdil Izrael. Měli jsme strach, že Hizballáh přijde s odvetou,“ řekla s odkazem na vlivné, protiizraelsky zaměřené šíitské hnutí v Libanonu.

„Dům, ve kterém bydlím, má vysklená všechna okna“

S kolegy se snažila dostat domů, problém ale působily dopravní zácpy. „Nakonec jsem musela jít městem pěšky. Všude na ulicích bylo sklo z vysypaných oken. Potkala jsem i několik raněných,“ uvedla. Dodala, že lidé se snažili si vzájemně pomoci a dostat zraněné do nemocnic. „Dům, ve kterém bydlím, stojí tři kilometry od místa výbuchu. Má vysklená všechna okna,“ přibližuje rozsah katastrofy.

Nemocnice jsou trvale podfinancované, přetížené byly už předtím v důsledku pandemie covidu-19 a některé samy utrpěly poškození od výbuchu,“ dodala. Viděla sanitky, které se do Bejrútu sjely z celé země, aby pak rozvážely raněné do nemocnic v dalších městech. „Spousta lidí šla hned darovat krev. I já, byla jsem 90. v pořadí!“

Poblíž místa, kde exploze nastala, je stará rezidenční čtvrť, která je vyhledávaná pro noční život. „Mám tam několik známých. Kolegové mi říkali, že mezi mrtvými jsou jejich příbuzní,“ řekla s tím, že záchranáři stále prohledávají sutiny a nalézají další mrtvá těla.

Libanonem hýbe trojí krize

„Lidé jsou po výbuchu nervózní. Báli se, že to byl politicky motivovaný útok. Někteří jsou stále v šoku,“ popisuje nálady v libanonské metropoli.

Schopnost vlády katastrofu zvládnout je podle Stupalové omezená. „Země prožívala už před výbuchem trojí krizi: finančně-ekonomickou, vnitropolitickou a naposled zdravotní s covidem-19. Ještě včera (v úterý) jsme si mysleli, že to nemůže být horší,“ líčí situaci, kdy se v zemi hroutí měna, pro vládu je tudíž problém cokoliv dovézt a k tomu chronicky váznou dodávky elektrické energie.

„Kvůli korupci nám dárcovské peníze nepomohou“

Kolem 80 procent v Libanonu sídlících uprchlíků žije v extrémní chudobě. Obnova se musí týkat nejen lidí přímo postižených explozí, ale i těch nejzranitelnějších, kteří přišli o možnost výdělku,“ apeluje humanitární pracovnice.

„Libanon samozřejmě potřebuje okamžitou pomoc zvenčí. Dárcovské peníze ale samy o sobě nepomohou, hlavně z důvodu rozšířené korupce,“ míní. Co země potřebuje především, jsou hluboké reformy, na kterých se ale politická elita země není schopna dohodnout.

Podle Úřadu vysokého komisaře pro uprchlíky (UNHCR) hostí bezmála sedmimilionový Libanon celosvětově nejvíce uprchlíků na jednoho obyvatele. Kolem 1,5 milionu jich do země přišlo ze sousední válkou rozvrácené Sýrie.

Bez domova je v důsledku výbuchu až 300 tisíc lidí

Úterní výbuch v libanonské metropoli Bejrútu způsobil škody v hodnotě tří až pěti miliard dolarů (66 až 110 miliard korun). Řekl to ve středu bejrútský guvernér Marván Abbúd. Podle něj přišlo o domov až 300 000 lidí. Úřady se jim snaží zajistit jídlo, vodu a provizorní přístřeší. Výbuch nastal v přístavním skladišti, kde bylo uloženo 2750 tun dusičnanu amonného. Nepřežilo podle dosavadní bilance na 100 lidí a přes 4000 je zraněno.

Abbúd řekl, že oficiální údaje o škodách vydají technické týmy. Výbuch podle něj byl tak rozsáhlý, že je poškozena půlka města.

„Myslím si, že bez domova je nyní 250 000 až 300 000 lidí,“ řekl guvernér. „Přišli jsme o deset členů bejrútské hasičské brigády a máme škodu až pěti miliard dolarů, možná víc,“ dodal.

Vedení přístavu je v domácím vězení

Sdělil dále, že bezpečnostní zpráva vypracovaná v přístavu v roce 2014 varovala před možností exploze, protože výbušný materiál nebyl uskladněn tak, aby to odpovídalo bezpečnostním normám.

Velkou kritiku vzbuzuje skladování takového množství nebezpečného materiálu v blízkosti městského centra. Ředitel přístavu Hasan Kurajta řekl místní televizi, že materiál byl uskladněn v přístavu před šesti lety na základě soudního příkazu. Celní i bezpečnostní orgány podle něj žádaly o odvoz, ale „nic se nestalo“. Vláda ve středu nařídila umístit do domácího vězení představitele přístavu odpovědné za bezpečnost skladu. O kolik jde přesně lidí, zatím není jasné.

Podle upřesňujících se zpráv se v úterý v 17:00 SELČ v přístavu ozval první velký výbuch, který vyvolal požár. Následovalo několik menších a nakonec kolosální exploze, která vyrazila okna budov až na mezinárodním letišti vzdáleném devět kilometrů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi