Nehoda, nebo teroristický útok? Minuty po katastrofě nikdo netušil, co se vlastně stalo. Podle nejnovějších zpráv v bejrútském přístavu explodovalo 2750 tun vysoce hořlavého dusičnanu amonného, z něhož se vyrábí výbušniny. Síla výbuchu je odhadnuta na tři kilotuny TNT, což je jedna pětina síly atomové bomby, jež před 75 let srovnala Hirošimu se zemí.

Česká návrhářka Blanka Matragi přitom žije v libanonském hlavním městě 40 let. Nic tak devastujícího v zemi věčných nepokojů ale doposud nezažila.

„Dlouho jsme vůbec netušili, co se děje. Bydlím osm kilometrů od místa výbuchu, ale salon mám blíž! Správce budovy volal, že máme vymlácená okna. Manžel okamžitě jel na místo zjišťovat škody,“ popsala Blanka Blesku. Škody jsou ale podle fotografií mnohem rozsáhlejší.

Video: Megavýbuch v Bejrútu: Nehoda, nebo pumový útok?

Video
Video se připravuje ...

Megavýbuch v Bejrútu: Nehoda, nebo pumový útok? Twitter

Výbuch nejenže vysypal skla z oken, ale řadu okenic doslova vytrhl ze stěny. „Srdíčko klepalo a slzičky ukáply... celou prosklenou stěnu, kde se vyšívá, tlaková vlna rozbila a vmetla do ateliéru.“ Dřevěné rámy s nataženou růžovou látkou se pod silou vlny zbortily jako domečky z karet a takřka všechen přilehlý nábytek byl nějakým způsobem poškozen.

Naštěstí se v době exploze v dílnách nikdo nezdržoval. „Někteří zaměstnanci odešli půl hodiny předtím, než se stal tento katastrofický výbuch. Ti, kteří seděli u oken a vyšívali, by byli zranění. Nechci domyslet, co by se stalo.“ Naštěstí se tento černý scénář nevyplnil. Hned druhý den ráno přišly švadlenky a vyšívačky do práce pomoct zlomeným majitelům s úklidem. Exploze napáchala škody i u Blanky doma, osm kilometrů od epicentra.

„U nás v domě to rozmlátilo obří sklo a skleněnou sochu, naštěstí to ale nikoho nezranilo,“ ujišťovala. V momentě výbuchu se Matragi nacházela u kadeřníka. „První, co mě napadlo, že nastalo zemětřesení. Za čtyřicet let jsem tu zažila mnoho atentátů, ale nic podobného,“ přiznala designérka.

VIDEO: Blanka Matragi živě z Bejrútu o masivní explozi!

6479442:gallery:true:true

 

Fotogalerie
40 fotografií