Libanonská rezidence návrhářky leží jen pět minut chůze od jejích krejčovských dílen. Doma totiž Blanka pracuje pouze výjimečně. Nejvíc času tráví s manželem na prosklené terase. „S Makramem se výborně shodujeme. Máme rádi otevřené prostory, kde nás nic neomezuje. Doma třeba nikdy nezavíráme dveře,“ říká návrhářka.

Miluje dokonalost art deca dvacátých let minulého století, takže jejímu obydlí dominují mramor, nikl a dřevo, které jsou pro tento styl typické. „Tehdy bylo hodně populární i tineo, vzácné brazilské dřevo. Bylo těžké ho sehnat v takovém množství, ale nakonec se to povedlo.“

Dominantou rezidence je obývací pokoj s jídelnou, který je vybavený místy k sezení, krbem a projekcí. U vstupu do jídelny stojí bar s mramorovou deskou zavěšenou na sloupu. Z pracovny se vchází do ložnice, z té pak do koupelny – koupelny jsou v bytě celkem tři, pro pána a paní domu a pro služebnou.

Svou lásku k mramoru Blanka dokazuje více druhy, zejména hnědým žíhaným a cremo delicato. Libanonský architekt navrhl dispozici bytu, který pak Blanka s manželem synchronizovala spolu s architektem Bořkem Šípkem.

Známý český designér navrhl veškerý nábytek, židle u baru a na terase, jídelnu se svítidly, lustr v pracovně a další. Blanka vzpomíná, jak se o Bořku Šípkovi dozvěděla i samotná libanonská hlava státu. „Při jedné z Bořkových návštěv zazvonil telefon z prezidentského paláce a za chvíli už stála u domu limuzína. Odvezla nás k panu prezidentovi a u něj jsme se dozvěděli, že Bořkův design miluje, a dokonce vlastní i několik jeho kousků. Využil tak příležitosti setkat se s ním osobně.“

Autorem prostorově velkorysé kuchyně je hlavní návrhář automobilů Ferrari, takže i proto je laděná do modré metalízy, jakou mají nejluxusnější vozy této značky. Součástí je pomocná kuchyň se skladovacími prostory. „V Libanonu je zvykem, že zvete na večeři desítku přátel, a k tomu je nutné služebnictvo. Míváme výborné hostiny, protože naše kuchařka pochází ze Seychel a mezinárodní kuchyni ovládá mistrně,“ uzavírá Blanka.

Článek připravil časopis Blesk Bydlení. Aktuální číslo koupíte v novinových stáncích, nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.

Fotogalerie
24 fotografií

Titulní strana dubnového vydání magazínu Blesk Bydlení
Autor: archiv Blesk Bydlení