Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čeští hasiči dorazili do zdevastovaného Bejrútu. Hamáček: Rychlost se počítá

Aktualizováno -
5. srpna 2020
21:45
Autor: jza - 
5. srpna 2020
14:45

Úterní výbuch v hlavním městě Libanonu Bejrútu stál život 135 lidí a šokoval celý svět. S nabídkou pomoci hned přišla řada států včetně Česka, které vyslalo tým 36 specialistů na hledání osob pod troskami. Letadlo se záchranáři však čekalo přes dvě hodiny, než mohlo odletět z Prahy. Po příletu ve 21:40 českého času čekalo na českou misi hned nasazení do akce. Hlavní úkol: Pomáhat zachránit lidi, kteří stále mohou být uvězněni pod tunami trosek. 

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) zmínil, že důležité je, že Češi vyrážejí rychle. Měli by přiletět druzí nebo třetí. „Počítají se hodiny, minuty, pohřešovaných jsou stovky,“ uvedl. Zároveň pochválil české záchranáře: „Tým, který máme, patří k nejlepším na světě. Pokud máte něco nejlepšího na světě, tak máte povinnost pomoci,“ dodal na tiskové konferenci před odletem. Termín návratu zatím není jasný.

V Bejrútu podle tamního premiéra Hasana Dijába v úterý vybuchl v přístavní čtvrti sklad, kde bylo uskladněno přes dva tisíc tun ledku. Exploze vyvolala otřesy srovnatelné se zemětřesením o síle 3,5 stupně, srovnala se zemí několik čtvrtí.

Čeští hasiči pojedou pomoci hledat přeživší v troskách. „Hlavním úkolem USAR je vyhledání, vyproštění a prvotní ošetření osob uvězněných v sutinách objektů, zřícených následkem přírodních katastrof a mimořádných událostí,“ vysvětlit úkol jednotky mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Odletěli i kynologové 

V jednotce je 36 členů pražského hasičského sboru včetně pěti kynologů, lékaře a statika. Ministr vnitra hasiče vyprovodil až k letadlu a popřál jim, aby se v pořádku vrátili domů. „Česká republika je na vás hrdá,“ řekl celé skupině. 

Zkratka USAR pochází z anglického názvu Urban Search and Rescue. Tým je vybaven nejmodernější vyhledávací a záchranářskou technikou včetně dýchacích přístrojů a řady nástrojů, pomocí kterých se probojovávají sutinami, jako jsou motorové pily, vrtačky, sbíječky, hydraulické nářadí. K vyhledávání lidí používají také echolokátor, bioradar nebo štěrbinové kamery.

Hned budou zachraňovat

Do Bejrútu poletí jednotka bez mezipřistání měli by dorazit kolem sedmé hodiny místního času. Podle ministra Hamáčka vyrazí okamžitě do akce. Část týmu bude mezi tím budovat základnu. Do postižené oblasti by mohl dle Hamáčka odcestovat i speciální tým zdravotníků tzv. traumatým, který by pomáhal ošetřovat lidi na místě. Jejich přítomnost však musí vyžadovat Libanon.

Tým letěl se Smartwings

Odletu letadla s vybavením a specializovaným týmem však předcházelo dlouhé vyčkávání: „Letadlo ještě čeká na povolení ke startu,“ vysvětlil v 17:42 mluvčí pražských hasičů Kavka. Ve stroji se navíc ještě musel přeskládat náklad, proto pomoc vyrazila přibližně o více než dvě hodiny později.

Trasu letadla jste mohli sledovat zde:

Hamáček zároveň vysvětlil, proč letí celý tým letadlem Smartwings. „Jednoduše proto,že s nimi hasičský záchranný sbor má dlouhodobou smlouvu a jiná možnost nebyla,“ řekl. Do armádních speciálů se podle ministra veškerý potřebný materiál nevejde a musely by se použít letouny typu CASA, což by letovou dobu nejméně zdvojnásobilo. Jiná možnost tedy podle něj nebyla. Celý let bude stát asi 1,5 milionu korun a je pravděpodobné, že až tři čtvrtiny nákladů Česku zpětně proplatí Evropská unie.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

11karel11 ( 6. srpna 2020 11:36 )

Proč Matragi do toho pleteš. Bydlí v Bejrutu a má právo se vyjádřit. Ty seš královna- hyena všech hoven.

11karel11 ( 6. srpna 2020 11:33 )

Rychlost se počítá, ale podrazy né.

kralovna-vsech-mori ( 5. srpna 2020 18:33 )

kudy tudy?

kralovna-vsech-mori ( 5. srpna 2020 18:33 )

Je moc fajn, že naše sbory letí pomoci lidem po takové strašné katastrofě a že to minist vnitra dokázal tak rychle zorganizovat. Jen mně štve, že se na tom přiživují takové hyeny jako Matragi které to odfouklo pár pentlí. Nejvíc mě dojmula když vyprávěla jak to jejím přátelům zničilo zimní zahradu.

kralovna-vsech-mori ( 5. srpna 2020 18:28 )

Nerej, bambulo. A to že nám oznámil kolik to bude stát a kolik zaplatí EU je v pořádku. Máme právo vědět kolik to daňového poplatníka stojí. A proč neletí Kalouskovo splašená letka je vysvětleno v článku.

Zobrazit celou diskusi