Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Do Řecka bez testu, krachy cestovek přesto na obzoru. Experta rozzuřila i „buzerace“

Video se připravuje ...
Autor: sova, vei - 
14. srpna 2020
05:15

Statistika lidí nakažených koronavirem manipuluje vším, co se nyní dotýká našich životů. To míní host pořadu Epicentrum na Blesk.cz a místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež. Chválil sice premiéra Andrej Babiše za to, že vyjednal zrušení povinnosti pro české cestovatele prokazovat se při vstupu do Řecka negativním testem na koronavirus, sám má však k testům samotným výhrady. A promluvil i o hrozbě krachů cestovek.

„My žádáme už dlouhou dobu, aby ty statistiky z ministerstva zdravotnictví začínaly číslem, které je opravdu nejpodstatnější, a to jsou pacienti v nemocnicích,“ uvedl místopředseda ACK ČR Jan Papež v pořadu Epicentrum na Blesk.cz k průběhu koronavirové pandemie.

Ohledně cestování dochází v Česku průběžně ke změnám a dílčím úpravám. Funguje tzv. semafor zemí, vedle toho však reagují i jednotlivé státy na dění v ČR.

Tvrdá kritika Dostálové

Papež vyjádřil politování nad tím, že se k situaci s řeckým požadavkem negativních testů dodnes nevyjádřila ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

„To je naše ministryně, v podstatě ministryně turistiky, a ona se vůbec nevyjadřuje. V takhle dramatické situaci. Je to zvláštní, protože pokud by se něco takového stalo v zemědělství, tak by ministr zemědělství okamžitě vystoupil a hledal by pomoc zemědělcům,“ zněla Papežova kritika Dostálové.

„My jsme dlouhodobě říkali, že ta situace se vyvíjí tak, že 31. srpna, kdy končí takzvaný lex voucher, nebude cestovním kancelářím stačit. Protože i v předprodeji bylo spoustu zájezdů, které byly po 31. srpnu. Ta situace se nelepší a ministerstvo nám s nejvyšší pravděpodobností neumožní prodloužení toho termínu,“ zmiňuje Papež problém, který cestovním kancelářím v současnosti dělá další vrásky na čele.

Video  Epicentrum - Jan Papež  - Jakub Veinlich, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Papež prý navíc nevěří ani číslům, která přišla z ministerstva pro místní rozvoj a která se věnovala krachu cestovních kanceláří. K 1. 7. podle MMR v Česku skončily čtyři cestovní kanceláře.

„Ministerstvo přesně manipuluje touto situací,“ řekl Papež a přidal kritiku garančního fondu, které pro cestovní kanceláře zřídilo ministerstvo.

„My jsme do toho fondu odvedli o 13 milionů více, než jsme museli. Ty platby (cestovních kanceláří) měly být zastaveny v okamžiku, kdy tam bylo 50 milionů,“ tvrdí. Papež dodal, že činnost přerušilo zhruba 100 cestovních kanceláří.

 

„Buzerace, co smrdí komercí,“ opřel se Papež tvrdě do testů

Jan Papež se ve studiu Blesku věnoval také problematice testů, které v souvislosti s jejich dle něj nelogickou návazností nazval „buzerací“. Podle něj neuznávání zahraničních licencovaných testů „smrdí komercí“.

„Vy si uděláte test v zahraničí v licencované laboratoři, přiletíte do Čech a oni vám ho neuznají. Musíte si udělat další test. Po příletu, za šest hodin, musíte absolvovat test nový a zaplatit 1750 korun nebo ještě více, pokud chcete rychlejší test. A to je přece už buzerace. To už není řešení problému, to už je něco, co trošku smrdí komercí,“ nebál se použít ostřejší výrazy Papež.

Turisté si užívají dovolenou na ostrově Lefkada. Turisté si užívají dovolenou na ostrově Lefkada. | Reuters

Čemu se cestovní kanceláře podle Papeže ale nejvíce diví, je fakt, že test za kratší dobu než za 24 hodin jde udělat pouze za příplatek. „Proč jde ve státní laboratoři test udělat za příplatek rychleji? To strčí ten test do mikrovlny a udělají ho rychleji? Proč ho tedy neudělají v mikrovlnce všem? Je tam spoustu nejasností,“ řekl Papež.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hali06 ( 16. srpna 2020 01:50 )

otrusnik ( 15. srpna 2020 10:17 )

Tak konečně nastane selekce cestovek ? Na malé Česko je jich tady jak naseto.

jajanene ( 14. srpna 2020 18:13 )

Je to bezostyšný hamoun a zjevně si myslí, že celé Česko má povinnost podporovat jeho ekonomické zájmy.

Jan Blaha ( 14. srpna 2020 15:17 )

Tenhle trouba, by v zájmu cestovních kanceláří, klidně předhodil vlastní matku lvům. Čí chléb jíš, toho píseň zpívej.

xxxx678 ( 14. srpna 2020 07:53 )

V cestovním ruchu, v cestovních kancelářích pracují tisíce lidí, kteří živí své rodiny,díky viru je situace jaká je, vše se okolo cestování mění z minuty na minutu, takže se nedivte, že je pan Papež již na "nervy". Vy dřepíte celý den na diskusi, nadáváte, nemáte kde co pokazit, tak alespoň chvíli mlčte.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa