Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Trumpův život po „vyvedení“ z Bílého domu: Dluhy i knihy. Vaz mu můžou zlomit žaloby

Autor: mav - 
12. listopadu 2020
05:30

Jen nejzatvrzelejší zastánci Donalda Trumpa věří, že v Bílém domě zůstane i po 20. lednu 2021, kdy se koná inaugurace Joea Bidena. Na co se nastávající člen exkluzivního klubu exprezidentů vrhne poté?

Na „udržení důstojnosti“ bude dostávat relativně štědrý důchod přes 200 tisíc dolarů ročně (skoro 390 tisíc Kč měsíčně), ale ve srovnání s jinými příjmy to jistě budou jen drobné.

Velmi slušně se dá živit proslovy, exprezidenti jsou žádanými hosty prestižních galavečeří a nejrůznějších více či méně politických akcí po celém světě, za jednu řeč kasírují až desítky milionů korun. Exprezident Bill i jeho méně úspěšná manželka Hillary si podle CNN v letech 2001-15 projevy vydělali 3,4 miliardy korun.

Za samozřejmost můžeme považovat nějakou tu knihu. Vydávat paměti je obvyklé u všech prezidentů, ostatně proč ne, mají co říci a pro nakladatele to jsou slibné investice. George Bush údajně dostal dopředu zálohu 10 milionů dolarů (45 milionů Kč), Barack a Michelle Obamovi za své knihy dohromady obdrželi prý až 65 milionů (1,5 miliardy Kč), píše BBC.

Každopádně Trump už dvacítku knih vydal, proslavil se hned tou první z roku 1987: Art of the Deal (česky vyšla jako Umění udělat dohodu). Svazku na pomezí pamětí a rádce k osobnímu rozvoji se patrně prodalo přes milion kopií, i nyní vydělává asi milion dolarů ročně. Další knihy mu naopak vynášejí jen drobné, píše Politico.com. Ty pak pojednávají o byznysu, golfu a pozdější samozřejmě o politice. Obvykle je pojmenoval ryčně, třeba Trump: How to Get Rich (Jak zbohatnout) či Think Big and Kick Ass (česky vyšla jako Myslete na velké cíle a dobře se bavte, ale doslovně by to spíš znělo jako „nandejte jim to“ či nakopejte jim p*del). Ve většině případů přiznává, že mu s psaním pomáhal tzv. ghostwriter, profesionální spisovatel, jak je u politiků časté.

Předvolební mítink amerického prezidenta Donalda Trumpa s účastí první dámy Melanie ve floridské Tampě (29. 10. 2020) Předvolební mítink amerického prezidenta Donalda Trumpa s účastí první dámy Melanie ve floridské Tampě (29. 10. 2020) | Reuters

Jako Obamovi a Kardashianky

U knih jistě Trump nezůstane, však se cítil jako doma v televizi – to když moderoval reality show The Apprentice. Obamovi se vrhli do produkce dokumentárních filmů pro internetovou televizi Netflix, opět za pěkné miliony; to od Trumpa čekejme jiný žánr. „Kontroverze u něj fungují nejlépe, umí je prodávat,“ řekl pro BBC marketingový analytik Henry Schafer z firmy Q Score. Trumpovi se podařilo vybudovat si vlastní mediální obraz či značku, jakou lidé „milují nenávidět“, třeba jako klan Kardashianových. „Rozhodně má potenciální publikum,“ dodává Schafer.

„Trumpa bombardují nabídky kontraktů na knihy a televizi, jež mohou mít hodnotu až 100 milionů dolarů (2,2 mld. Kč),“ uvádí zdroj deníku New York Post.

V delším horizontu se také dá očekávat založení a stavba prezidentské knihovny, jakou má každý moderní exprezident. Dost možná to ale Trump zatím v plánu nemá a bude usilovat o jinou budovu, tedy Bílý dům. Nic mu v další kandidatuře nebrání, odsloužit by mohl další čtyři roky. Zatím se však comeback v USA podařil jen Groveru Clevelandovi (vládl 1885-89 a 1893-97; ve volbách 1888 také dostal víc hlasů než Benjamin Harrison, jenže méně volitelů).

Trumpovo tvrdé voličské jádro rozhodně nevymizí, otázka je, jak se k Trumpovi postaví zbytek Republikánské strany. Bude pro ni těžké ignorovat, že navzdory prohře získal rekordních skoro 72 milionů hlasů. „Prezidentský úřad opouští se značkou do jisté míry stejně silnou, jako když se ho chopil,“ řekl televizi BBC Tim Calkins, profesor marketingu na Severozápadní univerzitě v Chicagu.

„Pokud by se v roce 2024 v primárkách – které budou velice zajímavé – pokusil získat nominaci, měl by velkou šanci na úspěch,“ uvedl v Epicentru Blesku Jiří Pondělíček z katedry amerických studií Fakulty sociálních věd UK. A bez republikánské nominace? „Kdyby chtěl kandidovat jako nezávislý, myslím, že by své šance spíš ohrozil. Ani extrémně populárnímu Rooseveltovi se to nepodařilo, když se rozkmotřil se svou stranou a rozhodl se kandidovat sám za sebe,“ dodal amerikanista.

Jiné spekulace zase hovoří o tom, že se o přízeň voličů a snad rovnou i o Bílý dům bude ucházet syn Donald junior. Ten za otce zaskočil v čele rodinného byznysu Trump Organization. Že by si role zase prohodili?

Čekající dluhy

S impériem každopádně bude spousta práce. Podle New York Times bude Trump v příštích letech muset splatit dluhy přes 400 milionů dolarů (9 miliard korun), on sám tvrdí, že to je jen „maličké procento“ jeho majetku.

Forbes jej aktuálně řadí na 339. příčku nejbohatších Američanů, jeho jmění má hodnotu 2,5 miliardy dolarů (56 miliard korun). Skládá se hlavně z půl tuctu budov na Manhattanu a 17 golfových resortů, jež vlastní či provozuje v USA, na Britských ostrovech a v Dubaji. Trumpovo jméno také nese řada hotelů a mrakodrapů různě po světě, většinou ho však jen poskytl za úplatu, tyto podniky nevlastní ani neprovozuje.

Dalo by se čekat, že mu prezidentský úřad s obchody pomůže – celkově se však jeho jmění smrskává. Jak polarizoval nejen americkou společnost, připravil se o klientelu: „Když teď uspořádáte svatbu v hotelu Trump, dáváte tím jasný signál, před jeho nástupem do úřadu to tak nebylo,“ vysvětluje profesor Calkins.

V roce 2015, když se přihlásil do prezidentského klání (totiž do republikánských primárek), byl v žebříčku Forbesu 121. nejbohatším Američanem, oproti dnešku měl majetek skoro dvakrát tak hodnotný, 4,5 miliardy dolarů. Jako jediný prezident posledního půlstoletí nezveřejnil svá daňová přiznání, aby veřejnost ujistil, že není v nějakém střetu zájmů. Jenom při nástupu do funkce dodal prohlášení, že jeho majetek převyšuje 10 miliard dolarů (225 miliard Kč). V minulosti přitom prohrál soudy s reportérem Wall Street Journalu, který informoval, že má Trump daleko méně peněz, než tvrdí. Jindy ale sám přiznal, že zveličování vlastního majetku funguje při žádání o půjčky. „Pomáhalo to při financování,“ cituje ho Forbes.

Také ale Trumpa čeká nejméně šest soudů, spočítal redaktor CNN Chris Cillizza. Manhattanský prokurátor se hodlá podívat na financování Trump Organization a údajného „držhubného“, které od firmy obdržely Trumpovy milenky; Trump to popírá. Na Trumpovo osobní jmění se chce podívat newyorská prokurátorka Letitia Jamesová: „Nafukoval své jmění, když se chtěl dostat na žebříček miliardářů ve Forbesu, a podhodnocoval, aby platil nižší daně z nemovitosti,“ podezřívá ho. V říjnu už se na to ptala prezidentova syna Erika.

Třetí vyšetřování řeší, zda bylo v pořádku, když se v Trump hotelu ve Washingtonu ubytovávali zahraniční představitelé – tedy zda se mu nesnažili udělat radost a nešlo o střet zájmů. Trump také žaluje dvě ženy za pomluvu, neboť tvrdí, že je sexuálně napadl. A nakonec prezidenta žaluje jeho vlastní neteř Mary Trumpová, že ji připravil o dědictví. Není divu, že se Trump Bílého domu a prezidentské imunity tak zarputile odmítá vzdát. A to ještě nepočítáme soud, který by mohl přijít, pokud se s ním skutečně bude chtít rozvést manželka Melania, jak tvrdí někdejší Trumpova asistentka z Bílého domu a soutěžící v reality show Celebrity Big Brother Omarosa Manigault Newmanová.

Zobrazit celou diskusi