Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Babiš prozradil, koho chtěl za ministra. Před náměstkem Blatným stál o jeho ředitele

Autor: simao - 
31. října 2020
12:44

Že pro Andreje Babiše (ANO) nebyl nový ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) první volbou, se vědělo. Že podepsal petici proti Babišovi, organizovanou Milionem chvilek, to se definitivně potvrdilo až den po uvedení do funkce. Nyní však Babiš odtajnil, kdo byl jeho hlavním adeptem na post ministra. Epidemiologa Romana Prymulu měl dle ideálního scénáře nahradit ředitel FN Brno Jaroslav Štěrba.

Volbou číslo 1 měl být pro Babiše namísto Romana Prymuly (za ANO), který směřoval ke svému rychlému konci po noční schůzce v uzavřené restauraci na Vyšehradě, kde ho vyfotil fotograf Blesku, ředitel FN Brno Jaroslav Štěrba, profesor a onkolog.

Babiš to potvrdil v sobotním rozhovoru pro Právo. Vyplývá z něj, že Prymulův nástupce Jan Blatný (za ANO) nebyl druhou, ale možná až třetí volbou. Babiš zvažoval na pozici ministra ještě jiné jméno.

„První nabídku dělat ministra zdravotnictví dostal šéf Fakultní nemocnice v Brně profesor Štěrba a ten mi doporučil docenta Blatného. Zvažoval jsem i šéfa olomoucké fakultní nemocnice profesora Havlíka, ale nakonec jsem usoudil, že by nebylo nejlepší měnit ředitele během druhé vlny,“ uvedl Babiš v Právu.

A to při odpovědi na dotaz, jak se mu bude spolupracovat s ministrem, který v roce 2018 podepsal petici Milionu chvilek pro demokracii, požadující Babišovo odstoupení. Blatný v pátek po jednání vlády přiznal, že podpis pod peticí je skutečně jeho.

„Pana ministra jsem angažoval bez ohledu na jeho politický názor. Není pro mě podstatné, jestli mě má rád, nebo nemá. Jsem rád, že na nabídku kývl a že se rozhodl rychle, v podstatě během dvou hodin, co jel z Brna za mnou na Úřad vlády. Máme, myslím, velmi dobrý pracovní vztah,“ tvrdí Babiš.

Video  Ministr zdravotnictví Jan Blatný přiznal, že podepsal petici proti Babišovi  - abl
Video se připravuje ...

Jak Blatný, tak samozřejmě ani ředitel Štěrba přitom nechybí na fotce z 15. ledna letošního roku, kdy se Babiš vydal právě do FN Brno v rámci své návštěvy Jihomoravského kraje. Tehdy byl ještě ministrem zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a nikdo netušil, že se v Česku rozhoří pandemie koronaviru, která nakonec přinese i „oběti“ v podobě dvou ministrů. V průběhu roku tak zaznamenal resort náležící hnutí ANO hned dvojí rošádu.

Štěrba byl do funkce jmenován právě Vojtěchem a do čela brněnské nemocnice nastoupil 1. ledna 2020 po doporučení výběrové komise.

„Dle mého názoru má profesor Štěrba, jako pracovník zdejší fakultní nemocnice, ve které je zaměstnán přes dvacet let, z toho většinu let na pozici přednosty Kliniky dětské onkologie, dostatečné množství zkušeností a dobré předpoklady pro funkci ředitele nemocnice,“ uvedl k volbě Štěrby tehdejší ministr Vojtěch.

Štěrba o Blatném: Správný člověk

Dětský hematolog Blatný byl prezidentem Milošem Zemanem jmenován do funkce ve čtvrtek, následně Babišem uveden do úřadu, aby již v pátek vystoupil poprvé ve Sněmovně před poslanci během vládní žádosti o prodloužení stavu nouze. Ze Sněmovny si pak odběhl na tiskovku s odborníky k aktuální pandemické situaci. A v pátek odpoledne absolvoval premiérově právě i vládní tiskovku.

„Je to vynikající pediatr a náměstek pro Dětskou nemocnici. Samozřejmě je nyní situace velmi těžká pro kohokoliv, ale znám ho už 25 let, tak jsem přesvědčen, že pokud bude ministrem, bude to správný člověk,“ říkal před Blatného jmenováním do funkce ředitel brněnské nemocnice Štěrba o Blatném.

Podle Štěrby nevadí, že Blatný není epidemiolog. „V tuto chvíli to není epidemický problém, ale problém obecně medicínský. Je to věc, ke které má kolega Blatný nepochybně co říct,“ dodal Štěrba.

Video  Blatný poprvé ve Sněmovně: Opatření zabírají, ale musí trvat dál. A striktně se dodržovat  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

denisz ( 31. října 2020 20:28 )

Takže Blatný byl až třetí, co odvážně přijal nabídku pomoci s
koronavirovou krizí a to premiéra zrovna nemiluje. Dokonce se
nechal nachytat i chvilkaři. Mysleli to dobře a kde dnes jsou.
Zprofanovali se a stáhli.
Blatného ale vedle řešení koronaviru čeká i boj s politickými
emocemi, ale i s mnoha zlomyslnými občany. Tak to v Česku chodí.
Slušný, do práce zapálený, špičkový lékař Blatný málo věděl
jak funguje tvrdý polický boj. Nechal se tedy ovlivnit masovým
masírováním opozice, chvilkaři a protivládními medii. Uvěřil.
Když měl čas se nad vším zamyslet, seznámit se se všemi fakty
a osobně s premiérem, pozměnil názor, že Babiš není "zloduch".
Dobrý premiér tento osobní lapsus Blatného velkoryse přešel
v zájmu řešení složité koronavirové krize. Oba zasluhují chválu.
Snad novináři budou dodržovat svůj etický kodex a přestanou
pokládat otázky na toto téma. Jinak by byli jen za tupé hyeny.

Maximilian ( 31. října 2020 18:39 )

Ať je to ten nebo ten,je to jedno,počty mrtvých se zvyšují,nebyla opatření provedena vcas

bullshit ( 31. října 2020 18:19 )

Nešli s Bábou do holportu ne pro to že by ztratili dobrý flek ale kvůli němu. Čiň čertu dobře a peklem se Ti odmění. Spousta lidí by mohla vyprávět a také vyprávějí. Chce to jen nebýt lenivý a najít si to. S Bábou do holportu může jít jen sebevrah...

zada ( 31. října 2020 16:26 )

zada ( 31. října 2020 16:25 )

Všichni "covidoví namachrovanci" včetně ředitelů nemocnic to premiérovi odmítli, báli se tak o svoje teplá "koryta". Na Prymlu nadávali, ale žádný tu funkci nechtěl, protože na ní "neměl". A tento "štěrba" raději nabídnul svého náměstka....to byl fakt hrdinský a kamarádský čin....zřejmě ho Blatný ohrožoval, tak se ho elegantně zbavil a vykopnul ho výš))) Tehle článek je nějak hodně zpožděný, tohle přeci víme už od soboty minulého týdne)))

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa