Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vláda přitvrdila, ale proč přesně? Blesk získal data, na kterých stojí nová opatření

Autor: David Polák, Lucie Ješátková, sova - 
14. října 2020
14:00

V Česku opět přituhuje. Kabinet premiéra Andreje Babiše (66, ANO) vydal nová a přísnější opatření, účinná jsou od středy. Stát ale tají, podle jakých čísel vláda rozhoduje. Blesku se však podařilo získat analýzu a statistiku dat možných vývojů. Čeho se tedy Babiš, Prymula a spol. tolik báli?

Nemocí covid-19 se už v zemi nakazilo přes 129 tisíc lidí a jenom za minulý týden to bylo téměř 35 tisíc nových případů. Zavedení dalších vládních nařízení odsouhlasili ministři v pondělí večer. Jako podklad jim měla sloužit analýza ministerstva zdravotnictví, kterou zpracoval Ústav zdravotnických informací a statistiky v čele s Ladislavem Duškem.

Ministerstvo zdravotnictví s Bleskem odmítlo o datech jakkoli komunikovat, naší redakci se přesto „utajovaný“ materiál, o který vláda opřela novou vlnu zákazů a nařízení, podařilo získat.

Smejkal: Číslo klesne nejdříve za 14 dní

Plyne z něj, že vše se točí kolem tzv. čísla R. Tedy reprodukčního čísla, které ukazuje, kolik lidí nakazí jeden infikovaný člověk. Jeho hodnota je nyní kolem 1,3 (a byla i 1,5) a stát ji chce výrazně snížit. „Pokud se průměrné reprodukční číslo za týden sníží na hodnotu 0,8, budou přijatá opatření zmírněná,“ prohlásil v pondělí po jednání vlády premiér Babiš.

Video  Zavřené restaurace i školy: Vláda po šestihodinovém jednání oznámila rázná opatření  - abl
Video se připravuje ...

Podle epidemiologa IKEM Petra Smejkala není ale možné, aby během týdne toto číslo kleslo, jak chce předseda vlády. „Zabere to nejméně 14 dní,“ odhaduje Smejkal. Blesk se proto zeptal přímo resortu zdravotnictví, s čím v příštích 14 dnech počítá a co by se stalo, kdyby nezasáhl. Do uzávěrky středečního vydání tištěného Blesku však z tiskového oddělení na dotazy nikdo nereagoval.

Omezí se péče

Pokud by se ale číslo R nepodařilo snížit a rostlo by, tak by podle predikcí ministerstva mohlo být na konci října až 47 773 nakažených. To by také mohlo zatížit zdravotnický systém. Aktuálně je totiž v nemocnicích na 2,5 tisíce nakažených. Jejich růst je ale největším rizikem.

Další grafy na Živě.cz

Již nyní je jisté, že narůstající počet hospitalizací v dalších dvou až třech týdnech povede k významnému omezení elektivní (plánované) péče a ke snížení dostupnosti lékařské péče obecně. Pokud by tento vývoj nekontrolovaně pokračoval, existuje riziko překročení celkových kapacit nemocničního systému,“ píše se ve zprávě ÚZIS.

Video  Zavřené restaurace i školy: Vláda po šestihodinovém jednání oznámila rázná opatření  - abl
Video se připravuje ...

Modely počtu hospitalizovaných – říjen 2020

Součástí analýzy byly také tři možné scénáře reprodukčního čísla R, resp. jak by se podepsalo na počtu hospitalizovaných. Realistický scénář (v dovětku však označený za „optimistický při současném vývoji“) s číslem R v hodnotě 1,2 počítá na konci října s cca 4500 hospitalizovanými pacienty s nemocí covid-19.

Cca 980 z nich bude vyžadovat intenzivní péči a více než 500 vysoce intenzivní podporu dýchání,“ uvádí se v dokumentu. Tyto hodnoty se dle materiálu rovnají vyčerpání dostupných kapacit hlášených nyní z nemocnic!

Další dva scénáře − rizikový (R=1,4) a vysoce rizikový (R=1,5) − vyčíslují počet osob vyžadujících intenzivní péči na 1682, resp. 2202 osob, což by bez navýšení kapacit a omezení jiné zdravotní péče (mimo neodkladné) znamenalo kolaps systému.

Modely počtu hospitalizovaných – říjen 2020: Predikce vývoje reprodukčního čísla Modely počtu hospitalizovaných – říjen 2020: Predikce vývoje reprodukčního čísla | Archiv Blesku

Proč se zavřely školy?

Analýza také mapuje šíření epidemie v české populaci po jednotlivých věkových skupinách. „Většinový mírný až bezpříznakový průběh nemoci u osob v mladém a středním věku napomáhá další eskalaci šíření,“ píše se v dokumentu.

A to byl také jeden z důvodů, proč byly uzavřeny všechny stupně škol kromě mateřských. „Cílem našich opatření je omezit sociální kontakt tak jako na jaře,“ řekl v ČT ministr školství Robert Plaga (42, za ANO) s tím, že 2. listopadu by se žáci z 1. stupně měli vrátit za všech okolností. V dalším sledu chce pak dostat do SŠ také prváky a maturanty/závěrečné ročníky. Pak Plaga ale zmínil, že i návrat prvního stupně bude podmíněný vývojem epidemie - což je v rozporu s vyjádřením ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO).

Video  Televizní projev ministra zdravotnictví Romana Prymuly  - ČTK
Video se připravuje ...

Modely počtu hospitalizovaných – říjen 2020: Počet absolutních případů a počet případů na 100 000 obyvatel Modely počtu hospitalizovaných – říjen 2020: Počet absolutních případů a počet případů na 100 000 obyvatel | Archiv Blesku

Omasta ( 15. října 2020 10:38 )

Řekl bych, že nečteš, co jsem napsal. Co tím chceš říct, že to měli dvakrát? Co to mě+ní na mém tvrzení? Já přece o tom vím, že to někteří měli dvakrát. To ale ty nemůžeš vědět. Ty víš jen o těch, co byli přistiženi dvakrát. Opravdu jsem nečetl, že by byli hospitalizovaní 2x.

Omasta ( 15. října 2020 01:04 )

Jsou dvě věci, co tu nehrajou:
1) na mapce s počty hospitalizovaných vidíte, že jsou až 100 násobné rozdíly. Minimálně půlka okrersů má 5x nižší obsazenost nemocnic než Praha. Je dost okresů, které nesousedí s žádným červeným okresem. Na co tam potřebují deptat lidi represemi?!. Vždyť by tam mohlo klidně umírat 5x víc hospitalizovaných.


2) Vůbec neberou v úvahu, že tady je 5 miliónů Čechů, kteří už to měli a nemohou to chytit ani přenést. Kdyby tito lidé byli vyloučeni z restrikcí (mohli by chodit, kam chcou), tak by hospodářské ztráty byly poloviční.

Plyne z toho, že Prymula naschvál dělá restrikce 4x tvrdší, aby šíření viru zpomalil a čtyřnásobně prodloužil celé to utrpení.

Omasta ( 15. října 2020 01:01 )

Pocit máte správný, škoda, že nedokážete formulovat konkrétní důvody.

Omasta ( 15. října 2020 00:50 )

Číslo R je založeno na falešných datech. Není vypočítáváno ze skutečného počtu nakažerných v populaci. Když Prymula nutí infikované bonzovat své známé, a ty zase otestuje a nutí bonzovat jejich známé, vzniká mu exponenciální rostoucí funkce. Tato funkce nikdy neklesá, leda že by přestal testovat nebo trasovat. Je to úplně jiná křivka, než ta "křivka", co Prymula zplošťuje. Ta je spojením exponenciální a hyperbolické funkce. Pomocí zinscenovaných dat Prymula potřebuje prodloužit trvání té mizérie.

Samozřejmě, že až bude Prymula chtít, aby se číslo R snížilo na 1,06 nebo na 0,94, jednoduše přestane na chvíli trasovat přistižené. Abyste to pochopili, zaplněnost nmemocnic se vyvíjí podle toho, jak Prymula tahá figurkami po šachovnici. Jak asi víte Prymula nemá zájem, aby infekce rychle skončila, nýbrž aby trvala déle. Za delší dobu prodá víc roušek, testů a vakcín. Kdo věří tomu, že číslo R poklesne na o,8 následující měsíc?

Omasta ( 15. října 2020 00:37 )

Přišel jsem na to, proč už opatření nevyhlašuje ministr, ale vláda. Je to proto, že ministři a předsedové hlasují společně. Tam se vždy pár lidí zdrží a zbytek je pro. Kdyby náhodou policie vyšetřovala, kdo za to nese zodpovědnost, tak řeknou: Hlasování bylo tajné, já za nic nemůžu, zdržel jsem se hlasování.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa