Medvěd – dědeček už na tom byl opravdu zle. „Jeho vleklé zdravotní problémy spojené s extrémně vysokým věkem se v posledních dvou dnech zhoršily natolik, že nebyl schopen chůze. Další pohyb mu činil také značné potíže, a i přes intenzivní snahu veterinářů se jeho stav trvale zhoršoval,“ uvedl mluvčí zoo Martin Vobruba.

Dlouhověký Pišta přišel na svět počátkem roku 1981 v zoo Hluboká nad Vltavou. Jako potomek rodičů z rumunských Karpat. „V létě téhož roku přesídlil s partnerkou Mištou do Plzně, kde žil do léta 1998 ve známé kleci v přední části zahrady,“ řekl Vobruba.

Pán výběhu

Z klece se poté Pišta, který se za svůj život stal pětkrát otcem dvojčat, přestěhoval do nově vybudovaného hektarového lesního výběhu. Tam se pak postupně setkal s dalšími osmi medvědy. „Dokonce tam pobýval jeden čas se svými rodiči, sourozenci, synovci a neteřemi,“ doplnil Vobruba.

Poslední dobou byl od mladších medvědů oddělen, protože už měl kvůli pokročilému věku pohybové problémy. V zahradě teď zůstalo medvědí trio Miky (27) a Eliška s Honzou (oba 17).  

Nejstarší savec

Pišta byl nejdéle chovaným savcem v plzeňské zoo. Déle než tento medvěd žije v zahradě jen želva matamata třásnitá (1973), krokodýl čelnatý (1974)  a plameňáci chilští (1975). Šanci dosáhnout podobného nebo vyššího věku mají ze savců zejména šimpanzi a nosorožci.

VIDEO: Předloňské buzení medvědů v plzeňské zoo.

Fotogalerie
4 fotografie