Malá šimpanzice je zároveň i prvním letošním přírůstkem zahrady. „Zedonja, která pochází ze Zoo Arnhem v Nizozemí a žije v Plzni od roku 2002, je matkou vůbec poprvé. Otcem je samec Bask,“ uvedl mluvčí zoo Martin Vobruba.

První mládě šimpanze učenlivého se v Plzni narodilo v roce 1978. Tehdy se ale odchov nezdařil. „Jediným naším úspěšným odchovem byla v roce 2003 samice Bamia. Ta nyní žije ve Francii a sama je již matkou,“ řekl Vobruba. Odchovy šimpanzů jsou u nás v posledních 20 letech ojedinělé.

Potřebují klid

Matka o mládě vzorně pečuje, ošetřovatelé do odchovu nijak nezasahují. „Je však nutné dopřát šimpanzům maximální klid a prostor pro péči o mládě v prvních dnech života. Proto v následujícím období bude křídlo Tropického pavilonu Z s jejich expozicí pro veřejnost uzavřeno,“ dodal Vobruba s tím, že zoo žádá veřejnost o pochopení a všechny příznivce prosí, ať šimpanzům drží palce.

V Plzni je nyní šest šimpanzů, samec Bask (26), mládě a čtyři dospělé samice. Nejstarší je Brigitte (39), která se loni do zoo přistěhovala ze švýcarské zahrady. Je čistokrevným poddruhem šimpanze čego a pochází z Konga. Dále jsou v Tlupě Zizwa a Maria.

VIDEO: Takhle komunikují šimpanzi v plzeňské zoo.

Video
Video se připravuje ...

Šimpanzi se hlásí o jídlo jako žáci ve škole. Takhle spolu mluví... ZOO Plzeň