Vystavené vzácné rostliny pochází z méně známých míst na zeměkouli. „Jsou z Chathamových ostrovů, Tříkrálových ostrovů u Nového Zélandu, z Ostrovů Svatého Pavla a Amsterdamu v Indickém oceánu či z Ostrovů Juana Fernandéze v Tichém oceánu. Právě odsud jsou některé z nejohroženějších rostlin na zemi,“ řekl vedoucí botanického oddělení zoo Tomáš Peš.

Návštěvníci skleníku mohou obdivovat i flóru nejsuššího světadílu Austrálie i sukulenty z Kapska v jižní Africe a Sahary. Mezi rostlinami se pohybují plazi ze západního Masdagaskaru či Karibiku. K vidění je tu nejmenší suchozemská želva na světě i vzácný sklípkan z ostrova Sokotra.

Doplnil Makronézii

Svět sucha a pouští navazuje na již loni vybudovanou dílčí expozici nazvanou Makronézie. Tou je skupina ostrovů ve východní části Atlantického oceánu na západ od Gibraltaru, kam patří Azorské a Kanárské ostrovy, Madeira a Kapverdy. K vidění jsou tady vzácné rostliny z těchto míst.

Velký skleník

Expozice je umístěna ve velkém skleníku. Ten se začal stavět svépomocí od poloviny 80. let 20. století. Otevřen byl v roce 1993 a dlouhé roky hostil hlavně sukulenty. Do otevření Mediterranea v roce 2014 a Filipínské expozice s motýly o čtyři roky později byl jediným přístupným skleníkem v areálu zahrady.

Objevitel z Plzeňska

Lidé se mohou dozvědět i něco o objevitelích a sběratelích vzácných rostlin. Jedním je třeba Václav Bojer, rodák z Řesanic na Plzeňsku. „Nejen, že objevil mnoho nových druhů rostlin na Madagaskaru a Maskarénách, ale byl i přítelem madagaskarského krále a ředitelem botanické zahrady na Mauritiu,“ řekl Peš.

Fotogalerie
15 fotografií