Příběh světově unikátního projektu Kořeny osobností započal v Botanické zahradě hl. m. Prahy v roce 2009. U jeho zrodu stála myšlenka vybudovat uprostřed trojské botanické zahrady místo, které veřejnosti atraktivním a přitom důstojným způsobem představí přírodní bohatství, jímž zahrada disponuje. Jedná se o společné dílo Botanické zahrady hl. m. Prahy a spoluautorky projektu Dariny Miklovičové.

Havlova sakura

Od pondělí 20. dubna po dočasném uzavření kvůli pandemii koronaviru konečně do zahrady za dodržení jistých pravidel mohou návštěvníci. A nyní je i ideální čas si projít zmiňovanou stezku osobností. „Teď na jaře je to nejhezčí. V Japonské zahradě právě vykvetla sakura, kterou si v rámci projektu Kořeny osobností vysadil prezident Václav Havel. Strom si prezident Václav Havel vysadil 18. září 2009 a stal se tak osmou osobností tohoto projektu,“ řekla Blesku Miklovičová. To rozhodně ale není jediný skvost, který se dá mezi stovkou rostlin a stromů najít.

Vzácná moruše od sira Wintona

Za skutečnou raritu je považován strom sira Nicholase Wintona. Ten trojské botanické zahradě věnoval vzácný roub ze svého vlastního morušovníku černého, který se množí jen s velkými obtížemi. „Z tohoto vzácného Wintonova stromu existují na světě pouze tři zakořeněné rouby. A jeden z nich je u nás v Troji! Přitom původně měl sir Winton zahradě předat úplně jinou dřevinu – cedr. Pak ale jeho dcera Barbara dostala nápad, jak svého otce překvapit. Tajně byl tedy do České republiky převezen jeden ze zakořeněných roubů moruše, který dojatý sir Nicholas Winton zahradě věnoval s obrovskou radostí,“ vysvětlila Miklovičová.

Pomahačův habr

Svůj strom – konkrétně habr – má v zahradě i celosvětově uznávaný plastický chirurg Bohdan Pomahač. „Projekt Kořeny osobností mě okamžitě zaujal. Vždyť nemůže být lepší živá vzpomínka než strom, který je dlouhověký, zdravý, je součástí přírody jako my. Symbolika kořenů v České republice ještě celou metaforu dokresluje. Blahopřeji botanické zahradě k úžasnému nápadu a velice si cením, že jsem se mohl stát součástí tohoto projektu.“

Milovnice orchidejí Lucie Bílá

Svoji orchidej tu má třeba i Lucka Bílá. „Pražská botanická zahrada je pro mě stejně vzácná jako pražská zoo. Kdykoliv mám příležitost, jdu obdivovat přírodu a nádherné prostory plné květin. Jako každá žena mám ráda orchideje a jsem moc ráda, že mám v zahradě i tu svou. Pokud mohu své jméno spojit s krásou přírody a podpořit tím pražskou botanickou zahradu, je mi velkou ctí.

O projektu vznikla i kniha

K tomuto zajímavému projektu vznikla i kniha. „Na stránkách vám představíme jednotlivé osobnosti i rostliny či dřeviny, které zde v trojské botanické zahradě vysadily. Nechybí ani datum a dokumentární fotografie z výsadby. Věřím, že projekt povede k růstu zájmu o ohrožené přírodní bohatství a podpoří touhu po jeho uchování pro příští generace,“ řekl Bohumil Černý, ředitel botanické zahrady.

Pro lepší orientaci si lze na stránkách zahrady stáhnout i mapku, kde jsou všechny vysazené stromy, keře a květiny vyznačené. „Mapa vás provede celou stezkou. Díky uvedeným GPS souřadnicím si jednotlivé stromy i rostliny můžete vyhledat a jít si je prohlédnout.

U každého stromu se nachází cedule s názvem stromu či rostliny a jménem osobnosti, která ji sázela. Nechybí ani krátký popis rostliny či stromu a životopis osobnosti, její fotografie a autogram,“ uzavřela Miklovičová.

Fotogalerie
27 fotografií