S projekty, které botanická zahrada pro letošek chystá, se doslova roztrhl pytel. A nejde přitom o žádné troškaření. „Již 51 let je výkladní skříní hlavního města, kam si chodí rodiny i děti budovat vztah k rostlinstvu a přírodě vůbec,“ uvedl Hlubuček. S ohledem na loňskou návštěvu, která čítá přes 370 tisíc návštěvníků je tak podle něho logické, že tomuto číslu budou muset odpovídat také částky věnované do investic. Konkrétně se pro letošní rok jedná o 112 milionů korun.

Nové vstupy, budovy, výstava…

Podle ředitele botanické zahrady Bohumila Černého čeká celý areál výrazná proměna. „Ještě letos přibudou nové pokladny i toalety, návštěvníci se také dočkají nového informačního systému,“ vysvětlil Černý. „Ten bude blíže představovat jednotlivé expozice i konkrétní významné druhy. Návštěvníci by v zahradě již neměli bloudit a zároveň se blíže seznámí se zajímavostmi, kolem kterých možná procházeli bez povšimnutí.“

Do konce letošního roku by také měla vzniknout nová budova ve svahu pod skleníkem Fata Morgana, v níž by podle mluvčí zahrady Kláry Hrdé měla vzniknout rovněž nová restaurace s venkovní terasou. Součástí stavebních prací, které pod skleníkem probíhají, bude také nový vstup do areálu skleníku. Zbrusu nový vchod také botanická zahrada plánuje přes vinici sv. Kláry, který by měl být plně bezbariérový, a měl by být snáze přístupný z autobusové zastávky Kovárna. „Hotový by měl být ještě v první polovině roku,“ upřesnila pro Blesk.cz mluvčí. V Nádvorní ulici, kde býval hlavní vchod, se také počítá hned s dvojicí nových budov.
Vizualizace nové restaurace, která vnzikne u skleníku Fata Morgana.
Autor: Botanická zahrada hl. m. Prahy

Botanická zahrada je hojně navštěvovaná kvůli četným výstavám – z těch nejznámějších lze zmínit například bonsají, orchidejí nebo motýlů. V loňském roce přišla s novinkou, která představovala intimní život rostlin. Dočkáme se nějaké ryzí novinky i letos? „Ano, konkrétně bude věnovaná jehličnanům z mírného pásma podnebí, přičemž bude prostoupená areálem celé zahrady,“ zmínil se Černý. Její čas by měl nadejít v červnu přes letní období.

Když ne panda, alespoň rostliny

Součástí nejnovějších projektů je zřízení nového skleníku, v němž by měly být představeny rostliny z Číny a Vietnamu. Podle Hlubučka je to do jisté míry kompenzace Pražanům za to, že se do Zoo Praha nepodařilo umístit dlouho avizovanou pandu. „Určitě ale neuvažujeme o tom, že bychom do zahrady umístili nějaké rostliny vyloženě z Tchaj-Peje,“ uvedl pro Blesk.cz na otázku mířící na nové partnerské město hlavního města, které v určitém slova smyslu nahradilo právě Peking, s nímž Praha partnerství ukončila.

Stopka rozrůstání

Hlubuček rovněž sdělil, že na rozdíl od zoologické zahrady, která se v uplynulých letech rozrostla o nové pavilony i pozemky, u botanické zahrady toto v dohledné době nepřipadá v úvahu. Do dalších let tak lze nadále počítat s jejími 32 hektary, byť se v minulosti počítalo s tím, že by zahrada mohla být až pětinásobně veliká.

„Raději bych finanční prostředky věnoval modernizaci a rozvoji infrastruktury a zázemí, abychom měli botanickou zahradu, která by byla inspirací a vzorem pro jiné,“ sdělil Hlubuček. Míní tím například také zavedení nového vodovodu z Vltavy, čímž zahrada nebude zalévat rostliny pitnou ale užitkovou vodou. S jeho stavbou se také počítá pro letošní rok.

Nejbližší akce

Botanická zahrada hl. m. Zahájila letošní sezonu už 17. ledna, kdy zahájila fotografickou výstavu Jak krmit ptáky? Souběžně s ní už také do konce března trvá noční prohlídková akce Džungle, která nespí, v rámci níž mohou návštěvníci zavítat na noční komentované procházky skleníkem Fata Morgana. 6. března pak zahrada uvede jednu ze svých mimořádně oblíbených výstav orchidejí, přičemž tentokrát bude věnovaná ekvádorským odrůdám. O měsíc později, 14. května na sebe pozornost upoutá výstava motýlů. Celkem se letos uskuteční sedm výstav.

Video
Video se připravuje ...

Takto vypadala výstava Intimní život rostlin, která byla do prosince k vidění ve skleníku Fata Morgana v trojské botanické zahradě. David Zima

Fotogalerie
39 fotografií