Je libo selfie z jihu Francie, kde se levandule zpravidla vyskytuje, pro poškádlení známých? Tak už není třeba kvůli němu cestovat půl dne a přes půl Evropy. Romantický piknik u „fialového koberce“ lze docela jednoduše zažít v botanické zahradě, konkrétně v její expozici věnované Středozemní flóře.

„Před několika lety jsme se rozhodli vysadit na její části levandulové pole, které se zbytkem expozice krásně ladí. Levandulovým keřům se zde velmi dobře daří, a tak si tu návštěvníci budou připadat, jako by navštívili proslulou Provence,“ domnívá se ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy Bohumil Černý.
Video
Video se připravuje ...

Nechte se pozvat na krátkou procházku trojskou botanickou zahradou. Takové pohledy jen tak nezažijete! David Malík

K vidění je hned několik druhů levandulí, přičemž ty nejatraktivnější jsou podle kurátora trvalek a okrasných trav Petra Hanzelky jednoznačně tzv. Hidcote Blue pro své tmavě fialové kvítky a kalichy. „Náš sortiment ale tvoří i odrůdy s květy světle modrými, světle růžovými či bílými,“ sdělil kurátor.

Za purpurem a jehličnany

Návštěva zahrady kvůli levandulím přitom nemusí být jediným letním lákadlem. Do konce letních prázdnin totiž probíhá pozoruhodná výstava Jehličnany, kterou navíc hravě provádí hrdinové z komiksového Čtyřlístku – Fifinka, Bobík, Myšpulín a Pinďa. Návštěvníci se dozvědí leccos o „životě“ jehličnanů, o zajímavostech jejich šišek, pryskyřice, proč mají místo listů jehličí nebo třeba o výrobě bonsají.

Fotogalerie
102 fotografií