Pudřenka či prachový obláček. I takové přezdívky si vysloužily jemné květy keře Kaliandry původem z tropických a subtropických oblastí Ameriky. „Její označení se odvozuje od její podobnosti květu a pudřenky. Práší se z nich totiž pyl uvolněný z tyčinek,“ vysvětlila Klára Hrdá, mluvčí botanické zahrady. Těch může mít kaliandra na jednom květu až stovku!

V přírodě najdete bílé, růžové i fialové květy. Ve skleníku Fata morgana může obdivovat červenou variaci. Právě tu v přírodě vyhledávají kolibříci. Sladkým nektarem však nepohrdnou ani netopýři a medosavky. „Nejhojněji vykvétá v dubnu a květnu, tedy v období naší výstavy motýlů, kteří mají její květy ve velké oblibě,“ dodala Hrdá.

Kořen je léčivý

Extrakt z kořene kaliandry je v Mexiku používán jako léčivo při očních onemocněních a průjmech. Její kůra byla v minulosti v Evropě prodávána jako náhražka chininu. 

V 19. století byl v andských údolích v centrálním Ekvádoru objeven nový druh kaliandry popsaný jako Calliandra glyphoxylon. Později jej objevili ještě v roce 1945, ale o současném výskytu není známo nic. Tento typ rostliny je veden na Červeném seznamu ohrožených druhů. 

Fotogalerie
4 fotografie