Konkrétně hovoříme o relativně novém schodišti v Bryksově ulici, které propojuje sídlištní zástavbu s Centrem Černý Most (CČM). Schodiště i jeho nápaditou výzdobu iniciovalo obchodní centrum, které je vlastníkem pozemku.

„Všimli jsme si totiž, že si tudy lidé krátili cestu po prudkém a zarostlém svahu,“ vysvětlila marketingová manažerka Michaela Matlasová. „Nově vzniklá malba celý prostor nejen oživí, ale hlavně jejím prostřednictvím vzdáváme hold Josefu Bryksovi a všem dalším hrdinům, kteří za naši svobodu položili život,“ dodala. Nesnadné realizace na poptávku se ujal známý ilustrátor Vladimír Strejček.

Od skic k samotnému provedení

„Od začátku jsem věděl, s jakou plochou budu pracovat a jaká úskalí mě čekají,“ uvedl výtvarník pro Blesk.cz. Samotný náčrt mural artového (umělecký styl zaměřený na velkoplošnou malbu ve veřejném prostorupozn. red.) portrétu prý obtížný nebyl, spíše pak realizace, aby na členitém terénu, který schody představují, podoba Josefa Brykse vynikla. „Připravil jsem si digitální vizualizaci, kde jsem si nasimuloval, jak bude malba »rozsekána« na jednotlivé schody a kontroloval jsem, zda-li to bude fungovat,“ uvedl ke zrodu díla. Před vizualizací samozřejmě nadešel čas všemožných skic a náčrtů.

Realizace portrétu umělci a jeho tříčlennému týmu z DRAWetc ateliéru zabrala čtyři dny celodenní práce. „Tvorba ve veřejném prostoru probíhá úplně jinak, než když pracujete s čistým plátnem nebo papírem,“ myslí si umělec. „Musíte brát v potaz okolí budoucí malby, jeho barevnost a celkovou estetiku. Přemýšlet nad ním ale musíte i z čistě funkčního pohledu – odkud divák půjde, z jakého úhlu dílo uvidí. Portrét pana Brykse jsem se rozhodl koncipovat tak, aby z něj divák ucelený vizuální zážitek dostal teprve tehdy, když se rozhodne sám po schodech vystoupat,“ vysvětlil Strejček.
Pozoruhodný portrét válečného hrdiny a veterána protinacistického odboje Josefa Brykse vznikl na novém schodišti, které propojuje sídliště a obchodní centrum na Černém Mostě. Nachází se při křížení ulic Bryksova a Vybíralova.
Autor: Karel Kopáč

„Protože jsou schody rozděleny do čtyř sektorů, udělal jsem celou kompozici  rozdělenou na výbuchy bombardérů, pak čepice a obličej pana Brykse a následně uniforma a siluety letadel,“ uvedl Strejček k postupu práce. Veřejnosti se jeho malba o rozměrech zhruba 1,7 x 5 metrů představila symbolicky letos 28. října. Díky své nenápadné lokalitě je však známá především pouze místním.

Začátek něčeho velkého?

Jelikož se na Černém Mostě nachází značné množství ulic, které nesou jméno bývalých československých letců, kteří sloužili za druhé světové války, radnice Prahy 14 umělecký počin oceňuje.

Dílo pana Strejčka prostor skvěle oživilo, je neotřelé a zaujme na první pohled. Celá akce dobře zapadla i do letošních oslav 25 let Prahy 14. Letci, podle nichž je část ulic Černého Mostu pojmenována, si takovou vzpomínku zaslouží dvojnásob,” okomentoval starosta Prahy 14 Radek Vondra (TOP 09) Strejčkův počin. Ten se pro Blesk.cz svěřil také se záměrem, že by se obdobné pocty dostalo i dalším pilotům. „Hledáme vhodná místa,” doplnil.

Připomínka elity

Vznikne-li kdekoliv v Praze nějaké pěkné dílo umělecké hodnoty ve veřejném prostoru, je prakticky nutné počítat s tím, že se dříve nebo později stane terčem nevycválaného chování. Strejček se vandalismu neobává. „Ty schody nejsou ideální místo pro sebevyjádření sprejerů z okolí,“ uvádí.

Přesto v něm drobný červíček pochybností hlodá. „Akceptuji umělecké ambice kluků, co lítají po městě a dělají graffity. Můžu jen doufat, že se jim případně povede moji věc jen vylepšit, a udržet to v rovině vzdání důstojného holdu panu Bryksovi,“ upřesňuje umělec, který žije na Vinohradech, a jemuž se myšlenka dalších podobných poct takovýmto osobnostem zamlouvá. „Myslím, že teď žijeme v době, kdy by bylo dobré ukázat lidem, co obnáší slovo elita. Josef Bryks je podle mne elita našeho národa, jako mnoho jiných, a tyto morální příklady by měly být vpisovány do podvědomí lidí napříč generacemi.“

Bojovník proti nacismu i komunismu

Josef Bryks byl protinacistickým bojovníkem a zároveň obětí komunistického teroru. „Ta volba byla jasná od prvního okamžiku. Říká se, že charakter člověka se mu vpisuje do tváře, a když jsem procházel fotografie pana Brykse, měl jsem dojem, že se dívám do tváře opravdového superhrdiny,“ vysvětluje Strejček k tomu, proč si vybral právě tuto osobnost.

Takto vypadal portrét v průběhu tvorby.
Autor: Studio DRAWetc.

Bryks se narodil v roce 1916 v Lašťanech, vesničce nedaleko Olomouce. Po vystudování vstoupil do armády a později k letectvu, kde jej 15. března 1939 zastihla invaze německých vojsk do českého vnitrozemí. Následně ze země uprchl, aby se mohl přidat k zahraničnímu odboji, konkrétně ke Královskému britskému letectvu (RAF). Při jedné misi nad Francií byl sestřelen a zajat Němci.

Notoricky známým se Josef Bryks stal jako houževnatý útěkář. Z německého vězení se mu podařilo i navzdor bezpečnostním opatřením utéci hned několikrát. Pokaždé byl přitom surově mučen a bit. „Podle lékařské zprávy byl Bryks bodnut dýkou do pravé slabiny, utrpěl četná vnitřní zranění a proražení levého ušního bubínku, což mu způsobilo 50 % nedoslýchavost,“ uvádí na webu Prahy 14 historik a jeden z největších odborníků na danou tematiku Jiří Rajlich. Přesto se dožil konce války, byl dekorován jako hrdina britského impéria, a čekat jej měla i slibná důstojnická kariéra v Československu. Na ní se vinou „rudého“ února 1948 nedostalo.

Válečný veterán se stal jednou z obětí komunistických čistek pro svou účast v protinacistickém odboji „na špatné-britské straně.“ V roce 1949 byl uvězněn k tvrdému žaláři, se kterým se nehodlal smířit, svobody se však nedožil. V roce 1957 zemřel v pracovním táboře uranového dolu Rovnost, kdy byl prakticky umořen k smrti. Plně rehabilitován byl až v roce 2006, o dva roky později mu byl udělen Řád Bílého lva. Tou dobou se nicméně už na Černém Mostě nacházela ulice, nesoucí Bryksovo jméno. Letos k ní přibyl i okázalý portrét.

Fotogalerie
17 fotografií