Podchody v Praze jsou obecně palčivým tématem. Čpí močí, jsou tmavé, neuklizené, válejí se v nich odpadky a kdo ví co ještě. Spíše než pro procházku slouží především bezdomovcům, narkomanům, jiným pochybným živlům. Podle toho také řada z nich vypadá. V Praze 8 se tomu rozhodli učinit přítrž. Podchod v Liberecké ulici je dalším ze sedmi podchodů, které nechala městská část zvelebit, dlužno dodat, že vtipně a originálně.

Tři týdny práce

„Nápad vymalovat některé podchody pocházel od starosty osmé městské části,“ uvedl pro Blesk umělec Roman Kelbich, který za výzdobou stojí. „Trochu jsem se bál, že mi to zabere až moc času, protože podchod není malý, a tak jsem vytvořil tým ještě se dvěma přáteli Pavlou Nazarskou a Martinem Rájkem, který přijel až ze Šumavy. Měli jsme to hotové zhruba během dvou, tří týdnů.“ Sám autor přitom pochází z Mnichovic, kousek za Prahou. Možnost tvořit v hlavním městě na takto „lukrativním“ prostoru uvítal.

Baví mě tvořit kreslený humor, který dokáže rozesmát lidi kolem mě,“ vysvětluje dále k tomu, proč podchod vymaloval nejrůznějšími groteskními až komiksovými motivy.Na jednom z nich si třeba postěžuje houba na to, že má zlomenou nohu, jinde si ježek přeje čerstvý sestřih - jak jinak, než na ježka.
Video
Video se připravuje ...

Dříve se sem člověk pomalu bál vkročit. Roman Kelbich však toto místo originálně a vkusně proměnil v galerii nejrůznějších srandiček a legrácek. David Zima

„Zaměřil jsem se na vtipy se zvířaty především z českého lesa. Snad jediná výjimka je tapír čabrakový, kterého jsem tam zakomponoval také, zejména kvůli propagaci humoristického tištěného časopisu Tapír, do kterého také svými kreslenými vtipy přispívám.“

Praha 8: Ráj pro kreativce?

Kdyby se Romanovi nabídla další možnost podobného projektu, nejspíše by neváhal. Humoristická tvorba jej baví. „My se snažíme umělcům umožňovat malovat v podchodech prakticky cokoliv,“ vysvětlil starosta Prahy 8 Roman Petrus (ČSSD). „Snažíme se, aby lidé přece jen využívali legální plochy a prostory ke své tvorbě,“ dodal s tím, že jestliže jsou po Praze nevzhledné a zanedbané podchody, proč by se jim někdo s celistvou vizí a talentem nemohl věnovat? Zároveň ale kárá ty, kteří uměleckou tvorbu ničí.

Graffiti, která ničí ilegální plochy, včetně nově vymalovaných podchodů, bohužel nelze úplně hlídat. Byli bychom samozřejmě rádi, kdyby ano, ale to by musel být strážník prakticky na každém rohu,“ uvedl pro Blesk.cz starosta Prahy 8 Roman Petrus. I jemu je líto, že někdo umělecky zdobené podchody hyzdí nevzhlednými čmáranicemi a symboly.

Jste zvědavi na to, jak tvorba výzdoby podchodu vypadala?

„Snažíme se některé plochy natírat antigraffiti nátěry. Když k nim tedy sprejer přijde a něco posprejuje, lze to pak lépe smýt,“ uvedl starosta. „Většina nápisů a symbolů, které se nyní ve vymalovaných podchodech objevují, nepochází ovšem z komunity tvořící graffiti. Jde o nejrůznější nápisy a bezcílné tahy, které lze zařadit mezi čiré vandalství,“ poukazuje především na dnešní mládež. I přesto doufá, že v Praze 8 vzniknou další nápaditě vymalované podchody.

Hrdý autor u svého čerstvého díla. Hotovo měl zhruba během 2 - 3 týdnů.
Autor: Roman Kelbich

Nebezpečí vandalismu si Roman Kelbich byl vědom i zpočátku. „Varovalo nás na něj i obrovské množství kolemjdoucích. Moc se jim naše tvorba líbila, ale vždy nezapomněli dodat, že na tomto místě nezůstane nic čisté.“  I přesto by podchod pod Libereckou neměl být posledním vyzdobeným. „Snažíme se, aby každý podchod byl jedinečný, odlišný. Snad tomu bude i nadále,“ uzavírá starosta.

Místní i děti jsou nadšeni

„Myslím si, že je škoda, že i když je to tu od jara, už je to pomalované a zničené,“ svěřila se učitelka mateřské školky Kateřina (32), která tudy chodí do práce a z práce každý den. „Jsem ráda, že jsem to ještě s dětmi stihla obejít za čerstva, kdy si to mohly užít. Mně osobně se to moc líbí, protože dříve to tu bylo nepříjemné a tmavé. Nyní se to opticky prozářilo, stěny jsou světlejší a optimističtější. Po ránu mi to vždycky zlepší náladu.“

Vyvedenou výzdobu podchodu si můžete prohlédnout v galerii:

Fotogalerie
25 fotografií