V sobotu minulého týdne započaly opravy na podchodu u Ostrčilova náměstí. SŽDC na místo proto umístilA z obou stran zábrany a mimo to nad podchodem vylepila ceduli „zákaz vstupu na staveniště“.

Na oněch zábranách navíc stojí informace, kudy se dostat na druhou stranu od zastávky Ostrčilovo náměstí. Jenže zátarasy někdo odklidil stranou. „Pro překonání trati můžete použít podchod směrem k Vyšehradu mezi ulicemi Horská a Přemyslova cca 300 metrů, nebo směrem k Albertovu v ulici Svatopluka cca 500 metrů,“ dočetli by se zdejší obyvatelé, jak se vyhnout stavbě. Jenže ti o opravě ani nevědí.

Nevíme o opravách, tvrdí místní

Řada nicnetušících obyvatel i tak využívá nejkratší cestu přes staveniště. „Neměl jsem žádné tušení, že to ještě není hotové. Vždyť to je volně přístupné,“ podivoval se Marek, který podchodem prošel tak jako většina dalších.

Zákaz vstupu

Na podchodu stále probíhají práce a otevřený bude až tuto neděli. Podchod je řádně označený cedulemi zakazující vstup, jestliže si někdo tudy i tak zkracuje cestu, činí tak na vlastní nebezpečí,“ vzkazuje neukázněným občanům Marek Illiaš, tiskový mluvčí Správy železniční dopravní cesty. Opravy na zdejším podchodu započaly v sobotu 2. června. 

Video
Video se připravuje ...

Podchod u Ostrčilova náměstí Eva Fornálová

Co se změní?

A o jaké opravy se tady jedná? V rámci oprav dojde k otryskání betonového podhledu objektu, následně dojde k opatření sanační stěrkou s bílou výmalbou a nátěrem antigraffiti a v neposlední řadě i odstraněna graffiti ze stěn.

Zábradlí uvnitř podchodu bude opatřeno novým nátěrem, uvolněné parapetní desky budou přezděny. Stávající ochranné zábradlí okolo schodiště bude vzhledem k funkčnosti ponecháno bez zásahu... Po ukončení těchto prací k žádné změně pro pěší nedojde. Ke změně dojde až po připravované rekonstrukci objektu, která je zařazena do stavby »Rekonstrukce trati Praha hlavní nádraží – Vyšehrad«,“ svěřil Illiaš. V současné době se připravuje projektové řešení. Termín zahájení by měl být až po roce 2021. Do té doby se tak pravděpodobně dalších uzavírek podchodu bát nemusíte.

Fotogalerie
10 fotografií