„Rostlina obvykle zůstává v zázemí, ale nyní je vystavena v Ornamentální zahradě nedaleko vchodu na okraji Pineta. Je zajímavým zpestřením probíhající výstavy jehličnanů, protože cykasy také patří do rodiny nahosemenných rostlin a jsou s jehličnany vzdáleně příbuzné,“ uvedl náměstek zahrady pro odbornou činnost Vlastimil Rybka.

Rostlinný druh patří podle Rybky k nejoblíbenějším mezi pěstiteli cykasů. Jsou to totiž většinou majestátní rostliny s největší rozmanitostí vzhledu listů i šištic. Encephalartos ferox se vyznačuje tuhými ostnitými listy šedozelené barvy. Kmen rostliny dorůstá až do výše dvou metrů, stejně dlouhé jsou i listy.

Rod Encephalartos zahrnuje 63 druhů a je tedy po rodu cykas druhým nejpočetnějším cykasovým rodem. Roste především v jižní Africe, Nigérii a jižním Súdánu. Název rodu je odvozen z řečtiny a volně jej lze podle náměstka přeložit jako „chléb v hlavě“. Dřeň těchto cykasů se totiž používá k získání mouky.

Pivoňková louka i Japonská zahrada

Venkovní expozice trojské Botanické zahrady jsou pro veřejnost podle informací na webu otevřené denně od 09:00 do 19:00 hodin. Vstupné do venkovních expozic pro dospělou osobu činí 100 korun. V areálu lze navštívit například Pivoňkovou louku, Japonskou zahradu, expozici Středomoří, vinici svaté Kláry nebo skleník Fata Morgana.

Botanická zahrada v Troji byla založena v roce 1969. Venkovní expozice se rozkládají na ploše téměř 25 hektarů. V areálu mohou návštěvníci vidět 15 000 druhů stromů a květin. Návštěvnost botanické zahrady v posledních letech stoupala. Zatímco v roce 2012 ji navštívilo 271 tisíc lidí, v roce 2018 to bylo o 100 tisíc více. Výnosy ze vstupného tvoří zásadní položku vlastních příjmů organizace, vyplývá z výroční zprávy na webu zahrady.

Fotogalerie
3 fotografie